Latexul (cauciucul) provine din seva unui copac și este folosit pentru a fabrica un număr mare de produse de uz zilnic. Se estimează că există peste 40.000 de obiecte diferite care conțin latex în compoziția lor.
Deși, din fericire, alergia la latex nu este una dintre cele mai frecvente în rândul populației generale de copii, este o alergie care poate provoca simptome grave, așa că este important să știți cum să o identificați, ce măsuri de prevenire sunt disponibile și ce alternative la latex sunt disponibile.
Simptomele alergiei la latex
Latexul este o substanță obținută din arborele de cauciuc care, odată prelucrată, este folosită la fabricarea multor obiecte de uz cotidian și sanitar. Latexul nu trebuie confundat cu plasticul.
Persoanele cu alergie la latex reacționează la anumite proteine prezente în latex, provocând o serie de simptome care pot varia de la ușoare la grave sau foarte grave:
- Simptome cutanate după contactul direct cu produse fabricate din latex: înroșirea pielii, mâncărime, urticarie, urticarie...
- Simptome nazale, respiratorii și oculare, ca urmare a inhalării prafului de pe obiectele care conțin latex: mâncărimi ale nasului și ochilor, rinoconjunctivită, lăcrimare, înroșirea ochilor, tuse uscată, respirație șuierătoare, astm...
- Simptomele pot apărea și prin contact indirect, atunci când se atinge sau se ingerează ceva care a fost în contact cu latexul (de exemplu, atunci când se mănâncă alimente manipulate de o persoană care poartă mănuși de latex).
În cazurile severe, poate apărea o reacție anafilactică care pune viața în pericol.
Simptomele pot apărea imediat (la 30-60 de minute după contactul sau expunerea la latex), sau târziu, după un contact susținut și constant.
De ce apare alergia la latex?
Ca orice altă alergie, alergia la latex apare atunci când sistemul imunitar recunoaște latexul ca fiind o substanță periculoasă împotriva căreia trebuie să lupte prin activarea anumitor anticorpi.
Simptomele de alergie apar în timp, după mai multe contacte sau expuneri la latex.
În general, alergia la latex nu este una dintre cele mai frecvente alergii din copilărie. Cu toate acestea, s-a constatat că copiii cu boli congenitale (boli de inimă, malformații digestive, spina bifida etc.) care sunt supuși la numeroase intervenții chirurgicale de la o vârstă foarte fragedă sunt mai expuși riscului de a dezvolta această alergie. Statisticile arată că până la 68% dintre copiii cu spina bifida sunt alergici la latex.
Există, de asemenea, o predispoziție mai mare de a dezvolta această alergie atunci când copilul este atopic (alergic sau predispus să fie astfel) sau are o alergie la anumite alimente (vom explica acest lucru la punctul următor).
Diagnosticul și tratamentul alergiei la latex
În cazul în care se suspectează o alergie la latex, medicul va efectua testele relevante pentru a confirma diagnosticul, cum ar fi istoricul medical, teste cutanate (teste de înțepătură) și teste de sânge pentru a determina nivelul de anticorpi IgE la latex.
Odată ce alergia la latex a fost confirmată, tratamentul va depinde de gravitatea simptomelor. În acest sens, poate fi necesar să se prescrie antihistaminice pentru a atenua efectele simptomelor în cazul unei reacții sau, în cazuri mai grave, să se recurgă la adrenalină autoinjectabilă.
Alergia la latex și alergia încrucișată la unele fructe: de ce apare?
Persoanele alergice la latex au adesea reacții alergice încrucișate cu unele fructe și legume din cauza prezenței unor alergeni comuni. Această afecțiune se numește sindromul latex-fructe.
Deși nu se întâmplă în toate cazurile, dacă copilul dumneavoastră este alergic la latex, trebuie să știți care sunt alimentele care prezintă cel mai mare risc de a provoca o alergie încrucișată:
- O treime dintre persoanele cu alergie la latex au, de asemenea, alergii la aceste alimente: kiwi, avocado, banane și castane.
- Între 5-10% dintre persoanele care suferă de alergie la latex sunt alergice și la fructele roz (piersici, caise, cireșe, mere), la cartofi și roșii.
Și, deși nu este un aliment, este indicat să se evite contactul cu seva Ficusului, o plantă ornamentală des folosită în case, deoarece există și riscul de alergie încrucișată.
Ce obiecte conțin latex în compoziția lor?
Ca în cazul oricărei alte alergii, este esențial să evitați contactul cu latexul. Prin urmare, este important să știți ce obiecte pot conține latex.
Unele dintre cele mai des folosite de copii sunt:
Baloane.
Mingi și jucării din cauciuc (le putem înlocui cu jucării din plastic sau din lemn etc.).
Articole de puericultură, cum ar fi suzete, tetine, protecții pentru mameloane sau chiar scutece de unică folosință (putem folosi în schimb tetine din silicon).
Covorașe antiderapante pentru cadă și alte tipuri de covorașe utilizate în mod obișnuit la domiciliu.
Articole pentru piscină, cum ar fi ochelari de înot, manșoane de înot, flotoare, saltele gonflabile, ghetuțe sau șosete acvatice...
Mânerele anumitor articole, cum ar fi scuterele, bicicletele, rachetele de tenis, periuțele de dinți...
Articolele din trusa de prim-ajutor, cum ar fi plasturi, plasturi aderenți, bandaje elastice, seringi cu piston de cauciuc, picături, medicamente cu dopuri de cauciuc...
Rechizite școlare, cum ar fi gume de șters, bețișoare de lipici și lipici, autocolante...
În mod similar, o mulțime de echipamente medicale sunt fabricate din latex (mănuși, manșete pentru tensiunea arterială, stetoscoape, seringi, benzi de cauciuc ortodontice etc.). Prin urmare, o persoană care suferă de această alergie trebuie să notifice acest lucru imediat înainte de a fi tratată de un medic și/sau de a fi supusă oricărei intervenții chirurgicale.