Dieta, mai ales in copilare, este foarte importanta atat pentru functiile fizice, cat si pentru cele cognitive. Alimentele furnizeaza nu numai substante nutritive pentru cresterea fizica.
Stiai ca anumite alimente au capacitatea de a spori dezvoltarea creierului copilului tau?
6 alimente excelente pentru creierul copiilor
Memoria si concentrarea pot fi favorizate de nutrientii furnizati de anumite alimente. Acestea nu sunt bune numai in copilaie, ci chiar si inainte de nastere au acest efect. O dieta corecta a femeii insarcinate poate potenta dezvoltarea cognitiva a bebeluslui in uter.
Iata care sunt cele bune alimente pentru functiile cerebrale ale copiilor:
1. Pesti albastri
Sunt numiti asa pentru tonul albastru pe care il dobandesc din cauza temperaturilor scazute ale apelor in care traiesc. In aceasta categorie se gasesc urmatoarele specii: sardine, ton, barbun rosu, somon, pastrav, pestele spada, calcan, macrou, hamsie, anghila, hering, crap, macrou sau stavrid.
Acesti pesti contin cantitati semnificative de omega 3 si o grasime naturala care formeaza membranele celulare ale creierului. De fapt, aproape 60% din greutatea totala a sistemului nervos este compusa din lipide. Prin urmare, pestele albastru reprezinta o alegere excelenta pentru dieta celor mici.
2. Paste
Carbohidratii ofera energie organismului. Si nu sunt buni doar in efortul fizic, ci si pentru functia creierului; consuma 20% din resursele zilnice de energie.
Carbohidratii cu absorbtie lenta, cum ar fi pastele, vor fi intotdeauna o rezerva de glucoza la indemana, care reprezinta carburantul creierului. Admisia acestuia este recomandata in timpul zilei. In cazul cerealelor, consumarea acestora la micul dejun permite creierului sa se refaca dupa pauza de noapte.
3. Galbenus de ou
Principala sa contributie este colina, un grup de vitamina B. Importanta acestui nutrient consta in faptul ca formeaza mielina, o substanta care acopera articulatiile dintre neuroni, numit neurotransmitatori.
Colina se gaseste in legumele cu frunze. Este foarte important aportul ei in primii ani de viata ai copilului, pentru ca acestia reprezinta momentul in care se creaza conexiunile creierului. Desigur, este necesar sa se combine ingredientele care o furnizeaza si sa nu se abuzeze de consumul de oua.
4. Legume si carne rosie
Aceste doua alimente sunt incluse in aceeasi categorie pentru ca ele contin doua substante nutritive fundamentale.
Pe de o parte, ambele furnizeaza proteine, foarte importante pentru conformarea tesuturilor in corp. Deoarece nu toate proteinele contin aminoacizi esentiali, care contribuie in mod special la sistemul nervos, este recomandat sa se consume cat mai multe alimente de acest fel.
De asemenea, legumele si carnea furnizeaza cantitati semnificative de fier. Acest mineral are proprietatea de a favoriza absorbtia oxigenului, care este distribuit in sange si apoi in creier. In acest fel, sunt prevenite probleme precum lipsa atentiei, concentrarea, astenia si oboseala generala.
5. Zahar
S-ar putea sa te intrebi de ce este inclus zaharul pe lista alimentelor benefice pentru creierul copilului. Acesta este important pentru ca mentine creierul activ si il stimuleaza. Dar nu trebuie ca micutii sa abuzeze de zahar, pentru ca ar putea duce la aparitia diabetului.
Si doza zilnica de doua sau mai multe fructe poate avea un efect pozitiv asupra dezvoltarii creierului micutului. In special, bananele sunt foarte bune pentru imbunatatirea functiilor creierului. Recomndat este si un consum moderat de ciocolata sau cacao.
6. Produse lactate
Iaurturile, laptele si branzeturile nu puteau lipsi de pe lista. Acestea ofera cantitati mari de calciu, foarte important pentru ca reglementeaza functiile nervoase si, de asemenea, scade tensiunea arteriala, care, de obicei, creste cand apare stresul din cauza epuizarii psihice.
Calciul joaca un rol esential in transmiterea impulsurilor nervoase si sa gaseste nu doar in produsele lactate, ci si in nuci, legume si fructe.
Anumite produse lactate, cum ar fi iaurturile grecesti, ofera si grasimi bune.
O alimentatie sanatoasa este fundamentala pentru dezvoltarea copilului. Si nu va fi benefica doar pentru aspectul fizic, ci si din punct de vedere mental. De aceea este bine ca dieta celui mic sa contina aceste alimente.