Ce inseamna cand bebelusii spun prima data "tata"

/ / Modificat: 2019-04-15
Ce inseamna cand bebelusii spun prima data

Se spune din popor ca atunci cand un bebelus spune prima data "tata", urmatorul copil este baietel. Iar daca spune "mama" urmeaza o surioara.

Specialistii au, insa, alta parere. Expertii in lingvistica dezbat care consoana e mai greu de pronuntat dintre "M" si "T".

Heather Goad, profesor la MacGill University, sustine ca "T-ul" este mai dificil de spus din cauza pozitiei in care trebuie sa stea limba.

De ce spun bebelusii prima data "tata"

Dar chiar si asa, cei mai multi copii spun prima data cuvantul "tata". Asta a demonstrat un studiu realizat pe un esantion de 900 de bebelusi, cu varste cuprinse intre 8 si 16 luni.

Cercetatorii spun ca motivul pentru care bebelusii spun tata prima data este pentru ca figura paterna este prima persoana de care sunt "separati".

Mai exact, in jurul varstei de 6-7 luni, micutul incepe sa-si manifeste preferinta pentru persoanele care il ingrijesc. Pe la 8-9 luni incep sa inteleaga ca un lucru sau o persoana poate sa reapara chiar daca nu se mai afla in campul sau vizual o perioada de timp.

Tot la aceasta varsta, bebelusii incep sa inteleaga ca unele reactii declanseaza altele. Spre exemplu, incep sa-si dea seama ca plansul lor va atrage atentia parintilor si vor fi bagati in seama, luati in brate.

Bebelusii petrec cel mai mult timp cu mama, cu care au o legatura speciala. Iar prima separare pe care o percep este cea de figura paterna. Tatal este prima persoana pe care bebelusii o identifica in afara legaturii pe care o au cu mama.

Dupa ce spun "tata," la scurt timp spun si "mama". Pronuntarea acestor cuvinte reprezinta de fapt un mic miracol al dezvoltarii. In jurul varstei de 3 ani, copiii incep sa rosteasca "eu" si "mie", identificandu-se ca fiinta, persoana separata care are propria vointa.

Taguri Limbaj bebelus Tata Primele cuvinte bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre