Deshidratarea la copii: ce este si cum se trateaza

/ / Modificat: 2017-05-29
Deshidratarea la copii: ce este si cum se trateaza

In cazul in care copilul tau este deshidratat, inseamna ca nu are suficient lichid in organism. Bebelusii si copiii sunt mai predispusi la deshidratare decat adultii. Deshidraterea apare cand copilul elimina mai mult lichid decat ingera, prin voma, diaree, febra sau transpiratie. Deshidratarea poate fi minima si usor de corectat, moderata, severa sau amenintatoare de viata.

Copilul meu este deshidratat?

 Oricare din urmatoarele semne iti pot indica daca copilul tau este deshidratat sau este pe cale sa se deshidrateze: 

  • Mai mult de sase sau opt ore fara un scutec ud;
  • Urina este mai inchisa la culoare si miroase mai tare decat de obicei;
  • Letargie;
  • Gura uscata sau buze crapate;
  • Plange fara lacrimi.

Semne care indica deshidratarea puternica:

  • Cearcane;
  • Maini si picioare reci;
  • Ameteala sau delir;
  • Somnolenta excesiva.

Ce ar trebui sa fac in cazul in care copilul meu prezinta semne de deshidratare?

Copiii mici se pot deshidrata foarte repede si poate fi periculos, de aceea daca copilul tau prezinta semne ale deshidratarii, mergi cu el in camera de garda imediat.

Este posibil sa aiba nevoie de administrare intravenoasa de lichide (perfuzii) pana se rehidrateaza.

Daca esti ingrijorata dar totusi nu crezi ca copilul tau este puternic deshidratat, suna doctorul si cere-i sfatul. Este posibil sa doreasca sa il vada pentru a se asigura ca este bine. Daca doctorul decide ca este usor deshidratat, te poate sfatui sa ii administrezi lichide speciale pentru a reface apa si electolitii pe care organismul i-a pierdut.

Lichide cu electoliti sunt disponibile in majoritatea farmaciilor. Nu inlocui aceste lichide cu bauturile pentru sportivii (Gatorade). Chiar daca acestea contin electoliti, bauturile pentru sportivi au si o cantitate mult mai mare de zahar decat lichidele special facute pentru rehidratarea copiilor.

Nu tuturor copiilor le place gustul bauturilor cu electroliti, de aceea daca copilul tau refuza sa le bea vorbeste cu doctotul tau despre alternative si mareste-i cantitatea de lichid pe care o bea de obicei.

Cum pot preveni deshidratarea?

Asigura-te ca copilul tau bea multe lichide, mai ales in zilele calduroase si cand este bolnav, si ofera-i apa frecvent.

Daca bea suc, nu mari cantitatea intr-o zi, dar incearca sa il diluezi cu apa. Astfel daca, de exemplu, bea 3-4 pahare cu suc pe zi, poti dilua pana la 6-8 pahare de lichid pe zi.

Nu ii da copilului tau bauturi carbogazoase, oricum ele nu sunt bune pentru dantura. Tine minte: odata ce copilul tau s-a deshidratat, acesta a pierdut si electroliti odata cu apa, de aceea va avea nevoie de lichide speciale.

Fii foarte atenta la simptomele deshidratarii in urmatoarele circumstante:

  • Febra: ofera-i copilului tau multe lichide de fiecare data cand are febra. Daca are probleme cand inghite, ii poti da medicamente pentru durere, de exemplu acetaminofenul sau ibuprofenul pentru copiii ii va ameliora discomfortul.
  • Supraincalzirea: activitatea prelungita in zilele calduroase sau statul intr-o camera cu aer greu poate duce la transpiratie si pierdere lichidiana. Ofera-i copilului tau mai multe lichide decat de obicei in zilele calduroase.
  • Diareea: in cazul in care copilul tau are o boala intestinala, in special gastro-enterita acuta, el va pierde multe lichide prin voma si diaree. Nu ii da sa bea suc de fructe pentru ca situatia se va inrautati si nu ii administra medicamente antidiareice decat daca sunt prescrise de medic.

Incurajeaza-ti copilul sa bea multa apa! Daca crezi ca copilul tau este pe cale sa se deshidrateze atunci ii poti da bautura cu electoliti.

  • Voma: virusi si infectii intestinale pot duce la voma. Daca copilul tau elimina lichide astfel atunci este pe cale sa se deshidrateze. Incearca sa ii dai cantitati mici de lichid mai frecvent. (bauturile cu electoliti rehidrateaza bine si copii care vomita). Incepe cu 2 lingurite la fiecare 5 minute, iar daca timp de o ora reuseste sa pastreze lichidul dubleaza cantitatea cu administrare la fiecare 15 minute.
  • Refuza sa bea: durerile in gat sau boli ale mainilor, picioarelor sau gurii pot provoca dureri foarte mari iar copilul va refuza sa bea. In acest caz ofera-i acetaminofen sau ibuprofen pentru copii pentru ameliorarea disconfortului, apoi ofera-i lichide frecvent in cantitati mici. Lichidele reci pot fi linistitoare dar evita sucul de citrice (portocale, grepfruit) pentru ca aceste provoaca arsuri tesutului iritat din gat.

Taguri Deshidratare copii Riscuri deshidratare Deshidratare bebelusi Hidratare copii

Articole recomandate

Citeste si despre