Nutritionistul Cristi Margarit: Copiii ar trebui sa aiba meniuri separate la petreceri sau sarbatori

/ / Modificat: 2019-01-11
Nutritionistul Cristi Margarit: Copiii ar trebui sa aiba meniuri separate la petreceri sau sarbatori

Educatia alimentara este foarte importanta in zilele noastre pentru o dezvoltare sanatoasa si armonioasa a copilului, dar foarte greu de facut.

Multi parinti se intreaba ce ar trebui sa consume micutul lor, atunci cand merg la o petrecere sau de sarbatori, unde dulciurile sunt in centrul atentiei, dar si alte mancaruri care nu fac bine copiilor.

Sunt si mamici care stiu foarte bine ca nu ar trebui sa-i dea copilului dulciuri atat cat vrea el sau alte mancaruri grele, dar de multe ori cedeaza in fata insitentei acestuia sau, pur si simplu, din comoditate.

Nutritionistul Cristi Margarit a oferit, in exclusivitate pentru Copilul.ro, cateva sfaturi mamicilor, cu privire la alimentatia corecta a copilului.

Copilul.ro: Ce ar trebuie sa manace un copil in perioada sarbatorilor, la evenimente si petreceri?

Cristi Margarit: Copiii ar trebui sa manance alimentele sanatoase, pe care le mananca si in mod obisnuit. Dintre alimentele "grele" (sa le spunem "traditionale") pot gusta, insa cantitati mici si doar din produse de calitate. Trebuie facut un efort special pentru a le oferi alimente sanatoase, in pofida tentatiilor si comoditatii.

Copilul.ro: Ce alimente sunt interzise copiilor?

Cristi Margarit: Copiii trebuie tinuti cat mai departe de dulciuri si bauturi "racoritoare" care contin zahar. De asemenea, trebuie evitate prajelile, carnea arsa, produsele de patiserie. Nu pot fi eliminate complet, dar trebuie sa le evitam pe cat posibil, in special in primii 6-7 ani de viata.

Copilul.ro: Cum ar trebui sa arate o mancare sanatoasa pentru ei?

Cristi Margarit: Sunt alimentele care sa le asigure cresterea si dezvoltarea optima: surse de proteine de calitate (peste, carne si lactate preparate corect, la temperaturi mici, prin fierbere sau coacere, nu prajire sau frigere), grasimi sanatoase (nuci si seminte), vitamine si minerale (legume, fructe). Practic, alimentele intregi, procesate cat mai putin. Alimentatia nu are doar un rol nutritiv in aceasta perioada a dezvoltarii ci si un rol educational.

Copilul.ro: Care sunt riscurile la care sunt supusi copiii din cauza unei alimentatii neadecvate?

Cristi Margarit: Acestia sunt expusi in general unui consum mare de zahar (dulciuri, sucuri cu zahar) si alimente prajite (pizza, snitele etc.). Acestea ar trebui eliminate, in primul rand. Exista si riscul de indigestie, cauzat de alimente grele, "traditionale" (ex. sarmale, sorici, oua fierte tari) si de amestecul mai multor alimente. De aceea, pentru ei trebuie alcatuit un meniu separat, chiar daca li se va permite sa guste si din alte preparate.

Copilul.ro: Care sunt cele mai sanatoase alimente pentru un copil?

Cristi Margarit: Sunt, in general, alimentele naturale, cat mai putin procesate. Pestele oceanic bogat in omega 3 (pentru dezvoltarea creierului), lactatele de calitate (ca sursa de calciu), ouale (practic o nutritie completa, inclusiv fosfolipide), sursele de carbohidrati complecsi (ovazul, porumbul) dar si fructele (in special fructele de padure si citricele). Chiar daca nu aduc un aport nutritional esential, legumele (inclusiv salatele) trebuie incluse in alimentatia lor ca sursa de fibre si pentru a crea obiceiul de consum, care ii va ajuta foarte mult pe viitor.

Copilul.ro: Cum trebuie combatuta obezitatea la copii?

Cristi Margarit: Obezitatea infantila este o problema serioasa la nivel mondial, cu numeroase cauze, inclusiv genetice. Alimentatia mamei in timpul sarcinii este foarte importanta, apoi educatia nutritionala in primii ani de viata. Odata instalata obezitatea, copilul trebuie tinut intr-un mediu special, care sa ii ofere nutrientii esentiali, dar fara calorii goale. Deci trebuie expus cat mai putin la dulciuri, in special.

Prevenirea tine si de "curatenia" alimentelor, sunt de preferat alimentele "bio", fara contaminanti de tipul pesticidelor (disruptori hormonali), aditivi alimentari (in special potentiatorii de aroma) si substante toxice produse in bucatarie (prin prajire, frigere). De asemenea, mediul trebuie sa implice multa miscare si odihna suficienta.

Taguri Alimentatie Alimentatie 1-2 ani Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre