Deficienta de vorbire la copii – cum abordam aceasta problema?

/ / Modificat: 2019-02-11
Deficienta de vorbire la copii – cum abordam aceasta problema?

Cele mai frecvente probleme de limbaj ale copiilor sunt cele din categoria tulburarilor de pronuntie, in special cele de tip dislalic. Dislalia este o tulburare de pronuntie ce consta in deformarea, omiterea, substituirea, inlocuirea si inversarea sunetelor. Exista si cazuri grave de dislalie cand astfel de fenomene se produc si la nivelul silabelor si chiar al cuvintelor mai scurte.

Trebuie stiut ca limbajul, in perioada lui de formare, se caracterizeaza printr-o dislalie fiziologica si una defectologica. Dislalia fiziologica se refera la dificultatile de pronuntie care apar la marea majoritate a copiilor.

Acestea sunt firesti, pasagere si nu se fixeaza sau mentin dupa varsta de 4-5 ani.

Cand se poate diagnostica o tulburare de limbaj?

Copiii incep sa spuna silabe de la aproximativ cinci luni, apoi pe la un an incep sa spuna primele cuvinte, dupa aproximativ un an si jumatate incep sa formeze primele cuvinte. O tulburare de limbaj poate fi diagnosticata in jurul varstei de 3 ani, dar e nevoie sa tinem cont in diagnosticarea copilului si de factorii ereditari, sociali, de mediu sau de eventualele diagnostice asociate, daca acestea exista.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.

Taguri Limbaj Limbaj bebelus Limbaj copii

Articole recomandate

Citeste si despre