5 metode distractive prin care poti incuraja dezvoltarea limbajului copilului

/ / Modificat: 2023-07-04
5 metode distractive prin care poti incuraja dezvoltarea limbajului copilului

Poate ca ti se pare ireal, insa bebelusul tau a trecut de varsta de 1 an si incepe sa invete cuvinte, sa isi dezvolte limbajul, sa comunice cu voi mult mai verbal decat pana acum. De acum incolo, asteapta-te la multe replici amuzante, la si mai multe intrebari si la o accelerare a abilitatii sale de comunicare cu cei din jur, care va fi vizibila aproape de la o zi la alta. Bebelusul tau creste, se transforma intr-un omulet cu propria identitate si propriile sale opinii pe care nu se va sfii sa si le exprime ori de cate ori are ocazia.

Metode distractive pentru dezvoltarea limbajului

Ca parinte, singurul lucru pe care il poti face de acum inainte este sa ii incurajezi dezvoltarea limbajului si poti face asta folosind cateva metode distractive, pentru a-l ajuta sa asimileze si sa puna in practica lucrurile noi pe care le invata:

Nu ii mai vorbi ca unui bebelus

Vei renunta la tonalitatile pe care le-ai folosit sa ii vorbesti atunci cand era mai mic aproape de la sine, atunci cand vei realiza cat de mult poate sa inteleaga din ceea ce ii comunici tu; il vei intreba unde este o anumita jucarie si el iti va arata, sau il vei ruga sa iti aduca canuta de apa din dormitor si el o va face. Nu mai este nevoie sa ii vorbesti ca unui bebelus de vreme ce el acorda atentie cuvintelor pe care le rostesti si face asocieri intre ele.

Nu te complica

Atunci cand vorbesti cu el, incearca sa folosesti cuvinte si propozitii simple si directe pentru a nu ii crea confuzie; cu cat mai putine cuvinte folosesti, cu atat ii va fi mai usor sa te inteleaga, asa ca vorbeste mai rar si pronunta cuvintele clar, pentru ca cel mic sa poata invata cat mai multe cuvinte.

Fii un povestitor

Vorbeste cu copilul despre ce se intampla in jurul sau si daca el comunica nonverbal, spune-i cuvintele de care are nevoie. De exemplu daca ridica bratele, atunci spune "Matei vrea ca mami sa il ia in brate". Poate ca ti se va parea ciudat sa folosesti persoana a treia atunci cand te referi la tine, insa copiii mici nu inteleg inca foarte bine pronumele, asa ca astfel ii poti transmite mesajul mai usor.

Asculta cu atentie si raspunde

La inceput, cuvintele prichindelului tau vor fi mai greu de inteles, este posibil sa nici nu stii daca vorbeste sau doar mormaie ceva. Insa daca asculti cu atentie si incerci sa intelegi ce iti arata sau ce incearca sa comunice, vei incepe sa te prinzi ce vrea de fapt sa iti transmita.

Daca spune "ham" unui catel, atunci raspunde-i si spune "da, catelul", incearca sa nu numesti lucrurile folosind limbajul lui, ci numeste-le corect ca si raspuns de fiecare data pentru ca el sa poata invata mai usor care este cuvantul si pronuntia corecta.

Ai rabdare

Fiecare copil are ritmul sau de invatare, asa ca daca ti se pare ca al tau are limbajul mai putin dezvoltat, aproape sigur nu este nimic in neregula, deci continua sa ii vorbesti. Poti sa vorbesti cu pediatrul despre eventuale intarzieri in dezvoltarea limbajului pentru ca el sa verifice cauza (cum ar fi o problema de auz, de exemplu), sau sa te indrume spre cineva specializat in a-i ajuta pe copii sa invete sa vorbeasca.

Taguri Dezvoltare limbaj Dezvoltare limbaj bebelus Jocuri dezvoltare limbaj Comunicare 8-12 luni

Articole recomandate

Citeste si despre