Alimentele care pateaza dintii copilului sunt aproximativ aceleasi cu cele care afecteaza culoarea danturii adultilor. Alimentatia este doar una dintre cauzele patarii dintisorilor, iar efectul apare doar in cazul in care micutul nu respecta igiena orala zilnica sau nu se spala corespunzator pe dinti. Iata care sunt alimentele care ingalbenesc cel mai mult dintii copilului, alte cauze ale petelor dentare si cum se previne acest efect care poate contribui la aparitia cariilor si a altor afectiuni stomatologice.
Foto: bornangels.com
Ce alimente pateaza dintii copilului?
Exista mai multe tipuri de alimente care contribuie la aparitia coloratiilor dentare, fiecare dintre ele fiind consumate la diferite varste ale copilului.
Lapte sau sucuri din biberon
Laptele si sucurile care se dau bebelusilor contribuie la aparitia cariilor de biberon. De obicei, atunci cand micutul este lasat sa bea din biberon pe timpul noptii, substantele din aceste lichide actioneaza si afecteaza smaltul dintilor, iar sucurile si chiar si zaharurile din lapte, contribuie la ingalbenirea dintilor de lapte (a celor care au erupt).
SFAT! Caria de biberon poate fi prevenita daca micutul nu este lasat sa adoarma cu biberonul in gura, daca i se sterg cu atentie gingiile si dintii erupti dupa fiecare masa.
Alimente si bauturi pentru bebelusi cu exces de fluor
Copiii mici nu trebuie sa consume alimente sau bauturi cu un continut crescut de fluor, deoarece cantitatile in exces contribuie la decolorarea dintilor (fluoroza dentara) si la aparitia unor pete.
Formulele de lapte praf concentrat sau facute din soia, apa de la robinet, sucurile, unele cereale pentru bebelusi si alte tipuri de hrana pentru aceasta varsta pot contine foarte mult fluor, iar combinate si administrate zilnic bebelusilor provoaca efectul de coloratie a dintilor.
SFAT! Urmareste atent eticheta cerealelor si a borcanelor de mancare pentru bebelusi si vezi care este doza de fluor pe care o contin, iar daca micutul primeste prea mult din acest mineral, alege produsele cu mai putin fluor si da-i sa bea apa plata. Intreaba intotdeauna medicul de cat fluor are nevoie copilul si de unde il poate lua corespunzator, fara a exista riscul aparitiei fluorozei dentare.
Sosuri
Unele tipuri de sosuri - pentru pizza, paste, orez si alte tipuri de preparate delicioase - pot contribui la patarea dintilor.
Printre cele care au cel mai mare potential de ingalbenire se numara sosul de soia, de rosii si de curry.
SFAT! Specialistii sfatuiesc sa nu se abuzeze de sosurile colorate care pateaza dintii si sa se ofere mai des copiilor sosuri in culori deschise, formate din alimente deschise la culoare.
Fructe de padure
Toate fructele de padure au un mare potential de coloratie a dintilor. Acestea sunt puternic colorate si au molecule pigmentate care se lipesc de smaltul dintilor. De aceea, se considera ca afinele, murele, zmeura, dar si alte fructe colorate, precum rodiile, ciresele sau visinele, pateaza dintii.
SFAT! Fructele de padure sunt unele dintre cele mai sanatoase alimente, bogate in vitamine si antioxidanti, iar eliminarea lor din alimentatie nu este o solutie pentru prevenirea petelor dintilor.
Recomandarea specialistilor este ca dupa fiecare masa din astfel de fructe, indiferent in ce forma - placinta, suc, proaspete etc. - micutul sa se spele cat mai repede pe dinti, pentru a se preveni afectarea smaltului dintilor si aparitia coloratiei.
Bauturi racoritoare carbogazoase
Bauturile carbogazoase sunt preferatele copiilor, dat si unele dintre cele mai nocive produse pentru sanatate. Contin E-uri, conservanti chimici periculosi pentru organism, dar si coloranti care afecteaza dantura copiilor si ii predispun la carii. Acidul si substantele cromogene din aceste bauturi pot conduce la o coloratie severa a dintilor.
Specialistii sustin ca si bauturile racoritoare slab colorate sau deloc contin suficient acid care ataca dintii si ii predispun la o coloratie mai rapida in urma consumului de alimente colorate.
Dulciuri (acadele, dropsuri, gume de mestecat)
Unele tipuri de dulciuri din comert, adorate de copii, sunt si unele dintre cele mai mari amenintari asupra sanatatii dintilor. Ii predispun pe micuti la carii si alte probleme stomatologice, iar printre primele efecte ale consumului lor se numara coloratia dintilor.
Dropsurile, bombonelele, acadelele sau gumele contin coloranti care favorizeaza patarea dintisorilor. Este vorba, in special, de acele dulciuri care coloreaza si limba copilului.
SFAT! Specialistii sustin ca trebuie redus considerabil consumul acestor dulciuri la copii, in special in aceasta perioada, in care nu doar afectiunile stomatologice sunt in crestere in randul micutilor, dar si obezitatea a luat amploare.
Medicii sustin ca daca nu se exagereaza cu consumul acestor produse, dintii micutului nu sunt in pericol de a fi patati. Administrarea ocazionala a acestora si respectarea normelor de igiena dentara reduc mult riscul coloratiei.
Alte cauze ale coloratiei dintilor la copil
Pe langa alimente, mai exista si alte cauze ale patarii dintilor, care trebuie luate in considerare si tratate, pentru prevenirea afectiunilor stomatologice care pot aparea in urma acestui efect.
Multivitamine
Micutul tau este la o cura cu multivitamine? Este posibil ca aceasta sa fie cauza pentru care dintii copilului au inceput sa se ingalbeneasca. Specialistii sustin ca efectul apare din cauza nivelurilor crescute de fier din aceste suplimente.
Igiena orala precara
O igiena orala completa si corecta implica atat periajul dentar, de doua ori pe zi sau mai des, dupa caz, cat si folosirea atei dentare, pentru indepartarea resturilor alimentare ascunse intre dinti.
In cazul in care copilul nu respecta regulile sau nu stie sa isi perieze corect dintii, apare coloratia lor si alte consecinte grave asupra sanatatii orale.
Medicamente
Chiar si unele tratamente medicamentoase pot contribui la aparitia efectului de patare a dintilor. Antibioticele sunt unele dintre medicamentele care, administrate pe termen lung, pot pata dintii micutului (in special, amoxicilina si tetraciclina).
Ai observat daca dintii copilului tau sunt ingalbeniti? L-ai invatat sa se spele pe dintisori? Cum ai redus consumul de dulciuri si bauturi carbogazoase? Spune-ne parerile si sfaturile tale pentru prevenirea coloratiei dintilor in sectiunea de comentarii de mai jos!