Lipsa apetitului la bebelus

/ / Modificat: 2010-08-02
Lipsa apetitului la bebelus
Intrebare:

- Am un bebe de 1 an si 4 luni, s-a nascut cu 3200 gr. iar in prezent avem 9500. Suntem sub greutate cu mult, nu pot sub nici o forma sa ii cresc cantitatea de mancare consumata, cum mananca ceva mai mult imediat se vede la cantar, ar putea fi din cauza dintisorilor? Mentionez ca trebuie sa ii ai iasa doar caninii. Cum as putea sa il determin sa manance mai mult? La o masa consuma 3 feluri de mancarica cate putin din fiecare, in momentul in care nu mai vrea un fel, incepe sa tuseasca si te opresti ca ai impresia ca o sa verse si treci la urmatorul si asa abia ajungem la 150 ml la o masa.

Raspuns:





 

Intr-adevar greutatea actuala arata faptul ca acest copil nu a acumulat corespunzator in greutate, iar sfatul meu este sa incepeti prin a efectua un consult la medicul pediatru, pentru a elimina orice alta caza posibila pentru aceasta lipsa a apetitului cat si pentru o eventuala lipsa de acumulare (tulburari de absorbtie) sau un consum crescut al substantelor nutritive (paraziti intestinali).

Daca pediatrul nu identifica nici o latura patologica a acestei situatii nu va ramane de facut decat sa incercati sa-i modificati obiceiurile alimentare. In primul rand mesele trebuie sa aiba un orar fix, iar la masa sa participe de preferat atat mama cat si tata (copii au intentia de a copia comportamentul adultilor).



Atentia in timpul mesei trebuie acordata doar alimentatiei si nu televizorului sau a altor surse de distragere a atentiei. De asemeni locul unde se va lua masa trebuie sa ramana acelasi in cadrul locuintei, de regula nu in aceeasi camera in care se si joaca sau adoarme.

Incercati sa identificati un fel de mancare pe care il aprecieaza si pe care il va primi ca bonus in momentul in care termina de mancat celelalte feluri de mancare. Nu ii perturbati digestia cu dulciuri sau sucuri dulci inainte de masa.

O activitate in aer liber inainte de masa poate fi benefica in vederea cresterii apetitului. Cresterea aportului de vitamina C din alimentele consumate poate de asemeni sa creasca apetitul copilului pentru alimente.

Sistarea alimentatiei nocturne poate de asemeni sa imbunatateasca apetitul pe perioada zilei, iar in cazul in care totusi solicita pe perioada noptii macar aport hidric incercati sa nu-i oferiti decat ceaiuri neindulcite sau apa.

In speranta ca aceste sfaturi va vor fi de folos nu-mi ramane decat sa va urez multa sanatate intregii familii.


Articole recomandate

Citeste si despre