Jocul si importanta lui in dezvoltarea copilului. Afla ce beneficii are!

/ / Modificat: 2016-08-02
Jocul si importanta lui in dezvoltarea copilului. Afla ce beneficii are!

Beneficiile jocului si importanta lui in dezvoltarea copilului

Chiar daca nu primeste atentia cuvenita, jocul are un rol esential in dezvoltarea copiilor, atat din punct de vedere cognitiv si emotional, cat si fizic. Prin jocuri si jucarii micutii cunosc practic lumea care ii inconjoara si experimenteaza situatii care pot aparea si in viata reala.

Desi nu-i acordam mereu importanta pe care o meritam, joaca este o parte fundamentala din viata unui copil, si, de altfel, intr-o forma sau alta ea continua pe intreg parcursul vietii. In functie de varsta, copilul va raspunde la anumite jocuri si va face cunostinta cu situatii diverse tocmai prin joaca.

De fapt, chiar daca nu iti dai seama, copilul se joaca inca din primele zile de viata. Nu trebuie neaparat sa fie inconjurat de accesorii speciale pentru asta, lui ii vine natural sa se joace, fie gangurind fie doar zambind si strambandu-se la tine.

Jocul si dezvoltarea motorie

Fie ca vorbim despre bebelusi, care merg de-a busilea prin camera pentru a explora fiecare coltisor, fie ca avem un copil mai marisor, joaca il va ajuta in dezvoltarea fizica. Apucarea jucariilor in mana sau construirea unui turn din cuburi contribuie la dezvoltarea fizica a micutulor in primul an de viata. Chiar si jucariile cu zorzoane destinate bebelusilor il vor ajuta pe micut sa inteleaga, intr-un mod rudimentar, desigur, ca daca misca jucaria ea va provoca un zgomot.

Mai tarziu, pe la 2-3 ani, tricicletele, mingile sau dansul sunt forme de joaca ce il ajuta sa se dezvolte din acest punct de vedere. De asemenea, jocuri de tipul "de-a prinselea" in care se implica si parintii sunt si ele de natura sa-i ajute le dezvoltarea fizica, a muschilor si a rezistentei.

Un exemplu concludent este jocul cu mingea, micutul face cativa pasi sa prinda mingea in miscare, cade, se ridica si continua drumul pana cand reuseste sa apuce mingea si sa o ridice; par activitati simple insa sunt esentiale pentru dezvoltarea copilului.

Copiii cunosc mediul ce-i inconjoara prin jocuri. Exploreaza tot, se intalnesc cu tot felul de situatii, descopera lucruri pe care nu le-au mai vazut pana atunci si invata ce sunt ele si la ce folosesc.

Dezvoltarea emotionala si sociala

Joaca este un prilej pentru micut sa interactioneze cu alti copii, sa participe la activitati de grup si sa-si faca prieteni. In parc si la locurile de joaca, micutii au ocazia sa-si petreaca timpul cu alti copii de aceeasi varsta si sa relationeze cu ei. Va deveni parte dintr-o colectivitate si dintr-o echipa si va invata sa comunice cu ceilalti copii.

In colectivitati apare si competitia constructiva si prieteneasca, spre exemplu, momentul in care copilul tau isi va dori sa-l intreaca in alergare pe un prieten de-ai sai si va depune putin mai mult efort decat de obicei sa-si atinga acest scop. Devine ambitios si isi doreste sa fie cel mai bun, ceea ce nu poate fi decat benefic.

Totodata, copiii invata prin joc ce inseamna esecul sau victoria, va invata ca pentru a gusta victoria va trebui sa alerge mai repede, sa se ascunda mai bine, etc. Esecul este o parte importanta a vietii, uneori ne atingem obictivele cu usurinta, alteori nu, iar jocul il invata pe micut ca uneori mai si pierzi, insa nu renunti, ci mai incerci o data.

Poate iti amintesti ca si tu in copilarie te jucai de-a profesorul, de-a doctorul, de-a mama si de-a tata si alte astfel de jocuri in care pretindeai ca esti altcineva. Este o forma de joaca prin care micutii imita ce vad in jur, dar si prin care analizeaza ce ar trebui sa faca acea persoana si implicit el ca sa o imite, aceste jocuri contribuind la dezvoltarea abilitatii de autoreglare.

