Accidentele sau urgentele medicale prin care va trece copilul de-a lungul anilor iti vor da fiori reci pe spate si, uneori, te vor incremeni de spaima. Indiferent ca isi sparge capul, ca baga foarfeca in priza, ca inghite o margea sau ca se ineaca cu mancare, aceste accidente sunt frecvente la varste mici si trebuie sa fii intotdeauna pregatita sa actionezi rapid, pentru a-l ajuta. Iata cateva solutii rapide sau masuri de prim ajutor pe care trebuie sa le iei in cele mai comune situatii de urgenta prin care trece copilul!
A bagat obiecte metalice in priza
Oricat de mult ai incerca sa-ti securizezi casa pentru a-ti tine in siguranta copilul, intotdeauna se intampla ca o sursa de electricitate sa ramana neprotejata si tocmai la aceea sa atenteze cel mic. Intrucat nu intelege care sunt riscurile introducerii obiectelor metalice in priza, nu se va feri sa faca tot soiul de experimente in acest sens.
Desi iti vine sa incremenesti atunci cand il vezi cu foarfeca sau alt obiect metalic in preajma prizei, este indicat sa actionezi rapid pentru a-l indeparta de sursa de electricitate. Sunt slabe sansele ca cel mic sa introduca obiectele atat de adanc, incat sa se electrocuteze, insa poate suferi arsuri usoare. Daca a fost electrocutat sau observi ca a suferit arsuri, du-l de urgenta la medic.
A calcat intr-un cui sau intr-un obiect metalic ascutit
In alergatura de colo pana colo si in nisipul care ascunde o multime de pericole, exista riscul ca cel mic sa calce intr-un cui dintr-o scandura sau intr-un alt obiect metalic ascutit. Este indicat sa mergi cu el la medic, intrucat cel mic are nevoie urgenta de un vaccin antitetanos. Rugina de pe astfel de obiecte materiale pune in pericol sanatatea copilului.
Antitetanosul actioneaza impotriva efectelor secundare ale ruginei si previne infectiile ulterioare. Medicul va bandaja talpa copilului, insa va trebui sa o monitorizezi cu atentie, pentru a observa posibilele semne de infectie. In cazul in care nu apar complicatii, rana se va vindeca in cateva zile, iar copilul va putea merge iar pe terenul de joaca.
A inghitit un obiect sau o jucarie de mici dimensiuni
Putini parinti respecta intocmai recomandarile medicilor cu privire la alegerea adecvata a jucariilor pentru copii. Astfel, jucarii pentru copii mari ajung pe mana celor mici, iar riscul de a se ineca cu bucati din ele sau a le inghiti este foarte mare. Copilul inghiti cu usurinta o piesa de Lego, de puzzle, o margea care ii cade pe mana etc.
Multe dintre ele sunt nontoxice si sunt eliminate in mod natural, prin scaun. Insa daca ai suspiciuni cu privire la marimea sau tipul obiectului inghitit, este recomandat sa mergi la medic pentru o radiografie si pentru masuri terapeutice adecvate.
S-a inecat cu un obiect strain sau cu mancare
Riscul de inecare cu mancare este la fel de crescut precum cel de inghitire, pana pe la varsta de 4-5 anisori, daca nu ai grija ce obiecte lasi in preajma lui sau nu ii tai alimentele corespunzator. In cazul in care cel mic se ineaca si da semne ca nu poate respira, metoda Heimlich este cea mai rapida si eficienta masura de prim ajutor. Daca nu stii sa aplici aceasta metoda, suna de urgenta la 112 si cheama o ambulanta.
Si-a dislocat umarul
Pana sa ajunga sa-si rupa mana sau piciorul, copilul va suferi mai degraba o dislocare de umar, cauzata de o cadere accidentala. Iti vei da imediat seama despre ce este vorba, din cauza pozitiei intoarse a mainii, dar si a plansului neincetat al copilului, care se zvarcoleste de durere.
Da-i rapid un antiinflamator pentru copii, pentru a mai diminua din durere si mergi cu el la medic, pentru a-i repozitiona umarul.
A baut sau inghitit substante toxice, otravitoare
Copilul este dornic sa puna orice in gurita atunci cand este mic, inclusiv medicamente, detergenti sau substante toxice care ii pica, intamplator, pe mana. In cazul in care suspectezi ca micutul tau a inghitit ceva, suna la 112 si cheama o ambulanta. Intre timp, incearca sa depistezi substanta bauta de copil, cautand indicii - flacoane, sticle desfacute etc.
Miroase-i respiratia pentru a-ti da seama mai usor ce anume a inghitit si intreaba-l insistent, dar cu calm, daca a baut ceva. Este important sa stii substanta cu care s-a intoxicat copilul, intrucat medicii te vor intreba cand vor ajunge la fata locului, pentru a sti ce la ce masuri de prim ajutor sa recurga rapid.
S-a lovit la nas si ii curge sange
Copilul mic este predispus accidentarilor de tot felul, iar nasul este una dintre zonele corpului cele mai predispuse la astfel de pericole. Cauzele pentru care copilul isi "sparge nasul" sunt frecvente: cade si se loveste frontal, primeste o minge in fata, este lovit cu cotul de un alt copil etc. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa asezi copilul pe genunchii tai, in pozitie verticala, sa il stergi de sangele scurs deja din nas si sa ii prinzi narile intre degetul mare si aratator, cam 5-10 minute.
Atentie, presiunea trebuie exercitata exact deasupra osului (cartilagiului nazal), de unde izvoraste hemoragia. Nu il aseza in pozitie orizontala, cu mainile sus. Este doar un mit, care la varste foarte mici, poate deveni periculos. Pune-i, intre timp, si o compresa cu apa rece in jurul nasului. Hemoragia ar trebui sa se opreasca dupa ce ridici presiunea. Daca nu da semne sa se opreasca ori se agraveaza, mergi cu cel mic la medic.
Are o reactie alergica severa (soc anafilactic)
In cazul in care stii ca cel mic este alergic si manifesta reactii severe la anumite alimente sau agenti alergici, este recomandat sa ai tot timpul in casa ori in geanta copilului antihistaminice puternice sau injectii cu epinefrina, pentru a combate un eventual soc anafilactic, care se poate dovedi fatal. In situatia in care fata copilului se umfla, manifesta dificultati de respiratie, se invineteste si nu ai medicatia in preajma, este recomandat sa mergi cu el la cel mai apropiat spital.
Cu ce alte situatii sau urgente medicale s-a mai confruntat copilul tau si cum ai reactionat pentru a-l ajuta? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!