Scobitul in nas la copii, cum il dezveti?

/ / Modificat: 2011-01-24
Scobitul in nas la copii, cum il dezveti?

In timp ce tu consideri un gest de impolitete sa il vezi pe copil bagandu-si adesea degetelul in nasuc si scobind prin nari ca si cand ar sapa in nisipul de la mare, el face acest gest din curiozitate sau plictiseala. El stie ca este acolo si se "joaca" practic cu el. Afla cum il dezveti pe micutul tau de acest obicei neplacut.

La ce varsta au obiceiul copiii sa bage degetelele in nas si de ce?

Varsta la care copiii au obiceiul de a-si explora continuu nasucul si de a-l "cunoaste mai bine" este in jur de 2-3 ani. Ca multe alte obiceiuri, scobitul in nasuc este unul dintre cele care il ajuta sa isi tina manutele ocupate. El are acest obicei fie pentru ca este plictisit, fie pentru ca este curios ce se intampla daca face asta.

Este scobitul in nasuc un tic nervos?

Multi au considerat ca bagarea degetelor in nas ar intra in categoria ticurilor nervoase, alaturi de suptul degetelului, rosul unghiilor sau rasucirea parului. Se pare ca acest obicei, neplacut ce-i drept, nu este un semn de anxietate, pe care copilul l-ar face in conditii de stres, asemenea ticurilor.

Ce copii sunt predispusi sa se scobeasca in nasuc mai mult ca altii?

Copiii care sufera de alergii vor face acest obicei mai des. Fluxul mucusului si micutele cruste din nasuc le ofera oportunitatea de a face acest lucru, pentru ca "e ceva acolo in nasuc".

Si anumiti factori de mediu contribuie la incurajarea acestui obicei la copii: daca aerul este foarte uscat in incaperile in care sta copilul de exemplu. Un umidificator de camera rezolva cu succes aceasta problema.

Poate fi dezvatat copilul de acest obicei?

Spre deosebire de alte ticuri nervoase, scobitul in nas este un obicei pe care micutii nu il adopta si il poarta cu ei pana la maturitate. Majoritatea renunta de la sine la acest comportament, fie pentru ca isi pierd interesul pentru aceasta "activitate", fie pentru ca sunt tachinati de alti copii la cresa sau gradi.

Cum il ajuti sa se dezvete de acest obicei?

La unii copii in loc sa inceapa sa dispara se accentueaza mai mult. De aceea au nevoie de ajutorul tau pentru a-i ajuta sa inteleaga ca este un comportament neadecvat si urat.

  • in niciun caz nu il certa sau pedepsi; acest tip de comportamentul nu este unul facut cu vointa, el nici nu realizeaza ca il face d emulte ori, de aceea nu numai ca pedepsele sunt inutile, dar pot fi frustrante;

  • in plus, la copiii de 2 ani, impunerea unei pedepse nu il face decat sa se razvrateasca si mai mult, sa dea amploare si mai mare scobitului;

  • cel mai bine este sa incerci sa ii tii mainile ocupate, mai ales cand simti ca sta deageaba si se plictiseste sau cand se uita la tv ori este in masina; da-i jucarii si diverse surse de manuit pentru a-si face de lucru cu mainile;

  • incearca sa il inveti sa isi sufle nasul singurel, este posibil sa il ajute, pentru ca in acest fel va elimina acel mucus care il tenteaza mreue sa isi bage manuta in nas;

  • daca observi ca micutul tau se scobeste agresiv in nasuc, dandu-si sangele sau provocand leziuni, este bine sa consulti pediatrul.

Taguri Scobit nas copii Comportament copii Ticuri nervoase copii

Articole recomandate

Citeste si despre