De altfel, celebrul pediatru american Thomas Berry Brazelton scria in cartea sa "Puncte de cotitura – de la nastere la 3 ani. Dezvoltarea emotionala si a comportamentului copilului tau" ca jocul este modalitatea cea mai puternica prin care copilul invata si ca prin intermediul lui el poate testa situatii si actiuni diferite pentru a gasi ceea ce i se potriveste cel mai bine.

Creativitatea si imaginatia sunt si ele stimulate prin joaca. Micutii vor incerca sa rezolve diverse probleme din joc gasind solutii creative, fapt ce ii va ajuta foarte mult mai tarziu, cand problemele cu care se vor confrunta vor fi reale.

Rolul jocului in dezvoltarea inteligentei

Chiar mai multe decat exercitiile propriu-zise de aritmetica sau citire, pe micutul tau il vor ajuta jocurile educative. Puzzle-urile, jocurile de constructie si jocurile logice vor contribui la dezvoltarea inteligentei copilului.

De altfel, jocurile educative sunt recomandate inca din primii ani de viata. In aceasta perioada copiii pot invata culori sau sunetele pe care le scot diverse animale. Mai tarziu, putem continua cu jocurile de memorie cu cartonase desenate, numaratori colorate prin care copiii sa faca operatiuni matematice simple sau jocuri cu litere prin care sa-l familiarizam cu alfabetul.

Este important sa alegem jocuri adecvate varstei lui, care sa-l provoace mereu, sa nu-l plictiseasca si sa vina mereu cu ceva nou, pentru a-l tine interesat. Bineinteles, ele nu trebuie nici sa-l solicite prea mult, chiar daca noi, parintii, tindem sa privim cu lejeritate un joc de logica, un copil de cativa ani s-ar putea sa-l gaseasca prea dificil de rezolvat si, prin urmare, il va abandona in scurt timp.

Nu uita de jocurile prin care copiii invata o limba straina, la varste fragede ei au o capacitate extraordinara de a prinde un limbaj nou, asa ca e bine sa profiti de aceasta perioada si sa introduci in viata lui, treptat, cateva cuvinte in engleza sau franceza.

Probabil ca ai observat deja ca si la gradinita si la scoala informatiile esentiale pentru educatia copilului le sunt transmise tot prin joc la inceput, astfel, ei le inmagazineaza mai usor si fara sa perceapa acest lucru ca pe o obligatie sau o corvoada. Literele au forma de animalute, operatiunile matematice sunt facute cu fructe, bomboane sau alte lucruri din universul lor, tocmai pentru a le intelege mai bine.

beneficiile_jocurilor_pentru_copii

Importantei jocului pentru dezvoltarea copiilor

Stephanie Pappas se numara printre colaboratorii principali ai revistei Live Science. Autoarea este absolventa a Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii Carolina de Sud si detine, de asemenea, un certificat de comunicare stiintifica atestat de Universitatea din California, Santa Cruz. Aceasta a abordat, la randul sau, tema importantei jocului pentru dezvoltarea copiilor, iar concluziile sale sunt foarte convingatoare. Iata cateva dintre ideile pe care autoarea le-a dezvoltat in revista stiintifica online pentru care scrie!

De ce este important jocul?

Jocul copiilor nu trebuie subestimat sub nicio forma. Desi pare o modalitate de petrecere a timpului liber, copiii isi dezvolta de fapt abilitati cruciale pentru dezvoltarea lor atunci cand se lupta cu dragoni imaginari, cand isi atribuie calitatile anumitor personaje din desenele animate sau din cartile lor preferate ori cand fac alte activitati similare, care ii ajuta de fapt sa isi dezvolte creierul si ii pregatesc pentru provocarile vietii de adult.

In ultimii 30 de ani insa, jocul a fost tot mai mult limitat in favoarea activitatilor pur educationale, conform unui studiu realizat de revista virtuala Pediatrics. Aceasta restrictionare nu este deloc sanatoasa, cu atat mai mult cu cat beneficiile jocului sunt numeroase si adesea subapreciate.

