Atunci cand incep sa manace singuri, copiii sunt curiosi si vor sa experimenteze. Multi bebelusi le iau lingurita din mana parintilor pentru a incerca sa manance ei sau prefera sa guste direct cu mana, indiferent ca este vorba despre supa-crema sau legume gatite la abur. Lucrurile scapa rapid de sub control, iar mancarea ajunge pe hainele lor, pe maini, pe fata, pe masuta si, nu de putine ori, pe jos sau pe pereti.
Multi parinti vor sa evite mizeria facuta de copii in timp ce mananca, sa scurteze timpul petrecut la masa si sa simplifice totul, motiv pentru care le dau ei sa manance copiilor, pana cand acestia ajung la varsta prescolara. Potrivit studiilor, acest obicei al parintilor este gresit din multe puncte de vedere.
De ce sa lasi copilul sa se murdareasca la masa
Parintii ar trebui sa isi lase copiii sa experimenteze cu mancarea, fara sa fie stresati de mizeria care se face in jur. Haosul din bucatarie are mai multe beneficii decat ati crede! Iata cateva motive sa va lasati copiii sa manance singuri, chiar daca se murdaresc si murdaresc totul in jurul lor!
1. Copiii vor fi mai putin pretentiosi la mancare
O echipa de cercetatori britanici a facut un experiment la care au participat 70 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani. Au ingropat o jucarie intr-un bol cu mancare moale si i-au rugat pe copii sa o gaseasca. Intre timp, i-au chestionat pe parinti cu privire la obiceiurile alimentare ale copiilor.
S-a constatat ca acei copii carora le placea sa se murdareasca aveau mai putine sanse sa fie reticenti la a incerca alimente noi. Murdaritul mainilor in timp ce copilul mananca poate fi, asadar semn bun: copilul nu se va da in laturi de la a incerca arome si texturi necunoscute pe viitor.
2. Vor invata sa vorbeasca mai devreme
Un alt studiu a aratat ca micutii care stateau pe scaune inalte la masa si se jucau mai mult timp cu mancarea au invatat mai repede sa vorbeasca si sa numeasca obiecte din sfera alimentara si a bucatariei. Explorarea prin atingere, vaz, miros si gust contribuie la cunoastere, iar copiii invata mai repede despre lucrurile cu care vin in contact direct decat despre cele pe care le vad in imagini sau despre care noi le povestim.
3. Dezvolta motricitatea fina si este un fel de joaca senzoriala
Il putem invata pe copil despre texturi dandu-i o bucata de morcov crud si o bucata de morcov fiert. El va palpa si va gusta legumele, va vedea ca exista mai multe texturi si in acest fel va invata despre ele.
In plus, a tine tacamurile in mana si a reusi sa coordoneze mana cu gura pot fi adevarate provocari pentru un copil mic. Cu cat invata mai repede aceste lucruri, cu atat va fi mai indemanatic si va reusi mai repede sa manance singur si corect.
4. Ii ajuta pe copii sa fie independenti
Copiii tanjesc inca de la varste fragede sa faca lucrurile singuri. Ei descopera lumea explorand singuri, iar atunci cand se intalnesc cu o situatie noua, sunt curiosi sa vada despre ce este vorba. Copiii sunt ca niste mici oameni de stiinta, iar a-i incuraja sa se joace si sa experimenteze este o modalitate excelenta de a-i face sa gandeasca, sa interactioneze si sa aiba initiativa. Asadar, a le da libertate in timpul mesei poate fi o lectie importanta pentru micuti.
Trucuri si sfaturi pentru a curata mai repede bucataria dupa masa
Copiii pot lasa haos in urma lor. Varsa mancarea, arunca, stropesc si, intr-o fractiune de secunda, un bol plin cu supa crema colorata poate ajunge pe jos sau chiar pe peretii din bucatarie. Din acest motiv, parintii evita sa ii lase pe copii sa manance singuri, mai ales la inceputul diversificarii. Iata cateva trucuri si sfaturi pentru ca micutii sa faca mai putina mizerie si pentru ca voi sa strangeti mai repede in urma lor!
Da-i mancare mai consistenta. La inceput este de preferat sa jonglati cu bucatele de mancare, cu textura moale, fructe si legume, briose etc. Chiar daca fierbeti legumele sau le faceti la abur, lasati-le bucatele, nu le pasati, daca cel mic se descurca cat de cat sa mestece si sa inghita. In acest fel va asigurati ca face mai putina mizerie.
Foloseste un ziar sau un celofan. Multa mancare ajunge pe jos, iar pana cand micutul termina de mancat, poate deveni lipicioasa sau se poate intari pe podea. Pentru a evita aceste lucruri, foloseste un ziar sau un celofan pe care sa il pui sub scaunul si masuta bebelusului. Dupa ce termina de mancat, doar strangi ziarul si il arunci direct, fara sa mai fie nevoie sa cureti podeaua.
Foloseste scaunele speciale. Acele scaunele inalte, cu masuta incorporata, sunt ideale pentru perioada diversificarii. Alegeti un model care are exteriorul usor de curatat, iar dupa ce bebelusul termina de mancat, stergeti imediat scaunelul cu o carpa umeda sau cu servetele.
De asemenea, aveti la indemana o multime de accesorii pentru masa care pot fi de ajutor. Baveticile tip camasa, din material usor de spalat si uscat, bolurile cu ventuza, care se lipesc de masuta si care nu pot fi rasturnate cu usurinta, cana pentru apa cu supapa care nu permite varsarea pot face ca masa sa se desfasoare cu mai putina mizerie.