Vaccinarea cu Trimovax

/ / Modificat: 2006-01-17
Vaccinarea cu Trimovax
Intrebare:

- Am un baietel de aproape 1 an (nascut la data 19.01.2005), care a fost initial diagnosticat cu pneumonie interstitiala(tratament injectabil cu ampicilina si gentamicina 5 zile), dupa 7 zile de la finalizarea tratamentului a fost diagnosticat cu bronsiolita (tratament cu sumamed de 125 mg la 24 ore, plus ventolin si prednison). Tratamentul cu sumamed l-am terminat 08.12.2005, copilul nu a facut febra de 14 zile, continuam cu ventolin si prednison inca 2 zile, apoi ventolin 2.5ml dimineata si la pranz, iar seara 2.5ml Ketoff pana la sfarsitul saptamanii(aprox 5 zile). Am fost programati la medicul de familie pentru vaccinarea antirujeolica, insa medicul pediatru ne-a recomandat vaccinarea cu Trimovax sau Priorix acum, nu dupa un an, cum este trecut in prospectul vaccinului. Medicul de familie nu este de acord acum cu Trimovax/Priorix. Ce trebuie sa fac, deoarece as prefera vaccinul trivalent?

Raspuns:




 

Trimovax este un vaccin combinat, cu virusuri vii atenuate, împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, determinând o imunizare activa, administrându-se începând cu vârsta de 12 luni.

Imunizarea activa a copiilor care traiesc în colectivitati (crese, gradinite) este recomandata începând cu vârsta de 9 luni. În acest caz este necesara revaccinarea copilului la vârsta de 15 luni, cu acelasi vaccin Trimovax pentru a asigura o protectie perfecta.

Imunizarea, în cadrul masurilor preventive de vaccinare, se face si la copii mai mari de 9 luni dintr-o colectivitate, daca exista un risc epidemiologic (asa cum întâlnim chiar în aceasta perioada).


Se administreaza de preferinta intramuscular dar si subcutanat.

Doza recomandata pentru vaccinare este de 0,5 ml. Pentru vaccinare este necesara o singura administrare, daca vârsta copilului este cuprinsa între 12-15 luni. Daca vaccinarea s-a început la vârsta de 9 luni, pentru copii care traiesc în colectivitati, o a 2-a injectie este recomandata 6 luni mai târziu (la vârsta de 15 luni).

În concluzie, va asiguram, ca recomandarea medicului pediatru este cea corecta, nu însa si obligatorie, dumnealui abordând cu mai multa precautie din punct de vedere a preventiei bolii în contextul epidemiologic actual.

Dr. Dana PADURARU,

Medic rezident in specialitatea chirurgie pediatrica

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

Detalii specialist

Articole recomandate

Citeste si despre