Mituri demontate despre febra si cauzele ei

/ / Modificat: 2017-12-05
Mituri demontate despre febra si cauzele ei

Cu totii ne dorim sa stim ca micutii nostri sunt sanatosi, insa perioada copilariei aduce cu sine si incercari, fie ca vorbim de febra, durere cauzata de aparitia dintilor, raceala sau otita.

Febra este o reactie frecvent intalnita mai ales la copiii mici, pentru ca sistemul lor imunitar se afla inca in perioada de formare si prin urmare nu poate lupta pe deplin cu virusurile la care este expus. De aceea, in perioada de schimbare a anotimpurilor trebuie sa ii protejam pe cei mici de schimbarile bruste de temperatura sau de persoanele racite.

Iata cateva dintre cele mai frecvente mituri despre febra si cauzele ei:

1. Febra este o afectiune in sine

Fals! Prin febra corpul anunta ca anticorpii din organismul micutului tau lupta, de exemplu, impotriva unui virus. Cateva dintre posibilele cauze ale febrei la copilul mic pot fi eruptia dentara, otita, raceala si, nu in ultimul rand, gripa. De aceea, este indicat sa consulti un medic pentru un diagnostic precis mai ales daca puiul tau are varsta mai mica de un an.

Pana la consultul medical, un prim pas este sa masori cu atentie temperatura celui mic si apoi sa o verifici la fiecare jumatate de ora. Daca termometrul indica aproximativ 38 de grade masurate axilar atunci vei sti ca are o stare febrila medie, caz in care ai putea sa-i administrezi un medicament antitermic urmand recomandarile care se regasesc in prospect si pe ambalaj.

2. Otita nu este insotita de febra

Fals! Otita medie este cel mai intalnit tip de durere de ureche pe care, in general, copiii il au dupa varsta de opt ani. In realitate, aproximativ 20% din copiii sub varsta de patru ani prezinta cel putin o infectie a urechii pe an. Febra si secretiile abundente prezente la nivelul urechii pot fi simptome ale infectiei.

Pentru a-i ameliora durerile si temperatura crescuta, printre medicamentele pe care le-ai putea administra micutului tau se numara antitermicele si analgezicele. In cazul in care simptomele se accentueaza si chiar si pentru monitorizarea evolutiei, mergi cu cel mic la medic.

3. Frectia cu alcool sanitar sau otet este solutia potrivita pentru combaterea febrei

Fals! Frectia cu alcool sanitar sau cu otet era utilizata in trecut pentru ameliorarea febrei, in lipsa unor tratamente specifice precum antipireticele. In prezent, medicii recomanda ferm sa evitam aplicarea de substante cu potential toxic pe pielea copilului.

Pielea se poate irita, sau pot aparea chiar arsuri iar mirosul puternic, specific, creaza dificultati de respiratie grave. Mai mult decat atat, anumite miscari de masaj pot duce chiar la ranirea celui mic in mod involuntar.

mituri_lovituri_cap_copii

nurofen-febra

Taguri Febra copii Febra dinti Febra bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre