Academia Titi Aur, scoala de condus defensiv si pilotaj, a lansat anul trecut, cursul Ghidul Parintelui Responsabil la Volan, un produs 100% romanesc dezvoltat de trainerii ATA.
Pe parcursul a 7 ore, cei prezenti afla informatii teroretice de conducere defensiva si norme de siguranta pentru copii, statistici despre accidientele din Romania si Uniunea Europeana, practici periculoase de condus, cum sa se pregateasca pentru o deplasare cu masina, pozitia corecta la volan, cum sa aleaga corect scaunul de masina pentru copii in functie de standardele obligatorii de siguranta, dar si de inaltimea, greutatea si varsta copilului, cum sa monteze corect un scaun de masina, la ce sunt expusi copiii care nu sunt pusi in scaune de masina, ori sunt pozitionati incorect, care este dinamica in cazul unui accident si ce se intampla cu pasagerii, care sunt fortele care actioneaza la impact, dar si tehnici de siguranta pentru femeile insarcinate care sofeaza.
Partea a doua a cursului are ca scop constientizarea riscului prin tehnici practice, iar participantii invata in sala de simulatoare ce sa faca in caz de accident, cum sa iasa dintr-o masina rasturnata si cum sa scoata copilul, testeaza impactul cu un punct fix la 15 km/ora, viteza de reactie si montarea corecta a scaunului pentru copii. Cei prezenti afla prin propria experienta ca centura de siguranta este un drept care poate sa le salveze viata, nu o obligatie.
- In Romania, in anul 2018, au fost raportate 1867 de decese cauzate de accidente rutiere, adica 5 decese pe zi.
- La nivel international, 8 copii nenascuti mor in accidente de masina.
- In Europa, in ultimii 10 ani, peste 8 100 de copii au murit in accidente rutiere.
- Copiii care nu calatoresc in dispozitive speciale sunt de 7 ori mai expusi riscului de a fi vatamati in accidente rutiere.
- La o viteza de 60 km/ora, corpul unui pasager din masina cantareste la impact de 9 ori propria greutate, ceea ce duce la spargerea organelor si, implict la hemoragie interna. Impactul unui copil cu parbrizul in caz de accident este echivalent cu caderea de la etajul 3 al unei cladiri.
Practici periculoase in timpul deplasarii cu masina:
- Copilul tinut in brate
- Copilul lasat liber pe bancheta din spate
- Alti pasageri fara centuri de siguranta
- Centuri fizate prea larg sau rasucite
- Atentia la copil in timpul mersului
- Hranirea copilului in timpul mersului
- Obiecte dure sau bagaje care, in cazul unui accident, pot sa loveasca brutal pasagerii
- Vorbitul la telefon in timpul mersului
Trainerii Academiei Titi Aur recomanda condusul cu ambele maini pe volan si concentrarea 100 % pe sofat. Ei spun ca atunci cand vorbim la telefon in timp ce conducem, creierul este atent 80% la discutie. Cu 20% atentie la drum, riscul de accidente creste de 9 ori.
Sfaturi pentru siguranta atunci cand sunt si copii in masina
- Parintii ar trebui sa fie un exemplu si sa poarte mereu centurile de siguranta
- Faceti opriri dese
- Inainte de a pleca la drumuri lungi sau in concedii, curatati filtrele
- Blocati usile si geamurile astfel incat sa nu poata fi deschise in timpul mersului cand nu aveti control asupra copiilor
- Pentru a pastra o temperatura confortabila, mai ales pe timp de vara, optati pentru folia de geamuri contra soarelui
Cursul Ghidul Parintelui Responsabil la Volan are ca scop constientizarea ca viata copiilor este in mana parintilor cand sunt cu totii in trafic si ca orice abatere de la regulile de siguranta le poate pune viata in pericol. Trainerii ATA isi propun sa ii ajute pe participanti sa isi imbunatateasca abilitatile de condus defensiv si tehnicile de protejare a copiilor in timpul deplasarii. Obiectivul este sa reduca numarul de accidente in care conducatorul auto ar putea fi implicat, indiferent de culpa. Pentru Academia Titi Aur, un parinte prezent la curs inseamna un copil salvat, iar pentru fiecare copil salvat ATA va planta un copac pentru a sustine viata pentru viata. Urmatorul curs are loc pe data de 9 februarie la Academia Titi Aur.
Sunt convins ca niciun parinte nu ii doreste raul copilului sau, problema este ca nu constientizeaza riscul la care isi expun copiii atunci cand circula cu masina. Trebuie sa intelegem ca masina este o arma si cel mai important lucru este sa invatam sa o controlam pentru a evita sa ajungem in situatii de limita. (Titi Aur, pilotul care a castigat 49 de raliuri si a obtinut opt titluri de campion al Romaniei)
Despre Academia Titi Aur
Academia Titi Aur a luat nastere in urma activitatii lui Titi Aur in automobilismul sportiv, imbinata cu pasiunea si placerea de a impartasi si altora tainele artei de a conduce. Este cel mai complex autodrom din Europa de Est si are o suprafata de 12,5 hectare, pe care sunt amenajate 10 zone diferite ca suprafata, configuratie su utilitate. Aerodromul ATA nu este un circuit de mare viteza, ci unul pregatit pentru cei care vor sa invete sa conduca defensiv. Echipa este formata din 30 de traineri, piloti si copiloti, activi sau retrasi din campionatele de motorsport. Academia Titi Aur pune la dispozitia soferilor interesati, cursul de conducere defensiva pe 3 niveluri, curs de indemanare, curs moto, curs de conducere in teren accidentat, dar si experiente controlate de condus cu viteza.