Antibiograma la copii

/ / Modificat: 2014-01-15
Antibiograma la copii

Copii sunt foarte sensibili la medicamente, iar antibioticele sunt printre cele de care toti parintii incearca sa-i fereasca. Acestea nu ar trebuie prescrise de medic decat dupa realizarea antibiogramei care stabileste exact la care dintre ele este sensibil microbul cu care este infectat micutul. In acest mod se evita administrarea incorecta si constanta a antibioticelor si riscul asupra sanatatii copiilor.

Ce este antiobiograma?

Unele bacterii sunt extrem de rezistente in fata antibioticelor. In acele cazuri doar o combinatie din acestea este utila pentru a face fata bolii. Pentru a se depista aceasta reteta impotriva bolii este necesara realizarea unei antibiograme.

Antibiograma este analiza de laborator care testeaza antibioticul la care este sau nu sensibil un microb cauzator de boala. Cu alte cuvinte, atunci cand o persoana este suspecta de o boala cu cauza bacteriologica, este recomandat sa i se faca o antibiograma pentru a se stabili cu exactitate tipul de antibiotic care functioneaza cel mai bine in respectiva infectie.

Antibiograma la copii

Tratamentul cu antibiotice la copii nu trebuie facut in niciun caz la voia intamplarii sau mergand pe ideea ca "poate" acela va functiona. Bebelusii si copiii nu sunt cobai de laboratori, iar organismul lor fragil poate fi serios afectat de pe urma unui tratament necorespunzator cu antibiotice.

Unele infectii la copii sunt de ordin viral, si atunci acestea nu se trateaza cu antibiotice. Astfel ca, inainte de a administra antibiotice unui copil trebuie stabilit daca infectia este:

  • virala;

  • bacteriologica.

Cum se face antibiograma la copii?

Antibiograma nu este o metoda invaziva sau periculoasa pentru copii. Culturile care se iau spre a fi analizate provin din:

  • sursa infectiei (daca exista infectie la nivelul pielii, in gat, nas etc se recolteaza probe de secretii sau puroi direct de acolo);

  • urina;

  • scaun.

Ulterior aceste probe trec prin mai multe procese de laborator. Mai intai se izoleaza bacteria care a produs infectia in laborator. Apoi se testeaza pe aceste probe recoltate mai multe clase de antibiotice (de exemplu penicilina, tetraciclina, eritromicina, streptomicina etc.). Acele antibiotice care reusesc sa stopeze inmultirea bacteriilor sunt potrivite pentru tratarea respectivei infectii.

Se realizeaza apoi un buletin de analiza al copilului in care se trec antibioticele specifice potrivite pentru respectivul microb. In acest fel, familia va stii ce antibiotic se potriveste acelei infectii si vor stii sa dea medicului acest buletin pentru a-i prescrie reteta potrivita.

Riscurile administrarii gresite a antibioticelor la copii

  • risc crescut de astm;

  • dantura afectata;

  • administrarea incorecta si constanta a antibioticelor creste imunitatea anumitor bacterii la ele, ceea ce face ca antibioticele sa devina ineficiente atunci cand copilul chiar ar avea nevoie de ele; acesta este unul dintre cele mai mari riscuri, pentru ca ingreuneaza eforturile medicilor de a trata o afectiune, punand in pericol viata copilului.

Antibioticele la copii, numai dupa antibiograma si la recomandarea medicului

Antibioticele se administreaza copiilor numai la recomandare medicilor dupa o analiza prealabila si extrem de amanuntita a afectiunii de care sufera. Cereti medicului sa faca antibiograma copilului inainte de a prescrie un antibiotic. In acest fel, vei fi sigura ca boala va fi tratata cu cel mai indicat tratament. Antibiograma se poate face gratuit la medicul de familie sau cu plata la o clinica privata. Pretul ei nu este foarte mare si variaza intre 15-25 de lei.

De asemenea, parintii mai cad in capcana repetarii aceluiasi tratament cu antiobiotice cand copilul recidiveaza cu aceeasi infectie. De exemplu, daca ai administrat un tratament cu antibiotice recomandat de medic pentru o infectie in gat, data viitoare cand copilul manifesta aceleasi simptome nu ii da acelasi antibiotic, pentru ca stii ca a functionat data trecuta. In primul rand trebuie sa te asiguri ca este vorba tot de o infectie bacteriologica si in al doilea rand, exista posibilitatea ca tulpina bacteriologica a respectivei infectii sa se fi modificat si sa nu mai rapsunda la acelasi antibiotic.

Taguri Antibiotice risc copii Antibiotice copii

Articole recomandate

Citeste si despre