Cum iti poti da seama cand bebelusul tau are bronsiolita si cand sa mergi la medic

/ / Modificat: 2023-01-03
Cum iti poti da seama cand bebelusul tau are bronsiolita si cand sa mergi la medic

In toata lumea, copiii se confrunta cu un val de cazuri de bronsiolita, ceea ce face ca departamentele de urgente pediatrice sa fie supraaglomerate de copii bolnavi. Aceasta infectie respiratorie, cauzata in cele mai multe cazuri de virusul sincitial respirator (VSR) - un virus foarte contagios - este cea mai frecventa cauza de internare la copiii cu varsta sub doi ani.

In unele departamente de urgenta se inregistreaza cu pana la 40% mai multe cazuri decat inainte de pandemie, iar Societatea spaniola de urgente pediatrice (SEUP) si-a exprimat "ingrijorarea si incertitudinea cu privire la cresterea neasteptata a volumului de ingrijiri in urgentele pediatrice", care provoaca intarzieri in ingrijirea altor pacienti.

Bebelusii cu varsta sub doi ani sunt cei mai afectati

Bronsiolita consta intr-o inflamatie a bronhiolelor, ultimele ramificatii ale bronhiilor, care masoara doar 2 mm in diametru. Atunci cand sunt infectate, acestea se inflameaza si se obstructioneaza, impiedicand trecerea aerului, provocand dificultati sau insuficienta respiratorie. 

Copiii mici, in special bebelusii sub doi ani, sunt cei mai afectati, deoarece caile lor respiratorii, fiind mici, sunt mai usor de blocat. Infectiile cu VSR afecteaza 75% dintre sugari in primul an de viata, cu o incidenta maxima intre 2 si 3 luni, dintre care peste 20% vor dezvolta simptome. Copiii cu varsta sub un an prezinta un risc crescut de bronsiolita severa si de a necesita internare in spital.

Cum evolueaza bronsiolita?

Infectia debuteaza cu rinoree (curgerea nasului), stranut si tuse uscata, cu sau fara febra, de obicei nu foarte mare (38oC-39 oC). Pe o perioada de 1 pana la 4 zile, tusea devine mai persistenta, cu aparitia iritabilitatii, somnolentei, refuzului de a manca, respiratiei suieratoare (fluieraturi ascutite in timpul respiratiei), crepitatii si dificultati de respiratie.

Copiii mici pot avea doar episoade scurte, in care nu mai respira pentru o perioada scurta de timp, precum si piele mov din cauza lipsei de oxigen, caz in care trebuie sa mearga imediat la urgenta.

Cand sa mergem la camera de urgenta?

Dificultatile de respiratie sunt un motiv pentru a merge la urgenta, mai ales in cazul bebelusilor alaptati la san care, dupa cum am vazut, isi scufunda pieptul si li se marcheaza coastele atunci cand respira.

Trebuie sa mergem la doctor daca:

  • Copilul respira foarte repede.
  • Daca face pauze in respiratie.
  • Respira cu dificultate (pieptul se scufunda inauntru si abdomenul se misca).
  • Este iritat sau somnoros.
  • Are dificultati in a manca sau refuza hrana.
  • Are mai putine scutece ude decat de obicei (poate fi un semn de deshidratare).
  • Are febra mare (peste 40º) sau daca are febra si are mai putin de trei luni.
  • Buze sau piele albastruie: mergeti imediat la camera de urgenta.

FOTO: freepik.com

Taguri Bebelus Bronsiolita copii Medicamente

Articole recomandate

Citeste si despre