Interviu despre VSR: Dr. Irina Costache ne invata cum ferim copiii de VSR si complicatiile sale

/ / Modificat: 2022-10-18
Interviu despre VSR: Dr. Irina Costache ne invata cum ferim copiii de VSR si complicatiile sale

In sezonul rece se remarca in fiecare an o „explozie” a numarului de infectii respiratorii la copii. Acestea pot fi virale, bacteriene sau fungice, in functie de localizare pot fi superioare (rinofaringita, faringita, amigdalita) sau inferioare (bronsita, bronsiolita, traheobronsita, pneumonie). Dintre toate virusurile responsabile pentru aceste infectii, cel mai frecvent intalnit este virusul sincitial respirator (VSR), iar pediatrii recomanda parintilor sa ia masuri de precautie solide, mai ales daca au un copil cu probleme de sanatate preeistente.

Dr. Irina Costache, medic primar pediatrie, ne-a vorbit intr-un interviu despre frecventa infectiilor respiratorii la copii, in special cele cu VSR, despre posibile complicatii, dar si despre preventie si masuri in caz de imbolnavire.

Reporter: Cate infectii respiratorii este normal sa sufere un copil?

Irina Costache: Un copil are in medie 8-10 infectii respiratorii intr-un an, majoritatea virale. O mica parte dintre ele se complica si apar infectiile bacteriene, dupa o evolutie indelungata, care de obicei presupune complicatii fie in sfera pulmonara, cu aparitia pneumoniei secundare, fie in sfera ORL, cu aparitia otitei medii, supurate sau a mastoiditei. Dintre infectiile respiratorii virale, cel mai frecvent intalnite virusuri sunt virusul sincitial respirator, care este cauza a peste 60-70% dintre infectiile copilului mic, cu varsta sub 5 ani, urmat apoi de rinovirusuri, virusuri gripale si paragripale, pe care le intalnim in mod obisnuit in sezonul rece.

R: Cat de des intalnita este infectia cu VSR in Romania?

I. C: Din pacate, in Romania nu avem o statistica clara a infectiilor respiratorii cauzate de virusul sincitial respirator. O parte dintre copii presupunem ca ar avea aceasta infectie prin evolutia lunga si cu complicatii, cu afectare pulmonara, mai ales la sugarul mic si la copiii care au boli cronice. Dar testarea pe scara larga nu este in acest moment o rutina, din nefericire. Testele rapide ar putea fi o solutie extraordinar de facila pentru a obtine o cauza etiologica si pentru a evita antibioterapia inutila pe care din pacate o intalnim destul de des.

R: In ce sezon apar cel mai frecvent infectiile cu VSR?

I. C.: Cele mai multe cazuri de infectie cu VSR incep din septembrie-octombrie si dureaza pana in aprilie-mai, deci mai bine de 6 luni. Este un sezon destul de lung, care depaseste mult sezonul virusului gripal.

R: Cum se transmite VSR?

I. C.: VSR se transmite, ca orice virus respirator, prin contact direct: pacientul infectat stranuta, tuseste, ii curge nasul si transmite prin secretii celuilalt pacient, care este de obicei foarte receptiv. Nu conteaza varsta, nu conteaza daca a mai trecut prin boala. Oricine poate sa faca boala, chiar si un adult imunocompetent, chiar si un bunic, chiar si un frate mai mic.

Care sunt cei mai vulnerabili copii in fata VSR

VSR interviu

R: Cum recunoastem simptomele infectiei cu VSR si cum ne protejam copiii?

I. C.: Copiii la risc nu fac o simpla raceala atunci cand se infecteaza cu VSR. De obicei apar complicatii pulmonare, precum bronsiolita sau pneumonia. Copiii acestia respira cu dificultate, tusesc foarte frecvent, respiratia este atat de dificla, incat mare parte dintre ei au nevoie de spitalizare, de oxigenoterapie si tratament specific. Forma este mult, mult mai severa, decat a unui copil imunocompetent. In general, nevoia de oxigen este atat de mare si nevoia de oxigen este atat de rapida si nefavorabila, incat sperie parintii si de cele mai multe ori ajung la spital cu copilul cu dispnee si cu saturatie de oxigen destul de redusa.

R: Concret, ce copii sunt mai predispusi la infectia cu VSR?

I. C.: Factorii de risc pentru infectia cu VSR tin de pacient. Copiii prematuri, nascuti inainte de 37 de saptamani de gestatie, copiii nascuti la termen, dar cu o greutate mica, sunt copii la risc. In literatura de specialitate sunt mentionati copiii nascuti in sezonul rece, toamna - primavara, pentru ca atunci este sezonul VSR. Daca un copil are frati mai mari care merg in colectivitate, acesta este un factor de risc important. Factori de risc cunoscuti sunt imunodepresiile, dar din fericire cele adevarate sunt destul de rare; si bolile cardiace congenitale, copiii cu malformatii cardiace sunt la risc, la fel si cei cu boala pulmonara cronica, cu displazie pulmonara ca urmare a prematuritatii.

R: Cum protejam copiii de infectia cu VSR?

I. C.: Masurile nespecifice impotriva VSR sunt cele pe care le luam impotriva oricarui virus: evitam aglomeratiile, evitam contactul unui sugar cu alti copii de varsta mai mare, care merg in colectivitate, copiii raciti; toata lumea care vine la copil trebuie sa fie aparent sanatoasa; evitam intalnirile din interior, mergem mai degraba afara; ne spalam foarte bine pe maini cand mergem la un nou nascut, poate ca nu ar fi o idee rea sa purtam masca atunci cand ne apropiem de el, in ideea de a proteja copilul.

R: Exista factori de mediu care favorizeaza infectia cu VSR?

I. C.: In familiile in care parintii fumeaza, riscul infectiilor severe pulmonare in general este mai mare, iar de VSR in mod particular. De asemenea sezonul rece este un factor de mediu propice. In familiile aglomerate, in care bunicii locuiesc impreuna cu nepotii, cu parintii, cand este un mediu neaerisit riscul de infectii respiratorii creste foarte mult.

R: Cand contactam medicul?

I. C.: Cand un copil care este racit si in loc sa evolueze spre ameliorarea simptomatologiei - sa tuseasca mai rar, sa ii curga nasul mai putin, sa nu mai faca febra dupa a doua, a treia, a patra zi de boala - simptome persista sau se agraveaza, este bine sa contactam medicul neonatolog sau pediatru. Cand copilul se odihneste din ce in ce mai greu si se alimenteaza din ce in ce mai putin, atunci apar si alte semne pe care le observa medicul: ca are dispnee, respira cu dificultate, este deshidratat, zace, are ochii infundati, nu mai urineaza. Si atunci este cazul sa fie examinat si, din pacate spitalizat, pentru a primi tratament specific si a fi ameliorata simptomatologia. Copiii prematuri au cel mai mare risc de evolutie nefavorabila. Mare parte dintre acestia au nevoie de spitalizare. Ei sufera de multe ori de displazie bronhopulmonara, care complica in plus infectia cu VSR. Unii au nevoie de intubare pentru a doza efortul lor respirator, dar majoritatea se vindeca, din fericire, fara sechele.

Afla mai multe despre infectia cu virusul sincitial respirator la copii pe www.desprevsr.ro.

Taguri Virus Afectiuni respiratorii copii

Articole recomandate

Citeste si despre