Cum sa-ti inveti copilul sa rosteasca un nou cuvant

/ / Modificat: 2022-11-13
Cum sa-ti inveti copilul sa rosteasca un nou cuvant

Dobandirea si imbogatirea limbajului sunt etape foarte importante in dezvoltarea copiilor, deoarece le permit acestora sa exprime ceea ce gandesc si simt prin cuvinte si gesturi (limbaj non-verbal). Ca regula generala, dezvoltarea limbajului este, de obicei, foarte rapida intre primul si al treilea an de viata. Dupa aceea, bineinteles, continua in crescendo. Astfel, se extinde rapid si, in jurul varstei de 20 de luni, are loc explozia lexicala. Cu alte cuvinte, copilul incepe sa dobandeasca vocabularul foarte repede, pana la varsta de patru sau cinci ani.

Aceasta achizitie de cuvinte noi ii va permite sa:

  • Foloseasca silabe din ce in ce mai complexe.
  • Foloseasca mai multe sunete consonante si vocale.
  • Generalizeze utilizarea cuvintelor noi in contexte diferite.

Daca iti doresti sa incurajezi aceasta dezvoltare si incerci sa iti inveti copilul cuvinte noi, iata cateva idei cheie pentru a incuraja acest proces si a face posibila invatarea!

Cum sa-ti inveti copilul un cuvant nou

Incepe cu cuvinte de doua silabe

In mod ideal, ar trebui sa incepi sa lucrezi cu cuvinte de doua silabe, adica bisilabele. De ce? Pur si simplu pentru ca sunt mult mai usoare si le vor invata mai bine. In mod progresiv, ideea este de a introduce cuvinte mai lungi si mai complexe.

Potriveste cuvantul cu imaginea

Atunci cand iti inveti copilul un cuvant nou, este important sa asociezi sunetul cu imaginea cuvantului pe care doresti sa lucrezi cu el. Acest lucru il va ajuta pe copilul tau sa inteleaga mai bine cuvantul si sa inceapa sa inteleaga ca "X inseamna X".

De exemplu, daca doresti sa iti inveti copilul cuvantul "masina", poti face acest lucru aratand spre o masina in timp ce il pronunti (fie o masina reala, fie o imagine sau un desen etc.).

Adauga un gest sau o miscare

O alta actiune care te va ajuta sa iti inveti copilul un cuvant nou este sa adaugi un gest, sau o miscare, langa cuvant. Acest lucru te va ajuta sa ii atragi atentia si va creste probabilitatea ca ei sa te imite. Daca te imita, te incurajam sa continui, deoarece acest lucru il va incuraja sa te imite din nou in viitor si, prin urmare, le va fi mai usor (sau mai rapid) sa invete cuvantul in cauza.

Foloseste rabdarea si perseverenta

Pe aceasta cale ai doi aliati care te pot ajuta: rabdarea si perseverenta. Retine ca in acest tip de invatare si in alte tipuri de invatare, schimbarile nu se produc peste noapte, ci se stabilesc progresiv. In plus, perseverenta este cea care iti va permite sa incepi sa vezi rezultatele. Nu te grabi! Invatarea fiecarui cuvant va veni atunci cand va trebui sa vina, iar acest lucru va fi mai usor datorita tie.

FOTO: freepik.com

Taguri Copii Vorbire bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre