Copiii se confrunta adesea cu episoade de febra, din diferite cauze. Se intampla ca, atunci cand au o viroza sau o infectie in organism, temperatura corpului sa creasca, pentru ca se activeaza sistemul imunitar, care lupta cu microbii. La copiii de varsta mica, atunci cand temperatura corpului creste brusc, pot aparea convulsiile febrile.
Aceste episoade nu sunt foarte frecvente, insa ele pot sa provoace panica in randul parintilor, care nu stiu cum sa reactioneze. Mai mult, cu privire la convulsii circula tot felul de mituri, iar unele informatii in legatura cu protocolul in acest caz sunt gresite.
Convulsiile apar cel mai frecvent intre 12 si 18 luni ale copilului. La aceste varste mici, copiii nu se pot adapta la cresteri bruste ale temperaturii corporale, iar in creierul lor are loc o reactie chimica ce duce la contractii involuntare ale muschilor. De obicei, o convulsie dureaza cateva minute si nu lasa copilul cu sechele. Trebuie ca parintii sa stie insa ce sa faca si mai ales ce sa NU faca in astfel de situatii.
„Convulsiile reprezinta acele crize caracterizate prin contractii involuntare ale musculaturii, asociate sau nu cu tulburari ale starii de constienta. Inspaimantatoare pentru cei din jur, convulsiile febrile de obicei nu sunt semnul unor boli neurologice si nici nu afecteaza pe termen lung copilul”, a spus medicul Mihail Pautov, intr-o interventie pentru Observator.
Un sfert dintre copiii care au convulsii febrile au pe cineva in familie care a mai avut convulsii de acest tip. In cazul in care exista istoric de convulsii in familie, parintii stiu deja protocolul in acest caz. Daca este pentru prima data cand va confruntati cu o convulsie febrila, iata ce NU trebuie sa faceti, potrivit medicului Mihail Pautov:
- nu tine de mana copilul, nu il imbratisa si nu il imobiliza
- nu administra medicamente fara a te consulta cu medicul inainte
- nu trebuie introdus nimic in gura copilului
- nu scufunda copilul in apa rece, chiar daca vorbim despre o temperatura foarte mare
Ce trebuie sa faci atunci cand apare o convulsie febrila?
- il intorci pe copil pe o parte
- il intinzi pe ceva moale, pentru a evita riscul de cadere si lovire
- il poti filma, pentru a-i arata medicului si a-l ajuta sa puna un diagnostic
Dupa ce convulsia se termina, copilul poate fi somnolent si confuz. O convulsie febrila simpla nu prezinta risc de reaparitie si nici de complicatii, a mai explicat medicul.
FOTO: Freepik