In copilarie, calciul si vitamina D sunt doua dintre substantele nutritive esentiale pentru oase puternice. Acestea ar trebui sa faca parte dintr-o alimentatie variata si sanatoasa, impreuna cu alte vitamine si minerale.
Potrivit expertilor, o alimentatie inadecvata si un stil de viata sedentar duc la o mineralizare si o densitate osoasa mai slabe. Acest lucru poate duce la o prevalenta mai mare a osteoporozei la varsta adulta, cu consecinte grave pentru sanatate si calitatea vietii.
Pentru a promova o alimentatie sanatoasa care sa contribuie la cresterea copiilor sanatosi si puternici, este esential sa se mentina o dieta variata, suficienta si echilibrata, cu atat mai mult cand vine vorba despre copii, care sunt in crestere si au nevoie de toate vitaminele si mineralele esentiale dezvoltarii.
Dezvoltarea oaselor in copilarie
Osul este alcatuit din tesut viu care formeaza scheletul uman, impreuna cu tesutul cartilaginos.
Oasele ofera forma si suport corpului, protejeaza organele interne, faciliteaza locomotia si actioneaza ca un loc de depozitare a mineralelor. Cele mai abundente sunt calciul si fosforul, care, la randul lor, pot fi eliberate pentru a mentine echilibrul fluidelor corporale.
In plus, unele dintre ele contin maduva osoasa, un tesut esential pentru dezvoltarea si stocarea celulelor sanguine.
Copilaria si adolescenta sunt varstele la care are loc cresterea organismului, cu formarea oaselor din placa de crestere si osificarea ulterioara, care le intareste. Tocmai de aceea este importanta alimentatia in perioada de crestere.
Cele 7 alimente care le ofera copiilor nutrientii necesari pentru dezvoltarea oaselor
Calciul si vitamina D sunt doua dintre cele mai cunoscute si care joaca un rol decisiv in dezvoltarea oaselor. Insa nu sunt singurii. La fel de importanti sunt magneziul, fosforul, potasiul, fierul, zincul si manganul dar si vitaminele A, K, C.
1. Lapte si produse lactate
Aceasta grupa de alimente este cea buna sursa de calciu. Cu totii stim ca este foarte important consumul de lactate, indiferent de varsta, insa este cu atat mai important in primii ani de viata, cand copilul se afla in crestere.
Pentru a avea efectul dorit, acestea trebuie consumate ca atare, si nu in deserturi. Laptele, iaurtul si branzeturile slabe (telemea, branza de vaci, urda) sunt cele mai indicate. Untul si cascavalul, precum si alte branzeturi bogate in grasimi (cum este branza topita), trebuie consumate rar si in cantitati mici.
2. Peste
Sardinele contin cantitati mari de vitamina D si calciu. Pe de alta parte, aproximativ 85 de grame de somon salbatic, nu de crescatorie, are suficienta vitamina D pentru o zi, in plus este si o sursa importanta de Omega-3. Este indicat ca pestele sa fie consumat de 3-4 ori pe saptamana.
3. Legume verzi
Calciul poate fi obtinut, de asemenea, din surse vegetale, cum ar fi unele legume verzi, in special broccoli, varza, varza kale, frunze de napi si spanac. Cele mai multe dintre aceste cegetale contin si acid folic si vitamina K.
Restul legumelor, in general, furnizeaza magneziu, potasiu sau vitamina C, asa ca este esential sa oferim cat mai multa varietate, cu atat mai bine.
4. Tofu
Tofu este un aliment vegetal cu un continut bogat de calciu si proteine. Este, de asemenea, un aliment care poate face parte dintr-un regim alimentar adecvat pentru a promova sanatatea oaselor.
5. Susan si migdale
Nucile si semintele contin proteine vegetale, fibre, vitamina E si fosfor, care ajuta la absorbtia calciului. In plus, atat susanul, cat si migdalele furnizeaza cantitati interesante din acest mineral si pot fi introduse in alimentatie la orice varsta, fie intregi, fie sub forma de tartine.
6. Smochine
Aceste fructe dulci pot fi, de asemenea, buni aliati ai oaselor. In smochinele proaspete se gasesc cantitati mici de calciu, insa acestea se inmultesc atunci cand fructele sunt uscate. Nu trebuie uitat ca acestea contin si potasiu si magneziu. Alege insa fructe deshidratate, fara adaos de zahar. Copiii le adora!
7. Leguminoase
De asemenea, nautul si fasolea se numara printre sursele vegetale de calciu, care sunt insotite si de proteine, fier, magneziu si fibre. Cu toate acestea, trebuie tinut cont de faptul ca prezenta fitatilor poate reduce absorbtia calciului, asa ca este esential ca acestea sa fie inmuiate peste noapte, sa se arunce apa, sa se fiarba intr-o prima apa care sa se arunce, apoi sa se fiarba intr-o alta apa pana cand sunt bine gatite.
FOTO: freepik.com