Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este un tip de tulburare de comportament care apare mai ales la copii. Tulburarea se caracterizează prin neliniște, neatenție, dificultăți de concentrare, niveluri de energie ridicate, dar slab concentrate și comportament impulsiv.
O dietă adecvată nu va vindeca ADHD, dar urmând liniile directoare nutriționale se poate beneficia de o alimentație adecvată și se pot îmbunătăți simptomele. Mulți experți consideră că consumul anumitor alimente poate declanșa și agrava simptomele ADHD, în special la copii. Având în vedere acest lucru, va fi necesar să se evite anumite alimente din dieta copiilor pentru a preveni agravarea tulburării. Iată câteva alimente pe care trebuie să le evitați:
Zahăr
Experții sunt de acord că o dietă bogată în zahăr poate duce la o creștere a simptomelor ADHD. Mulți experți consideră că zahărul diminuează efectul organismului asupra vitaminelor, enzimelor și mineralelor, care sunt necesare pentru a stabiliza starea de spirit.
Înghețată
Produsele lactate, cum ar fi înghețata, pot declanșa simptome la copiii cu ADHD, în special la copiii cu hipersensibilitate la produsele lactate. Cineva care este sensibil la produsele lactate se poate simți obosit fizic și mental după ce consumă alimente precum înghețata. Din acest motiv, este important să le evităm chiar dacă pare o idee bună să le consumăm.
Iaurt
Ca și înghețata, iaurtul este un produs lactat despre care se știe că sporește simptomele la copiii cu ADHD. Eliminarea acestui tip de produse (lactate) din dieta copilului va ajuta să se afle dacă agravează sau nu simptomele (se poate renunța la ele timp de câteva săptămâni). Dacă produsele lactate pot declanșa simptome la copilul dumneavoastră, puteți lua în considerare trecerea la produse pe bază de soia.
Pizza congelată
Pizza congelata este plina de coloranți și arome artificiale. Ingredientele folosite pentru a îmbunătăți aceste produse pot crește hiperactivitatea. Dacă copilului tău îi place să mănânce pizza, o poți face acasă, de la zero, astfel încât să știi sigur că ingredientele folosite sunt naturale și mult mai sănătoase!
Ciocolată
Ciocolata conține o cantitate mare de cofeină și orice aliment sau băutură care conține cofeină (sau teină) ar trebui să fie exclusă din dieta unui copil cu ADHD, deoarece poate agrava simptomele.
Brânză
Un alt aliment lactat pe care trebuie să-l evitați este brânza (în special brânza de vaci). La fel ca înghețata și iaurtul, este necesar să se elimine brânza timp de câteva săptămâni (6-8 săptămâni) pentru a determina dacă aceasta este cauza agravării simptomelor ADHD.
Pește spadă
Peștele este bogat în mercur, dar peștele-spadă este și mai bogat. Acest pește cu metale grele este unul dintre peștii care, atunci când este consumat, poate scădea capacitatea de concentrare și de atenție. Dacă observați că simptomele copilului dvs. se agravează după ce a mâncat acest pește, este mai bine să optați pentru alți pești cu un nivel scăzut de mercur, cum ar fi creveții sau somonul.
Băuturi răcoritoare
Băuturile răcoritoare conțin coloranți și arome artificiale, despre care mulți experți cred că pot agrava simptomele ADHD. În plus, aceste băuturi conțin adesea cofeină și este mai bine să fie evitate în favoarea băuturilor naturale (smoothie-uri și sucuri făcute în casă) sau a apei.
Alte alimente și băuturi care trebuie evitate sunt: porumbul, băuturile din ceai, băuturile energizante, chipsurile, dovleacul, sucurile de fructe care nu sunt naturale (făcute în casă), mâncarea de tip fast-food și carnea roșie.