Cum sa refuzi copiii fara sa spui NU

/ / Modificat: 2011-11-14
Cum sa refuzi copiii fara sa spui NU

Oare poti sa-ti refuzi copiii fara sa le spui "Nu"? Toti parintii se lovesc mai devreme sau mai tarziu de incapatanare si refuz din partea propriului copil. Si fiecare gaseste raspunsuri si solutii proprii care sa-l faca pe cel mic mai cooperant si mai ascultator. In ce masura reusesti sa-ti educi micutul depinde numai de consecventa ta si de priceperea de a gasi cat mai multe alternative inteligente la cuvantul "Nu".

Copilul tau poate auzi cuvantul "Nu" de sute de ori pe zi. Psihologii sunt de parere ca, interzicandu-i celui mic foarte multe lucruri, ii poti anula intitiativa, intarziindu-i dezvoltarea personalitatii sau facand din el un adult anxios si timid. In plus, daca incerci sa-l sperii de prea multe ori pentru a-l impiedica sa faca anumite lucuri, s-ar putea sa-ti pierzi credibilitatea in fata lui.

In functie de temperamentul copilului, cuvantul "Nu" poate starni reactii diferite. Daca unii se enerveaza si incep sa tipe, altii pur si simplu ignora acest cuvant pe care il aud prea des.

Atentie! Incepand de la varsta de 2-3 ani, copilul descopera ca are vointa proprie si poate sa se opuna atunci cand i se cer lucruri. De multe ori, atunci cand i se interzice ceva, va face exact opusul tocmai pentru a arata ca nu este obligat sa se supuna de fiecare data (asa cum facea cand era foarte mic).

Cum raspundem negativ fara sa folosim cuvantul "Nu"

Este nevoie de echilibru si rabdare pentru a gasi metoda optima de a-ti calma copilul atunci cand are o "criza de personalitate". Nu tebuie nici sa cedezi oricarei rugaminti absurde, dar nici sa-i induci celui mic spaima spunand mereu "Nu". Poti incerca in schimb sa procedezi in felul urmator :

  • Incearca sa formulezi in asa fel interdictia incat sa sune a confirmare, chiar daca de multe ori comportamentul copilului este inacceptabil; de exemplu, cand cel mic tipa intr-un magazin pentru ca vrea o anumita jucarie (desi mai are acasa una identica), ii poti spune ca-i vei lua mai tarziu jucaria, insa acum trebuie sa faceti alte cumparaturi.

  • Distrage-i atentia celui mic catre o alta preocupare; starneste-i interesul cu o activitate in masura sa-l captiveze; vei observa ca va coopera foarte bine si va veti intelege de minune. In loc sa-i spui "Nu'', spune-i "Da, dar..."

  • De multe ori, copilasii au foarte multa energie si nu stiu cum sa o foloseasca. De aceea, de cele mai multe ori nu ajunge sa-i spui "Nu" cand interzici ceva, ci trebuie sa-i dai si o alternativa. Daca-l vei ruga pe copil sa nu mai dea din picioare cand sta pe scaun, el nu va intelege de ce ii ceri acest lucru, mai ales ca poate nu face acest lucru cu intentie. Propune-i in schimb sa jucati impreuna un joc interesant.

  • Foloseste-ti umorul chiar si in situatiile "de criza". Copilul va raspunde mai bine atunci daca faci totul sa para o joaca, decat daca ii interzici o activitate amuzanta pe un ton foarte sever si pozezi drept zbir. De exemplu, nu te scandaliza daca-l gasesti pe cel mic spaland rufele, chiar daca tocmai ti-a distrus fusta preferata. Initiativa lui este laudabila, chiar daca rezultatul este dezastruos. Poti sa-i arati cum trebuie sa procedeze alta data sau puteti spala lucrurile impreuna. Astfel il educi pe cel mic sa invete sa te ajute in treburile casnice si il responsabilizezi.

Parerea psihologilor pediatri

Psihologii sustin ca nici nu este nevoie sa repeti obsesiv cuvantul "Nu", pentru ca de fapt comunici mult mai mult copilului prin mimica fetei si tonalitatea vocii. Adopta un ton ferm si explica-i cu rabdare copilului ce este bine si ce este rau. Nu in ultimul rand, incearca sa te impui prin propriul exemplu. Degeaba ii interzici copilului tau sa faca mizerie in casa daca in urma ta raman numai urme de noroi. La fel, el nu se va spala pe dinti in fiecare seara decat daca te vede pe tine ca faci la fel.

Taguri Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre