Ce legatura este intre crizele de nervi ale copiilor si alimentele consumate

/ / Modificat: 2019-03-22
Ce legatura este intre crizele de nervi ale copiilor si alimentele consumate

Sigur te-ai confruntat cu situatia in care copilul tau era agitat, nervos si nimic nu ii era pe plac. Dar nu te-ai gandit ca acest comportament a fost influentat de mancarea pe care a consumat-o.

Dar cati dintre parinti realizeaza ca actiunile de zi cu zi ale micutilor sunt "modelate" de alimentele cu care este hranit?

Un experiment privind efectele alimentelor asupra comportamentului copiilor realizat de serialul TV Series numit "Food Hospital" a produs rezultate socante.

Mancarea de la petrecerile pentru copii este plina de zahar, coloranti artificiali si alti aditivi, care au puterea de a transforma copilul tau cuminte si cooperant intr-unul rau si agresiv.

Ce spune studiul

Copii din Marea Britanie cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani au participat la o petrecere. Acestia au fost impartiti in doua grupuri:

Grupul 1: a fost hranit cu mancare sanatoasa, cum ar fi bucati de legume si fructe, avocado, sandvisuri, hummus etc. si a baut doar apa.

Grupul al doilea: a primit meniu obisnuit de petrecere: bomboane, chipsuri, sucuri acidulate, toate continand cantitati mari de zahar, coloranti artificiali si altele.

Apoi s-a analizat capacitatea copiilor de a urma instructiuni si de a se concentra in timpul unor jocuri.

Nu numai modul in care se comportau era remarcabil diferit. Primul grup a facut "48% mai bine in jocurile de ansamblu", avand o performanta foarte buna.

Ce sunt aditivii

E-rile sunt, de fapt, aditivi folisiti in mancarea procesata pentru gust, pentru ca dau dependenta.

Aditivii alimentari sunt substante chimice naturale sau artificiale, adaugate in produsele alimentare cu scopul de a mentine prospetimea, calitatea, aspectul, textura, mirosul si gustul acestora. Exista peste 3.000 de aditivi alimentari care pot avea efecte periculoase asupra fiecarei persoane.

Lista aditivilor periculosi pentru copii

Zotat de potasiu (potassium nitrate)

Confera carnii culoarea rosu aprins. Consumat in exces, poate provoca cianoza, o afectiune in care celulele normale rosii din sange sunt oxidate si duce la aparitia modificarilor celulare. Cand nitratii se combina cu amine sau amide care se gasesc in alimentele bogate in proteine, se formeaza nitrozaminele, substante chimice care pot duce la aparitia cancerului.

Tartrazina

Colorant alimentar galben folosit frecvent in sucuri, inghetata si snacksuri. Studiile au aratat ca provoaca reactii alergice in randul copiilor si un risc crescut de astm.

Bromat de potasiu ( potassium bromate)

Se foloseste pentru cresterea in volum a painii (in multe tari a fost deja interzis deoarece ar cauza aparitia cancerului de colon). Oamenii de stiinta au demonstrat ca aceasta substanta poate duce la otravirea rinichilor, scaderea drastica a tensiunii arteriale si incapacitatea corpului de a asimila potasiu.

Glutamat monosodic (monosodium glutamate)

Este folosit pentru a imbunatati gustul alimentelor. Acesta este recunoscut pentru capacitatea sa de a da dependenta si pentru efecte adverse precum palpitatii, dureri de cap si migrene. Acesta se adauga la supe, preparate congelate, preparate la conserva, chipsuri si, in general, la mancarurile procesate. De foarte multe ori apare pe eticheta ca: "proteina vegetala hidrolizata", "condiment natural", "condiment", "extract de drojdie", "cazeinat de sodiu", "cazeinat de calciu", "faina de ovaz hidrolizata".

Acesulfame potasium si zaharina

Sunt indulcitori artificiali folositi in special pentru bauturile racoritoare. Ambele s-au dovedit a avea efect cancerigen in cazul animalelor de laborator. De aceea, specialistii recomanda evitarea si limitarea consumului de alimente si bauturi care le contin.

Efectul aditivilor asupra copiilor

- Copiii au greutate corporala mult mai mica si este usor sa ingereze o cantitate excesiva de aditivi.

- Creierul lor este foarte sensibil si in formare. Pana la 5 ani se formeaza majoritatea legaturilor neuronale. Aditivii periculosi distrug neuronii si impiedica formarea de legaturi neuronale normale.

Taguri Alimentatie copii Aditivi alimentari

Articole recomandate

Citeste si despre