Cum iti convingi copilul sa incerce alimente noi

/ / Modificat: 2019-05-20
Cum iti convingi copilul sa incerce alimente noi

Gusturile se educa. Este o expresie care se aplica in multe situatii, inclusiv cand vine vorba despre apetitul copiilor pentru anumite alimente.

Daca iti doresti ca, atunci cand va fi mare, copilul tau sa manance orice, fara mofturi, atunci iti propunem un fel de ghid cu ajutorul caruia il vei ajuta pe cel mic sa incerce alimente noi.

Inca din primele zile de viata, nou-nascutii stiu ca, atunci cand le este foame, se pot hrani cu lapte matern. Aceasta substanta naturala nu numai ca le ofera toate substantele nutritive de care au nevoie, ci are si un gust unic si special pe care bebelusii il considera extrem de placut.

Din primii ani de viata, cei mici incep sa-si creeze obiceiuri care le vor marca existenta, la toate nivelurile. Tipul de rutina alimentara pe care il vor avea acasa, din punct de vedere al aromelor si al alimentelor, va fi crucial pentru stabilirea unei alimentatii viitoare. Iata de ce este important sa lasi copilul sa incerce alimente noi.

Mai devreme sau mai tarziu va veni timpul sa ii diversifici copilului meniul. Stiind cum sa il faci sa incerce alimente noi iti va fi de ajutor in aceasta faza. Unii copii iubesc sa descopere gusturi noi, in timp ce altii prefera sa manance mereu aceleasi lucruri. In cel din urma caz, rabdarea este esentiala. Cel putin la un bebelus trebuie sa retii ca ar putea accepta un gust nou abia dupa ce l-a incercat chiar si de 10-15 ori.

Invatare prin imitatie

Parintii sunt un prim exemplu pentru copii. Prin urmare, obiceiurile familiale sunt extrem de importante. Daca adultii sunt dispusi sa incerce lucruri noi si sa isi modifice tipul de dieta, copiii vor face acelasi lucru.

Prin urmare, cea mai buna modalitate de a-l face pe copil sa incerce alimente noi este sa-i arati o abordare pozitiva a oricaror alimente neobisnuite sau noi. Vazand ca mananci diferite feluri de mancare, va fi determinat sa faca acelasi lucru, datorita increderii pe care o are in tine. Chiar si exemplul fratilor si surorilor mai mari va fi considerat demn de urmat.

Trucuri pentru a-l determina sa incerce alimente noi

Mancarea ar trebui sa fie intotdeauna vazuta ca o experienta pozitiva si plina de bucurie si nu ca o pedeapsa. Incearca sa-i inveti pe copiii tai ca mancarea sanatoasa este buna. Cand sunt fortati sa manance anumite alimente, reactia lor va fi de respingere, de repulsie. O idee ar fi sa combini aromele sale preferate cu cele noi, introducand treptat noi feluri de mancare.

Variaza prezentarea felurilor de mancare

Culorile reprezinta una dintre cele mai bune strategii pentru a-l determina pe copil sa incerce alimente noi.

Asa cum un adult va aprecia o mancare mai intai dupa felul in care arata si miroase, asa si unui copil ii va placea daca aceasta este prezentata intr-un mod atractiv. Incearca sa te joci cu alimentele si sa i le asezi in diferite moduri in farfurie, ca sa fie un spectacol pentru el si sa isi doreasca sa manance. Fructele, spre exemplu, pot fi taiate in diferite forme simpatice asa incat cel mic sa le accepte mai usor.

Lasa copilul sa experimenteze

De multe ori refuzul nu are neaparat de a face cu fructele sau cu legumele. Chiar daca poate parea ciudat, inclusiv folosirea tacamurilor poate fi anevoioasa, facand copilul sa respinga mancarea. Un mod bun de a-l face pe copil sa incerce alimente noi este sa-l lasi sa manance cu mana, sa isi bage singur in gura, chiar daca se si murdareste.

Evita cu orice pret sa ii pui desene animate sau clipuri video pe YouTube atunci cand mananca. E important ca cel mic sa invete ca timpul mesei trebuie sa se concentreze asupra mancarii si asupra familiei care il inconjoara. Sistemul bazat pe pedeapsa si recompense este la fel de ineficient. Putina lume stie ca acest tip de "santaj" poate determina traume care vor persista chiar si la varsta adulta.

Taguri Alimentatia bebelusilor Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre