Toti copiii adora hamburgerii, carnatii, sarmalele si alte preparate cu carne tocata. Insa carnea tocata poate fi foarte periculoasa pentru copiii sub 5 ani. Daca obisnuiesti sa-i dai copilului carne tocata trebuie sa stii ca il supui riscului de a dezvolta sindromul uremic hemolitic.
De ce este carnea tocata periculoasa pentru copiii sub 5 ani
Deseori se intampla ca preparatele din carne tocata sa nu fie gatite complet. Cele mai multe persoane prefera preparate precum hamburgeri, mici, carnati si nu numai, sa nu fie preparate extrem de bine. Textura si, prin urmare, gustul sunt diferite, facand preparatele mai placute. Aceasta practica nu este sanatoasa pentru organismul nostru, dar mai ales pentru organismul copiilor, asupra carora poate avea consecinte grave.
Consumul de carne tocata implica multe riscuri pentru sanatatea copiilor sub 5 ani. Cel mai periculos este temutul sindrom uremic hemolitic (SUH) care cuprinde o serie de afectiuni care includ: insuficienta renala acuta, anemie hemolitica si scaderea numarului de trombocite.
Pe langa acest sindrom, carnea nepreparata foarte bine poate provoca infectii urinare din cauza unei bacterii denumita Escherichia Coli (E.coli). In plus, aceasta bacterie produce o toxina denumita shigu, care calatoreste prin sange, ataca toate organele, apoi calatoreste prin intestin si duce in cele din urma la diaree (uneori cu prezenta de mucus si sange). In final, aceasta toxina ajunge la rinichi si poate cauza insuficienta renala.
Cei mai afectati sunt copiii sub 8 ani, media de varsta a acestora fiind insa de doar 2 ani. Cele mai frecvente simptome sunt, pe langa cele deja mentionate deja (diaree), deshidratare, ten palid, dureri abdominale si/sau febra. De asemenea, mai pot aparea leziuni rosiatice la nivelul pielii, iar in cazuri rare pot aparea umflaturi ale corpului si chiar convulsii.
Recomandari privind consumul de carne tocata in cazul copiilor
Preventia este esentiala in prevenirea bolilor! Tomai de aceea trebuie sa iei masuri inainte ca primele simptome sa apara. Iata ce trebuie sa faci:
-
Spala-te bine pe maini inainte de a te apuca de gatit (foloseste apa si sapun). De asemenea, inainte si dupa masa, atat tu, cat si copiii spalati-va pe maini foarte bine.
-
Gateste carnea pana cand este bine patrunsa. In acest fel se vor distruge toate bacteriile pe care le contine, inclusiv E.coli.
-
Spala corect ustensilele de bucatarie, daca folosesti un singur cutit pentru a taia carnea si legumele, acesta trebuie spalat foarte bine inainte de a taia un alt aliment.
-
Pastreaza alimentele ramase la frigider, in recipiente bine acoperite, pentru a evita contaminarea sau alterarea acestora.
-
Nu le oferi hamburgeri, in special din fast-food-uri sau supermarket-uri, copiilor sub 5 ani. Ca o alternativa, ii poti prepara acasa din carne pe care sa o toci chiar tu, astfel incat sa stii exact ce pui in ei.
Cum se trateaza sindromul uremic hemolitic la copii
Sindromul uremic hemolitic afecteaza grav rinichii. Depistat in faza incipienta si urmand tratamentul adecvat, copiii se pot recupera complet. Exista insa cazuri in care sindromul uremic hemolitic nu este descoperit la timp, iar copiii vor avea nevoie de dializa si chiar de transplant de rinichi.
Sindromul uremic hemolitic este mult mai frecvent intalnit decat ai crede. Acesta nu este cauzat numai de consumul de carne, ci poate aparea si in urma consumului de lactate nepasteurizate sau de produse alimentare contaminate cu fecale.
Acestea sunt motivele pentru care masurile de protectie si preventie sunt atat de importante. Doar in acest fel se reduce drastic gradul de contaminare.
ATENTIE! In cazul in care copilul tau prezinta unul dintre simptomele de mai sus, nu apela la auto-medicatie, ci mergi cu acesta la medic pentru a-i face analize si pentru a-i da un tratament adecvat nevoilor lui.