Cum iti poti da seama daca micutul tau este supraponderal si cum sa actionezi

/ / Modificat: 2021-07-05
Cum iti poti da seama daca micutul tau este supraponderal si cum sa actionezi

Supraponderabilitatea si obezitatea este o problema tot mai frecventa atat in randul copiilor cat si al adolescentilor. Nu degeaba a fost denumita “epidemia secolului XXI”.

Din fericire supraponderabilitatea si obezitatea in cazul copiilor sunt reversibile. Parintii pot face multe pentru a preveni aparitia acestora sau pentru a inversa efectele. Trebuie insa, ca mai intai, sa inteleaga ce duce la declansarea acestor boli si ce pot face pentru a preveni sau inversa, dupa caz, procesul

Ce este supraponderabilitatea si obezitatea?

Supraponderabilitatea si obezitatea sunt definite ca o acumulare excesiva de grasime in organism. Pentru a estima continutul de grasime al corpului, se utilizeaza indicele de masa corporala (IMC), care se obtine impartind greutatea (in kg) la inaltimea (in metri), inmultita cu doi.

Daca pentru adulti se stie clar ca un IMC mai mare sau egal cu 30 inseamna obezitate, iar un IMC intre 25 si 29 inseamna supraponderabilitate, la copii acest IMC variaza in funtie de varsta, inaltime si gen. Nu exista date standard. Tocmai de aceea, dupa calcualrea IMC-ului copilului este important sa verifici tabelele create de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Cauzele supraponderabilitatii si ale obezitatii

Cel mai frecvent, cauzele supraponderabilitatii si obezitatii sunt caloriile in exces consumate de copii. In cazuri rare, excesul de grasime poate aparea ca urmare a unor boli precum: o boala endocrina, o patologie care afecteaza sistemul nervos central sau o boala ereditara.

Exista insa si anumiti factori de risc:

  • Sexul. Obezitatea este mai frecventa in cazul barbatilor.

  • Factori genetici. Riscul de obezitate este mai mare daca unul dintre parinti sufera de aceasta afectiune.

  • Greutatea la nastere. Copiii care au la nastere peste 4 kilograme prezinta un risc mai mare de a suferi de obezitate in copilarie si la maturitate.

Consecintele excesului de greutate

Obezitatea are multiple consecinte asupra vietii copiilor. De la probleme fizice la probleme psihice. In general, copiii supraponderali sau obezi au probleme cu stima de sine, perfeormante scazute la scoala si pot suferi de depresie.

Copii cu obezitate sunt afectati si la nivel fizic. Au o intoleranta mai mica la exercitii si obosesc rapid, sufera de tulburari de respiratie in timpul somnului si intampina probleme articulare. In plus, creste riscul de aparitie al unor boli grave precum: diabet, hipertensiune, hipercolesterolemie si boli cardiovasculare.

Ce trebuie sa faci daca micutul tau sufera de obezitate sau supraponderabilitate

In primul rand, daca copilul tau are exces de greutate este indicat sa-i faci un set complet de analize pentru a depista daca nu exista alte probleme de sanatate asociate.

Apoi, pentru ca micutul sa scape de excesul in greutate trebuie sa apelezi la un nutritionist care sa-i prescrie o dieta personalizata, tinand cont de preferintele sale alimentare si de necesarul de calorii zilnice.

Se asemenea, copilul va trebui sa renunte la sedentarism si sa practice un sport. Pentru inceput, plimbarile lungi si dese si joaca in aer liber, cu copiii, este suficienta, pana incepe sa prinda rezistenta.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Sfaturi copii supraponderali

Articole recomandate

Citeste si despre