Experții în siguranța copiilor și chiar și Asociația Spaniolă de Pediatrie, în raportul său "Principalele accidente în funcție de vârstă", includ baloanele și bucățile de baloane printre posibilele cauze de sufocare la copii. De fapt, au existat cazuri de copii care au murit prin sufocare atunci când un balon a rămas blocat în căile respiratorii.
"Fiți foarte atenți cu baloane și bucăți de baloane, nu trebuie să le pună în gură pentru că pot obstrucționa căile respiratorii.... Toate jucăriile trebuie să fie potrivite vârstei lor și aprobate, nu-i lăsați să se joace cu pungi de plastic sau baloane.... Baloanele sunt periculoase, atât cele umflate, cât și cele neumflate". Acestea sunt extrase dintr-un raport publicat de AEPED cu privire la principalele accidente în care sunt implicați copiii în funcție de vârstă.
Baloanele sunt periculoase, atât cele umflate, cât și cele neumflate
- Atunci când un copil încearcă să umfle un balon, se poate întâmpla ca atunci când copilul inspiră adânc pentru a introduce mai mult aer în balon, balonul să se deplaseze înapoi și să rămână blocat în gât.
- Mulți copii mestecă baloane neumflate atunci când părinții nu sunt atenti, dar dacă balonul sau o bucată din el ajunge în gât, se poate bloca și poate provoca sufocarea copilului.
- Atunci când un balon se sparge, copilul poate lua una dintre bucăți și o poate pune în gură pentru a o mesteca. Din nou, dacă ajunge în gât, poate bloca căile respiratorii.
Când spunem că un balon poate fi periculos pentru un copil și poate provoca chiar moartea prin sufocare, nu ne referim doar la bebeluși, ci și la copiii mai mari, care au tendința de a-l pune în gură.