25 de cuvinte pe care copilul tau trebuie sa le spuna la varsta de 2 ani

/ / Modificat: 2016-08-02
25 de cuvinte pe care copilul tau trebuie sa le spuna la varsta de 2 ani

Copiii vorbareti care te intampina cu gangureli delicate si cuvinte simple nu o fac doar pentru a fi draguti si pentru a-ti atrage atentia, ci pentru a se exprima si pentru a-si exersa abilitatile de vorbire. Cercetatorii au identificat 25 de cuvinte pe care orice copil ar trebui sa stie sa le rosteasca pana la varsta de 2 ani.

Copiii care nu si le insusesc pana la aceasta varsta nu sunt neaparat doar mai putin vorbareti, pentru ca anumiti specialisti considera lipsa comunicarii drept un semn al autismului, ale intarzierilor de dezvoltare sau ale dificultatilor in ceea ce priveste auzul.

"Mama", "tata" si "pa pa" sunt cuvinte aproape universale pe care un copil ar trebui sa le cunoasca printre primele, insa expertii americani au intocmit o lista cu 300 de cuvinte pe care copiii le rostesc atunci cand incep sa vorbeasca si 25 dintre ele par cele mai comune.

Nu stim daca si in limba romana sunt aceleasi, insa cu siguranta este vorba de cuvinte simple, pe care cei mici le aud de la parinti, de la televizor sau radio, din cantecele si povesti potrivite pentru varsta lor.

Parintii care se tem de faptul ca micutii lor ar putea vorbi abia mai tarziu decat majoritatea, ar trebui sa ia in calcul renuntarea la televizor. Exista o serie de cercetari care atesta faptul ca cei mici invata si imita mai repede atunci cand sunt implicati in conversatii reale decat atunci cand sunt expusi la tehnologie.

Din asta trebuie sa intelegi ca datoria ta, ca parinte, este sa ii oferi copilului dialog si sa devii tu insuti un model de urmat chiar si in privinta comunicarii si a dezvoltarii limbajului, sa fii vorbaret cu el si sa ii explici lumea care il inconjoara, sa ii repeti numele jucariilor sau ale obiectelor din camera lui, sa il stimulezi sa incerce sa repete cuvintele pe care le aude de la tine.

Parerea expertilor

Asociatia Americana pentru Avansarea Stiintei arata ca cei mai multi copii cu varste mai mici de 2 ani au un vocabular care cuprinde 25 de cuvinte, conform profesorului Nan Bernstein Ratner. "Atunci cand un copil nu stie prea multe cuvinte pana la varsta de 2 ani, lipsa vocabularului in sine nu este singura problema; dimpotriva, acesta poate fi doar un semnal pentru o serie mai complexa de tulburari sau disfunctionalitati", spune Ratner. Cele 25 de cuvinte despre care vom vorbi reprezinta fondul principal pentru vocabularul copiilor mici, nicidecum toate cunostintele lor. Abilitatile lor de limbaj pot cuprinde intre 75 si 225 de cuvinte pana la varsta de 2 ani, insa copiii care incep sa vorbeasca mai tarziu se limiteaza doar la un numar de 25 de cuvinte.

Expertii sunt de parere ca un copil obisnuit are, pana la varsta de 2 ani, un vocabular compus din aproximativ 50 de cuvinte, pe care este capabil sa le lege deja in propozitii simple cu subiect si predicat, in expresii sau in enumeratii.

Daca nu se intampla la fel si cu copilul tau, ar fi indicat sa verifici daca nu exista o alta problema care il impiedica sa vorbeasca, precum dezvoltarea lenta a creierului, autismul sau problemele de auz. De cele mai multe ori insa, copiii care incep sa vorbeasca mai tarziu reusesc sa ii prinda din urma pe cei care au fost mai precoce.

Familiile bilingve nu ar trebui sa se astepte ca micutii lor sa cunoasca, la randul lor, cate 25 de cuvinte din fiecare dintre limbile care se vorbesc in casa; specialistii sunt de parere ca este in regula ca acestia sa stie a rosti doar 25 de cuvinte, indiferent de limba in care le spun si le inteleg.

Urechea muzicala a copiilor poate rezona mai mult cu una dintre cele doua limbi auzite, asa ca aceasta va avea prioritate in construirea vocabularului lor.

Sigur ca este bine sa ii expui la ambele limbaje, insa insistentele in a-i invata sa traduca sunt aproape inutile la aceasta varsta frageda, pentru ca abia dupa 3 ani creierul lor va fi suficient de dezvoltat incat sa faca astfel de conexiuni.

Cele 25 de cuvinte pe care majoritatea copiilor mai mici de 2 ani le cunosc sunt urmatoarele: mama, tata, bebe, lapte, suc, salut/ buna, pa pa, da, nu, caine, pisica, minge, nas, ochi, banana, prajitura, masina, fierbinte/ arde, multumesc, baie, pantofi, palarie/ caciula/ sapca, carte, mai mult, a plecat.

Copilul tau ce cuvinte a folosit cel mai mult in aceasta perioada? Asteptam sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Cuvinte copii

Articole recomandate

Citeste si despre