Jocul ii invata pe copii sa se comporta mai bine

Privarea copiilor de jucarii sau limitarea timpului pe care acestia il petrec jucandu-se, ca forme de pedeapsa, pot fi contraproductive. Conform unui studiu realizat in 2009 de revista de specialitate Pediatrics, copiii se comporta mai bine la gradinita si la scoala atunci cand au ocazia sa isi consume energia prin joc.

Cercetatorii au comparat atitudinea copiilor cu varste cuprinse intre 8 si 9 ani care nu au acces la joaca in timpul programului scolar cu cea a copiilor din aceeasi categorie de varsta care nu sunt privati de astfel de activitati.

Copiii care au avut parte de mai mult de 15 minute de pauza destinata jocului s-au comportat mai bine in timpul orelor de curs decat aceia al caror timp de relaxare a fost mai redus in timpul programului scolar.

Jocul ii ajuta pe copii sa-si construiasca spiritul de echipa

Jocul ii invata pe copii sa se poarte frumos unii cu ceilalti. Un studiu publicat in anul 2007 in Jurnalul de Educatie pentru Copilaria Timpurie a dezvaluit faptul ca jocul liber sau cel ghidat de catre adulti ii ajuta pe prescolari sa devina constienti de sentimentele celor din jur. De asemenea, jocul ii ajuta si sa invete sa isi controleze propriile emotii, o abilitate care le va fi de folos intreaga viata.

Faptul ca acestia pot experimenta lucruri noi fara a suferi din cauza consecintelor actiunilor lor este un beneficiu urias pentru copii, conform psihologului specializat in dezvoltarea copiilor Kathy Hirsch-Pasek, profesor la Universitatea Temple. Aceasta sustine si ca jocul le permite copiilor sa isi insuseasca anumite roluri si sa invete regulile sociale, iar acest beneficiu nu poate fi nici el neglijat.

Rolul_jocului_in_dezvoltarea_copiilor

Jocul ii ajuta pe copii sa devina adulti activi

Cataratul in copaci, cursele de alergare sau chiar costumarea pentru anumite sarbatori si serbari ii ajuta pe copii sa faca mai multa miscare decat ar face in fata televizorului sau a computerului. Asociatia Americana de Cardiologie recomanda ca toti copiii cu varste mai mari de 2 ani sa se implice cel putin o ora pe zi in activitati fizice moderate.

Exista dovezi conform carora copiii activi vor deveni adulti activi, iar acest lucru ii va feri de afectiuni cardiovasculare si de alte probleme pe care le poate genera o viata sedentara. Un studiu publicat in 2005 de Jurnalul American de Medicina Preventiva arata ca acei copii care au fost mai activi in intervalul de varsta 9 - 18 ani au ramas activi si la maturitate.

Jocul ii ajuta pe copii sa invete mai bine

Un studiu publicat in 2009 de Jurnalul Sanatatii Scolarilor arata ca acei copii care au activitate fizica in mod constant au si rezultate mai bune la invatatura si se descurca mai bine la testele academice. Copiii pot invata sa numere in timp ce joaca sotron sau jocuri la care trebuie tinut scorul si isi dezvolta abilitatile de comunicare pe terenul de joaca, sustin realizatorii studiului.

Jocul ii distreaza pe copii

Jocul este natural in perioada copilariei la toate animalele. Gordon Burghardt, biopsiholog la Universitatea din Tennessee, a declarat pentru revista The Scientist ca pana si testoasele se joaca in prima parte a vietii. Efectele benefice asupra starii de spirit a copiilor sunt de necontestat.

In plus, s-a demonstrat ca acei elevi care au parte de pauze suficient de mari in timpul programului scolar si care au astfel timp si de joaca in acest interval sunt mai putin expusi riscurilor de abandon scolar. Acestia se simt mai in siguranta intr-un mediu care nu le ingradeste in totalitate posibilitatile de a se juca si totodata intr-unul in care simt ca au la fel de multa libertate precum adultii.

Copilul tau cat timp isi petrece jucandu-se? Ai observat ameliorari ale comportamentului sau in perioada vacantelor, cand are mai mult timp la dispozitie pentru astfel de activitati?Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Beneficiile jocului pentru copii

Jocurile de rol la copii. Beneficii si idei de jocuri de rol

Importanta jocului in aer liber pentru copii

Taguri Importanta jocului Jocuri educative Beneficii joc copii

Articole recomandate

Citeste si despre