Jucariile copilului tau ii cauzeaza probleme de auz?

/ / Modificat: 2012-08-01
Jucariile copilului tau ii cauzeaza probleme de auz?

Jucariile zgomotoase pe care le cumperi copilului i-ar putea afecta auzul, daca nu se incadreaza in limitele maxime de decibeli recomandate de medici si daca sunt cumparate din locuri care nu inspira incredere - piete, targuri etc. Multi parinti nu iau in considerare nivelul zgomotului atunci cand cumpara astfel de jucarii, iar o expunere prelungita si constanta la mai mult de 80-90 de decibeli in copilarie poate duce la probleme serioase de auz. Iata care sunt cele mai periculoase jucarii in acest sens si la ce trebuie sa fii atenta cand le cumperi pentru a fi sigura ca auzul copilului este protejat!

Foto: worldnow.com

Cand sunt jucariile zgomotoase periculoase pentru copil?

Jucariile zornaitoare sau zgomotoase, care canta, imita tot felul de zgomote sau vorbesc, sunt extrem de atractive pentru micut. Pot fi de mare ajutor in educatia si dezvoltarea lui. Il pot ajuta sa isi dezvolte mai repede vorbirea sau limbajul, sa invete cuvinte si termeni noi, cum fac animalele si sa deosebeasca sunete esentiale, precum suierul trenului, claxoanele masinilor si sirenelor masinilor de politie, pompierilor sau ambulantelor.

Insa este important ca acestea sa respecte cateva reguli esentiale de siguranta in privinta numarului de decibeli pe care il scot, astfel incat auzul micutului sa nu fie afectat.

Specialistii sustin ca zgomotele mai mari de 80-85 de decibeli sunt periculoase pentru copiii mici, in special pentru cei sub varsta de sapte ani. Insa nici acest nivel de zgomot nu este lipsit de periculozitate. Daca o jucarie care emite sunete de 85 de decibeli este tinuta prea aproape de urechi, un timp indelungat, auzul copilului poate fi afectat pe termen lung.

Pe masura ce copilul inainteaza in varsta si numarul de decibeli la care poate fi expus fara pericol creste. Dupa varsta de zece ani, micutul poate suporta, fara repercusiuni asupra sanatatii urechii interne, aproximativ 120 de decibeli, desi este indicat sa nu se atinga foarte des acest prag.

Cercetatori din mai multe colturi ale lumii au analizat categorii diferite de jucarii care emit zgomote si au constatat o multime de nereguli. Multe dintre jucariile testate aveau un nivel de sunet mai mare - de peste 100 de decibeli - decat era recomandat pentru varstele pentru care erau create.

Ce jucarii sunt periculoase pentru auz?

Nu toate jucariile care emit sunete sunt periculoase pentru auzul micutului. Insa exista cateva categorii care trebuie analizate si verificate atent atunci cand sunt cumparate sau lasate pe mana copilului. Asigura-te ca nivelul decibelilor lor se incadreaza in limitele corespunzatoare, iar cel mic se poate juca in voie cu ele.

Printre jucariile cele mai frecvent folosite de copii, care ar putea avea un impact negativ asupra auzului, se numara:

  • papusile vorbitoare;
  • masinutele cu sirena;
  • cutiutele muzicale;
  • telefoanele pentru copii;
  • instrumentele muzicale pentru cei mici;
  • arme de jucarie cu capse sau care emit zgomote puternice;
  • jucarii cu claxoane etc.

Cum afecteaza jucariile zgomotoase auzul copilului?

Copilul este mult mai sensibil la zgomote puternice decat un adult. Asadar, daca un zgomot mai mare de 90-100 de decibeli nu ti se pare puternic sau deranjant, copilul sub 7 ani resimte mai puternic acest volum.

Urechile copilului, si in special canalele interne ale acestora, sunt de dimensiuni mici. Din aceasta cauza, atunci cand zgomotele patrund in ureche, se produce o presiune a sunetului mai mare in canale si copilul va resimti mai puternic zgomotele care unui adult nu i se par deloc deranjante.

O expunere prelungita si constanta a copilului la un volum de peste 90-100 de decibeli poate duce la pierderea temporara si, in cazuri severe, chiar definitiva a auzului, afectiune numita hipoacuzie sau surditate.

O alta problema care poate lua nastere in urma expunerii la sunete puternice este tinitusul - o afectiune a auzului care se caracterizeaza prin perceperea anormala a unor sunete in ureche.

Dincolo de faptul ca urechea, implicit auzul, sunt afectate sever, repercusiunile negative ale expunerii la sunete puternice se extind si asupra dezvoltarii micutului. Limbajul si vorbirea pot fi afectate sever, iar procesele scrierii, cititului si implicit al invatarii pot fi intarziate sau ingreunate. Din cauza slabirii acuitatii auditive, cauzate de jucariile zgomotoase, copilul ar putea avea probleme mari de concentrare si atentie, care i-ar putea afecta, in timp, performantele scolare, dar si dezvoltarea sociala.

Cum verifici daca o jucarie zgomotoasa este sigura pentru auzul copilului?

De fiecare data cand cumperi micutului jucarii care emit sunete sau zgomote, ia-le la puricat si testeaza-le pentru a fi sigura ca urechile micutului tau sunt in siguranta si ca se poate juca in voie cu ele!

Uita-te pe eticheta. In mod normal, ar trebui sa fie scrise informatii referitoare la volumul pe care il emite jucaria, exprimate in decibeli.

Daca nu se regasesc astfel de informatii, dar iti doresti jucaria, porneste-o. Daca ti se pare ca este foarte zgomotoasa, imagineaza-ti cum va fi pentru cel mic, al carui auz este mult mai sensibil decat al tau. In situatia in care vrei sa o cumperi, poti atenua zgomotul, aplicand o banda de celofan la nivelul difuzorului.

In general, uita-te la locul unde este amplasat difuzorul jucariei. Este recomandat ca acesta sa fie pozitionat undeva sub jucarie sau cat mai in interiorul ei si nu deasupra, astfel incat sa se mai atenueze din zgomot si sa nu existe riscul ca daca micutul o tine aproape de urechi mai mult timp, auzul lui sa aiba de suferit.

Expertii recomanda parintilor sa cumpere jucarii copiilor din locatii sigure, adica magazine de specialitate, unde sunt distribuite doar produse testate si aprobate de organe avizate in acest sens, care au grija sa se respecte normele pentru siguranta copiilor.

In plus, medicii recomanda si testarea periodica a auzului micutului. Este esential sa te asiguri ca micutul nu are probleme de auz, mai ales in ziua de astazi, cand nu jucariile zgomotoase sunt cea mai mare amenintare pentru sanatatea auditiva, ci poluarea fonica moderna, cauzata de muzica, circulatia, industrie, comert, terenuri de joaca, complexe comerciale etc.

Tu ai dat vreodata importanta sau ai analizat cu atentie jucariile zgomotoase cu care se distreaza zilnic micutul tau? Sunt ele sigure pentru auzul lui? Cunosti cazuri de copii cu probleme de auz cauzate de jucarii? Spune-ne povestea si opiniile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Probleme auz copii Auz copii

Articole recomandate

Citeste si despre