Ca parinte, cu siguranta unul dintre principalele tale obiective este de a te asigura ca celui mic nu-i lipseste nimic. Iar ca sa faci asta, pe langa obtinerea unui venit stabil lunar, mai poti sa apelezi la cateva solutii care sa te ajute sa optimizezi veniturile familiei, pana si alocatia copilului. Descopera in cele ce urmeaza ce poti face pentru a creste valoarea alocatiei celui mic.
Depune alocatia intr-un cont de economii pentru copii
Unul dintre cele mai simple si eficiente moduri de a creste valoarea alocatiei copilului este de a o depune lunar intr-un cont de economii.
Majoritatea bancilor ofera dobanzi competitive pentru conturile de economii, ceea ce inseamna ca banii depusi in cont vor creste treptat. Chiar daca alocatia nu reprezinta o suma mare, cresterea dobanzii va adauga ceva in plus.
Ce mai trebuie sa stii este ca astfel de conturi economii copii sunt, de obicei, usor de administrat si sunt protejate de Fondul de Garantare a Depozitelor. Acest lucru inseamna ca banii depusi sunt in siguranta si nu exista riscul sa-i pierzi.
De asemenea, in calitate de parinte, poti accesa contul oricand ai nevoie, insa tine cont ca scopul este de a lasa banii sa se adune in cont pentru a te bucura de o dobanda mai mare.
O alta parte buna a depunerii banilor intr-un cont de economii pentru copii este comisionul zero. In functie de banca pe care o alegi poti beneficia de comision zero pentru administrarea contului, incasari si retrageri.
Investeste in instrumente financiare sigure
Pe langa economisirea intr-un cont de economii pentru copii, un alt mod eficient de a folosi alocatia copilului este investitia pe termen lung. Exista investitii sigure pe care le poti face, iar una dintre acestea este achizitia titlurilor de stat.
Ce presupune asta? E simplu: in perioadele din an in care sunt emise titlurile de stat, poti achizitiona mai multe titluri, fiecare avand valoarea nominala de 1 leu. In functie de maturitatea pe care o alegi – 1, 3, 5 ani – poti beneficia de dobanzi anuale de 7%, 7,5%, respectiv 7,8%.
In 2025, titlurile de stat pot fi achizitionate in perioada 13 ianuarie - 6 februarie de catre persoanele fizice inregistrate in SPV.
De asemenea, in perioada 13 ianuarie - 7 februarie 2025, acestea pot fi achizitionate de la sediul unitatilor Trezoreriei Statului, iar intre 13 ianuarie si 6 februarie 2025 (in mediul urban) si intre 13 ianuarie si 5 februarie 2025 (in mediul rural), titlurile pot fi achizitionate prin subunitatile postale ale C.N. Posta Romana S.A.
Daca iti doresti sa diversifici portofoliul de investitii, pe langa titluri de stat poti sa te gandesti sa investesti si la bursa, in actiuni ale unor companii prospere sau in ETF-uri. Insa tine cont ca aceste investitii nu iti garanteaza un castig.
Investeste intr-o asigurare de viata cu componenta de investitie
In cazul in care te gandesti sa iti diversifici portofoliul de investitii, dar nu vrei sa participi activ la modul in care se investesc banii tai si preferi sa lasi asta pe mana specialistilor, atunci poti sa apelezi la o asigurare de viata cu componenta de investitie.
Acest lucru presupune sa platesti lunar o anumita suma de bani pentru polita de asigurare, iar valoarea platita se imparte in doua:
-
un anumit procent merge catre asigurarea de viata care, in caz ca patesti ceva, ii protejeaza financiar pe cei dragi prin indemnizatia pe care o vor primi;
-
diferenta merge catre componenta de investitie. Cu alte cuvinte, investesti intr-un fond de investitii pe care il alegi chiar tu, iar managerii de fond se ocupa de plasarea banilor tai si a celorlalti investitori in mai multe instrumente financiare profitabile.
Astfel, la finalul contractului, te poti bucura de suma acumulata si de profitul obtinut in urma investitiilor efectuate.
In concluzie, folosind solutiile din acest articol vei reusi sa maresti valoarea alocatiei celui mic fara prea mult efort. Alege optiunea potrivita pentru tine si incepe chiar de astazi sa construiesti un viitor financiar prosper pentru el.
Sursa foto: Shutterstock