Apa carbogazoasa, pe care multi dintre noi o numim apa minerala (desi si apa plata poate fi minerala), este preferata de multi adulti si copii, ca o alternativa sanatoasa pentru sucurile acidulate, pline de zahar sau chimicale. Se gaseste imbuteliata in ambalaje din sticla, din plastic si, mai nou, la doza de metal. Dar este potrivita apa mineral carbogazoasa pentru copii?
Multi parinti ai caror copii consuma frecvent apa carbogazoasa se intreaba daca aceasta este o alegere sanatoasa pentru micutii lor. Printre motivele care nasc aceasta dilema se numara ingrijorarile legate de dentitie si digestie, iar parintii vor sa stie daca este in regula sa le ofere copiilor apa carbogazoasa si in ce cantitate. Vestea buna este ca apa carbogazoasa poate face parte dintr-o alimentatie sanatoasa a copiilor, sustine Amy Reed, nutritionist pediatru si purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Dietetica.
Cate tipuri de apa carbogazoasa exista?
In functie de cat gaz contine apa, aceasta poate fi mai puternic sau mai slab carbogazificata. De asemenea, pe piata gasim o varietate de ape minerale infuzate cu tot felul de arome fructate. In functie de tipul de gaz si de mineralele care se gasesc in acest tip de apa, aceasta poate fi de mai multe feluri:
• Apa cu dioxid de carbon gazos si minerale adaugate
• Sifon: apa cu gaz adaugat, dar fara minerale
• Apa minerala carbogazificata natural: provine din izvoare naturale si contine minerale precum sodiu, magneziu si calciu
• Apa tonica: este apa carbogazoasa cu minerale, care contine in plus si chinina, provenita din scoarta unui copac si care are un gust amarui. De asemenea, se adauga zahar pentru a echilibra gustul amar.
Este buna apa carbogazoasa pentru copii?
La fel ca majoritatea lucrurilor, consumul de apa minerala gazoasa in cazul copiilor poate avea atat avantaje, cat si dezavantaje. Este important sa nu fie consumata intr-o cantitate mare si nu in fiecare zi. „Sfatul meu este sa va ganditi la apa minerala ca la un rasfat. Consumul ocazional care nu devine o obisnuinta este putin probabil sa puna probleme”, a spus Amy Reed.
Pe de alta parte, Jonathan Shenkin, dentist pediatru, arata ca un consum frecvent de apa minerala poate avea un impact negativ asupra nutritiei, sanatatii oaselor si digestiei.
Impactul asupra nutritiei
Apa minerala nu ar trebui sa inlocuiasca apa plata in alimentatia copiilor, or, daca li se ofera apa minerala, unii s-ar putea sa o prefere in locul celei plate. Un dezavantaj al apei gazoase este ca baloneaza si da senzatie de stomac plin, ceea ce poate duce la scaderea apetitului copiilor. Asadar, micutii care beau apa minerala s-ar putea sa nu mai aiba pofta de mancare.
In plus, unele ape minerale au un continut mare de sodiu, asa ca daca micutii obisnuiesc sa bea des apa minerala, cititi eticheta si alegeti un tip de apa cu mai putin sodiu.
Impactul asupra dintilor si oaselor
Consumul frecvent de apa minerala poate contribui la pierderea calciului, ducand la deteriorarea dintilor, cat si a oaselor. Acest impact poate fi diminuat daca alegeti apa minerala naturala, fara arome, pentru ca aceea este si mai acida, spune Jean Beauchamp, dentist si presedinte al Academiei Americane de Stomatologie Pediatrica.
„Daca totusi copilul bea apa carbogazoasa aromata, ofera-i-o in timpul mesei, deoarece aciditatea va fi diluata de mancare”, recomanda specialistul.
Impactul asupra digestiei
Exista studii care arata ca apa minerala poate ajuta la diminuarea constipatiei. Insa consumul in exces poate provoca dureri de stomac, in special in cazul copiilor mici. „Bauturile carbogazoase duc la inghitirea aerului, ceea ce provoaca gaze. Fiecare copil poate raspunde diferit. Atunci cand copilul se plange de balonare sau gaze in exces, este recomandat sa reduci aportul de apa carbogazoasa”, transmite Reed.
La ce varsta le putem oferi copiilor apa minerala si in ce cantitate
Expertii recomanda ca apa minerala si sucurile sa fie introduse in alimentatia copiilor cat mai tarziu posibil, in orice caz, nu inainte ca micutii sa implineasca un an. In ceea ce priveste cantitatea, aceasta ar trebui sa fie limitata si in niciun caz apa minerala sa nu inlocuiasca apa plata, care ar trebui sa fie principala sursa de hidratare pentru copii.
Specialistii recomanda sa ne raportam la apa minerala ca la sucurile de fructe si sa nu oferim copiilor mai mult de un pahar pe zi sau chiar mai putin, in functie de varsta si de ce alte lichide mai consuma in rest.
FOTO: Freepik