Cum previi toxiinfectiile alimentare de vara la copii

/ / Modificat: 2023-07-10
Cum previi toxiinfectiile alimentare de vara la copii

Pe langa vacanta, excursii si relaxare, vara este si anotimpul cu cele mai multe accidente si probleme medicale. Toxiinfectiile alimentare sunt probleme de care trebuie sa te feresti in sezonul cald, deoarece deshidratarea severa la care este supus organismul copilului tau il poate trimite la spital.

Ce sunt toxiinfectiile alimentare

Toxiinfectiile alimentare reprezinta probleme medicale cauzate de consumul de alimente contaminate. Organismele infectioase, precum bacteriile, virusurile si parazitii, dar si toxinele produse de acestea sunt principalele cauze ale toxiinfectiilor alimentare. Bacteriile contamineaza alimentele in orice moment al procesarii sau productiei.

Contaminarea poate aparea si acasa, daca alimentele sunt gatite sau depozitate nepotrivit. Printre simptomele toxiinfectiilor alimentare se numara greata, voma sau diareea, care pot aparea la cateva ore de la consumul de alimente contaminate. Cele mai multe cazuri de toxiinfectii alimentare sunt usoare si nu necesita tratament complicat. Exista insa si cazuri care necesita spitalizarea.

Simptomele toxiinfectiilor alimentare

Simptomele toxiinfectiilor alimentare variaza in functie de sursa de contaminare. Insa cele mai multe tipuri de toxiinfectii alimentare se caracterizeaza prin greata, voma, diaree, crampe si dureri abdominale sau febra. Simptomele pot aparea imediat dupa consumul de alimente contaminate, dupa cateva zile si chiar saptamani.

Raul cauzat de toxiinfectiile alimentare dureaza intre 1 si 10 zile.

Cand sa mergi la medic

Este indicat sa mergi imediat la medic daca apar simptome precum episoade frecvente de voma, voma cu sange, diaree severa care dureaza mai mult de 3 zile, dureri abdominale extreme, febra mai mare de 38 de grade, dificultati de vorbire, deshidratare, sete sau slabiciune musculara.

Cauzele toxiinfectiilor alimentare

Toxiinfectiile alimentare apar in urma consumului de alimente contaminate cu bacterii si paraziti. Depozitarea si gatirea incorecta a alimentelor, in special a carnurilor, duce la contaminarea acestora.

Printre bacteriile cele mai periculoase cu care alimentele poti fi contaminate se numara Campylobacter, E. coli, Giardia, Hepatita A, listeria, novovirus, salmonella sau stafilococul auriu.

Factori de risc

  Bebelusii si copii sunt categoriile de persoane cel mai afectate de astfel de probleme de digestie. Organismul copiilor este foarte sensibil, iar sistemul imunitar nu este pe deplin dezvoltat, asfel ca nu poate lupta impotriva factorilor contaminanti din mediul inconjurator. In aceste conditii, parintii trebuie sa aiba mare grija la alimentele pe care le ofera spre consum celor mici.

Complicatiile toxiinfectiilor alimentare

Cea mai serioasa complicatie cauzata de toxiinfectiile alimentare este deshidratarea. Pierderea severa de apa si minerale este critica pentru organism. Copiii in special sunt mai afectati de aceasta problema deoarece sistemul lor imunitar nu este suficient dezvoltat. In unele cazuri, copiii au nevoie de spitalizare pentru a primi lichide pe cale intravenoasa.

Toxiinfectiile alimentare in timpul verii

In timpul verii, riscul de toxiinfectii alimentare creste alarmant, iar daca ai copii mici este foarte important sa previi aceasta problema medicala. Diareea, unul dintre simptomele severe ale toxiinfectiilor alimentare, este critica in cazul copiilor. Astfel, in sezonul cald, mai mult ca oricand, igiena este esentiala.

Prosoapele de bucatarie si de baie trebuie sa fie in permanenta curate, deoarece pot adaposti bacterii periculoase. De asemenea, inainte de a manca, invata-i pe copii sa se spele foarte bine pe maini, cu apa calda si sapun.

Pentru a preveni toxiinfectiile alimentare in timpul verii, trebuie sa ai grija si la modul in care depozitezi alimentele. Ai grija ca frigiderul sa fie in permanenta rece si sa nu existe scurgeri. Depoziteaza carnea pe rafturile inferioare, astfle incat posibilele scurgeri de sucuri sa nu contamineze si alte alimente din frigider, precum fructe sau legume.

Ouale nu trebuie niciodata consumate in stare cruda, astfel ca este indicat ca in timpul verii sa eviti sa consumi maioneza de casa sau alte produse pe baza de oua, care nu sunt bine gatite. Aceasta regula trebuie sa o aplici tuturor alimentelor pe care le gatesti.

Evita sa depozitezi sau sa atingi carnea cruda de carnea gatita.

Mancarea copiilor trebuie depozitata in recipiente speciale, departe de mancarea adultilor. Atunci cand transporti cu tine mancare pentru copii, ai grija ca aceasta sa fie bine gatita, racita si apoi depozitata la rece. Nu lasa niciodata mancarea la soare si nu o oferi copiilor.

Fructele si legumele trebuie bine spalate inainte de consum si in unele cazuri chiar decojite. Ofera copiilor doar apa imbuteliata si evita sa le racesti apa sau ceaiul cu cuburi de gheata a caror provenienta este incerta.

Nu folosi alimente care arata sau miros ciudat. Stomacul si organismul sensibil al copilului vor detecta imediat aceste probleme. De asemenea, citeste bine eticheta alimentelor si arunca produsele care au expirat. Chiar daca multe dintre aceste produse mai pot fi consumate chiar si la o saptamana de la data expirarii, pentru alimentatia copiilor trebuie sa acorzi o mai mare grija si sa ii feresti de orice poate fi contaminat.

Nu lasa mancarea mai mult de ora afara, la lumina soarelui. Depoziteaza toate alimentele si bauturile in frigider sau in locuri intunecoase si racoroase, bine curatate. De asemenea, ai grija de unde iti faci cumparaturile. Mergi in locuri unde stii ca produsele sunt de calitate, realizate din ingrediente naturale si care au inscriptionata clar data de expirare.

Atunci cand mergi in vacanta, incearca sa consumi alimente bine gatite, precum supe sau mancaruri calde. Evita fructele, legumele si alte preparate crude, deoarece pot fi surse de contaminare.

De asemenea, nu consuma apa din locuri publice. Cumpara intotdeauna apa imbuteliata. In plus, este indicat sa tii copilul cat mai departe de dulciuri, in special cele care se vand la tarabe, pe strada.

  • Foto: Freepik

Taguri Toxiinfectiile alimentare Alimentatie vara Alimente vara copii

Articole recomandate

Citeste si despre