Substantele nutritive esentiale pentru sanatatea copilului sunt compuse din carbohidrati, proteine, lipide si glucide, dar si din vitamine si minerale sau acizi grasi esentiali, care-i ajuta pe copii sa creasca puternici si sanatosi. Insa dintre toate acestea, exista cativa nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia micutului!
Calciu
Calciul este unul dintre cele mai importante minerale de care are nevoie un copil. Intre 10 si 20 de ani, cresterea copilului si sistemul osos se dezvolta aproape in totalitate, iar calciul este vital in acest sens. Acesta trebuie consumat zilnic din alimente si, daca este nevoie, suplimentat pe cale artificiala.
Pe langa dezvoltarea optima a sistemului osos, calciul favorizeaza si sanatatea dentara. Sa nu uitam ca dantura permanenta erupe la varsta copilariei si trebuie ingrijita si stimulata corespunzator, prin doze necesare de calciu.
Calciul mai ajuta si la functionarea optima a inimii si la dezvoltarea musculaturii.
Doza zilnica recomandata pentru copii este:
500 mg/zi - 1-3 ani;
800 mg/zi - 4-8 ani;
1300 mg/zi - 9-18 ani.
Vitamina D
Vitamina D este una dintre substantele nutritive greu de procurat din surse alimentare. De aceea, majoritatea copiilor prezinta un risc crescut de deficienta de vitamina D in organism.
Este considerata un excelent combatant al cancerului si contribuie, alaturi de calciu si magneziu, la intarirea oaselor si musculaturii organismului celui mic. In plus, ajuta la fortificarea sistemului imunitar si combate inflamatiile in organism.
Specialistii sustin ca doza zilnica recomandata este de 400 mg, pentru orice varsta.
Foto: lovepetsvideos.info
Magneziu
Si magneziul are un rol esential in dezvoltarea sistemului osos al copiilor si este responsabil pentru mai mult de 300 de reactii chimice din organism. Protejeaza functiile sistemului nervos central si asigura o inima puternica si sanatoasa.
Doza zilnica recomandata pentru copii este de:
30 mg/zi - bebelusi sub 6 luni;
74 mg - 6 luni - 1 an;
80 mg - 1-3 ani;
130 mg/zi - 4-8 ani;
240 mg/zi - peste 9 ani
Vitamina E
Vitamina E are, pe langa rol nutritiv, si un efect terapeutic, putand vindeca tot soiul de afectiuni, de la cele cardiovasculare si pana la infectii oculare. Are un rol esential in intarirea sistemului imunitar, dar si reparator in cazul problemelor pielii.
Doza zilnica recomandata este undeva intre 4 si 5 mg/zi pentru copii mici, in timp ce preadolescentii necesita cam 11 mg/zi. De la 14 ani incolo, doza creste la 15 mg/zi.
Vitamina C
Vitamina C este unul dintre cele mai puternice antioxidante si combatante ale cancerului. Dar pe langa acest efect important, mai ajuta sa formarea si repararea globulelor rosii din sange, la intarirea oaselor si repararea tesuturilor deteriorate din organism.
Vitamina C are un puternic efect antiinfamator si lupta impotriva infectiilor, intarind sistemul imunitar.
Doza zilnica recomandata pentru copii este:
15 mg/zi - 1-3 ani;
25 mg/zi - 4-8 ani.
Vitamina A
Vitamina A joaca un rol esential in imbunatatirea vederii si in dezvoltarea sistemului osos. Intareste imunitatea si lupta impotriva infectiilor din organism. Are un rol important si in dezvoltarea si formarea celulelor si tesuturilor esentiale din organism, mai ales pentru cele din par, unghii si piele.
Copiii au nevoie de un aport zilnic de vitamina A, astfel:
300 mcg (micrograme) - 1-3 ani;
400 mcg - peste 4 ani.
Fier
Fierul este un mineral esential pentru formarea hemoglobinei din sange si ajuta la prevenirea anemiei, una dintre cele mai frecvente afectiuni la copii. In plus, ajuta la dezvoltarea creierului si, in general, la cresterea sanatoasa a micutilor.
Doza zilnica recomandata pentru copii este:
7 mg/zi - 1-3 ani;
10 mg/zi - 4-8 ani.
Suplimentarea substantelor nutritive pentru copii trebuie facuta numai la recomandarea explicita a pediatrului. In rest, cel mai indicat este sa ii asiguri copilului o dieta echilibrata, bogata in lactate, fructe si legume proaspete, dar si in cereale integrale. O alimentatie sanatoasa este suficienta pentru ca organismul sa isi procure necesarul zilnic de vitamine si minerale de care are nevoie pentru a functiona corespunzator.