Otravirea accidentala a copilului in casa este unul dintre pericolele majore care il pandesc atunci cand nu sunt luate masurile de siguranta pentru protectia lui. Printre altele, cel mic descopera lumea si mediul inconjurator bagand in gurita diverse lucruri. Daca nu vrei sa pui sanatatea si viata copilului in pericol, asigura-te ca este in siguranta!
Specialistii sustin ca cei mai expusi acestui pericol sunt copiii sub 6 ani. Multi dintre acestia ajung victime ale otravirii accidentale cauzate de inghitirea detergentilor si a altor produse toxice.
Ce produse din casa sunt periculoase?
Una dintre metodele de protejare a copilului de astfel de accidente ingrozitoare este cunoasterea exacta a produselor periculoase care ar putea intra pe mana lui.
- cosmetice si produse de ingrijire personala;
- produse de curatat;
- suplimente alimentare;
- plante de apartament;
- vopsele, pesticide, alcool si alte produse industriale toxice.
Cum protejezi copilul de otravire in casa?
Acum, ca stii exact care sunt substantele si produsele cu cel mai mare grad de risc pentru intoxicare sau otravire este timpul sa iei masurile necesare de protectie.
Scapa de produsele extrem de periculoase!
Daca poti, este indicat sa incepi "curatarea" casei de produse foarte toxice (otravuri pentru gandaci, sobolani, benzina, vopsele industriale) inca de la nastere, inainte de a aduce bebelusul acasa. Dupa aceea, daca ai nevoie de aceste produse, tine-le bine izolate in camari si dulapuri speciale, inchise foarte bine.
Tine medicamentele inchise!
Toate medicamentele trebuie tinute in dulapuri inchise. Multi parinti lasa diverse tablete medicamentoase pe dulapurile din bucatarie sau pe masuta. Acestea sunt la-ndemana copilului. El va fi curios sa vada ce e cu ele si ce gust au, iar riscul de otravire este foarte mare.
Scapa de medicamente expirate!
Este timpul ca inainte sa inchizi bine dulapul cu medicamente sa faci mai intai o curatenie printre ele. Arunca tot ce e vechi, expirat si deteriorat sau cu aspect neplacut.
Nu tine produsele toxice in containere sau cutii inchise!
Riscul ca cel mic sa poata deschide cutia creste pe masura ce inainteaza in varsta. Daca tii medicamentele, de exemplu, intr-o cutie de lemn, inchisa cu cheia, micutul va reusi sa o desfaca cand se va mari si fie o va arunca de pamant, fie va trage atat de tare incat va slabi incuietoarea.
Tine cosmeticele departe de manutele copilului!
Nu poti sa tii chiar toate produsele in dulapuri inchise cu cheia. Cosmeticele sau produsele de ingrijire sunt folosite aproape zilnic si ai nevoie de ele in multe momente. De exemplu, sapunul sau gelul de dus ori samponul sunt uzuale si nu ai cum sa le tii intr-o debara, izolate. Dar poti sa le expui pe rafturi foarte inalte, unde copilul nu are acces, orice ar face.
Nu spune niciodata copilului ca medicamentele sunt bomboane!
Uneori, pentru a convinge copilul sa ia un medicament, parintii spun copilului ca este o bomboana. Gresit! Acestia vor avea tendinta sa le mananace atunci cand le vor intalni in cale.
Supravegheaza copilul cat poti de mult!
Nu il lasa singur in camere in care nu poti vedea ce face si in care stii ca exista riscul sa inghita diverse substante. Stai cu ochii pe el, si de cate ori ai ocazia, explica-i ca unele lucruri nu sunt de mancat.