Laptele de soia este o optiune la care apeleaza din ce in ce mai multi parinti pentru hrana copiilor, in defavoarea laptelui de vaca. Odata ce micutii depasesc etapa alaptatului la san sau a formulei de lapte, li se deschide in cale un univers intreg de bauturi si tot mai multe tipuri de lapte. Este laptele de soia mai bun decat cel de vaca pentru cei mici?
Lapte de soia sau lapte de vaca?
Majoritatea pediatrilor recomanda inca laptele de vaca in alimentatia copilului mic. Ei sustin ca trebuie sa fie prima optiune a parintilor cand vine vorba de alegerea tipului de lapte.
Totusi, unii specialisti sustin ca exista si beneficii pe care consumul a 1-2 cesti de lapte de soia pe zi le-ar putea avea asupra cresterii celui mic. Este indicat sa variezi cat poti de mult sursele de proteine din hranirea lui, astfel incat sa nu le primeasca pe toate din laptele de vaca. In plus, ai putea descoperi ca ii place mai mult gustul laptelui de soia pentru ca este mai dulceag.
Totusi, multi considera ca laptele de vaca este mai potrivit in cresterea copiilor. Acesta contine o densitate mai mare de nutrienti si are in mod natural vitamine, minerale, grasimi sau proteine. Laptele de soia este imbogatit cu acestea, nefiind continute in mod natural. Insa acesta ar putea fi si un avantaj, mai ales la copii care sufera de deficiente nutritionale.
Laptele de soia este o alternativa utila atunci cand cel mic sufera de intoleranta la lactoza. In aceasta situatie el nu poate consuma lapte de vaca. Se gaseste in comert in mai multe formule imbunatatite din punct de vedere nutritional care ajuta foarte mult la compensarea deficientelor de vitamine si minerale de care ar putea suferi copilul din cauza ca nu poate bea lapte de vaca.
Ce trebuie sa iei in considerare cand alegi laptele de soia?
Exista teorii care sustin ca fitoestrogenii ar avea un efect hormonal asupra celui mic. Unii specialisti sustin ca ar contribui la pubertatea precoce la fetite sau la aparitia sindromului de feminizare testiculara. Nu exista insa dovezi ale acestor efecte, iar specialistii insista pe ideea ca un consum moderat de lapte de soia nu este daunator niciunui copil.
O alta problema care a iesit la iveala in privinta consumului de lapte de soia la copii este absorbtia calciului in organism. De aceea, specialistii sustin ca este esential sa alegi tipuri de lapte de soia imbogatite cu calciu, folati si vitamina A, D si B.
Laptele de soia simplu, nefortifiat contine fitati (gasiti si in anumite legume, in nuci si alune) care pot ingreuna absorbtia calciului in corp. Pentru a evita acest efect alege tipurile de lapte fortifiate cu aceste elemente nutritive.
Nu uita ca laptele de soia este scazut in grasimi. Iar acestea sunt esentiale pentru cresterea micutului. Daca alegi laptele de soia, asigura-te ca suplinesti deficienta cu alte surse bogate in grasimi. Acelasi lucru este valabil si cu proteinele sau vitamina D care sunt continute in mod natural de laptele de vaca. Cauta alte surse alimentare cu care sa compensezi pierderile.