Ai un copil mofturos? Cum sa-l ajuti sa incerce noi alimente

/ / Modificat: 2024-07-14
Ai un copil mofturos? Cum sa-l ajuti sa incerce noi alimente

Poate fi extrem de frustrant sa pregatesti o masa pentru un copil mic, iar acesta sa o refuze. Dar este, de asemenea, complet normal ca, odata ajuns la varsta copilariei, copilul sa se transforme intr-un mancacios pretentios. Deci, ce trebuie sa faca un parinte? Expertii impartasesc cateva informatii despre motivele pentru care copilul tau ar putea fi pretentios la mancare - impreuna cu cateva sfaturi si trucuri care l-ar putea ajuta sa exploreze alimente noi.

 

De ce sunt copiii pretentiosi la mancare?

Exista o serie de factori - de la natura la nutritie - care pot determina copiii sa devina pretentiosi la mancare.

"Majoritatea copiilor mici trec printr-o perioada de selectivitate sau de usoara mofturi alimentare pe masura ce incearca sa se diferentieze de parintii lor si sa invete cum sa navigheze in lumea lor", explica Kary Rappaport,  terapeut ocupational pediatric si terapeut senior in alimentatie. "Factorii de mediu si raspunsul parintilor pot exacerba acest lucru".

 

Potrivit expertilor, unele dintre cele mai frecvente cauze ale mofturilor alimentare sunt:

-Un instinct de autoconservare. Unele studii sugereaza ca respingerea de catre copii a alimentelor noi - in special a frunzelor verzi si a legumelor amare - este de fapt un mecanism evolutiv de supravietuire pentru a-i impiedica pe cei mici sa guste din plante otravitoare, care provine inca de pe vremea vanatorilor-culegatori.

 

- O incetinire a cresterii. De la nastere pana la varsta de 2 ani, copiii trec printr-o crestere extraordinara - iar atunci cand aceasta rata de crestere incetineste in mod natural, la fel se intampla si cu apetitul unui copil mic, spune Adina Pearson, RD, dietetician in statul Washington. De multe ori, parintii interpreteaza gresit aceasta scadere a consumului de alimente ca fiind mancatul pretentios.

 

- O nevoie de independenta. Pe masura ce copiii intra in faza de copil mic, exista o dorinta crescuta de autonomie, explica Pearson - si exercitarea controlului asupra alimentelor este una dintre cele mai usoare modalitati de a-si revendica o anumita independenta.

 

- Tendinta de a prelua obiceiuri proaste. Studiile au aratat ca obiceiurile alimentare ale ingrijitorilor si chiar ale colegilor au un impact notabil asupra modului si a ceea ce mananca copiii. Cu cat ii vad pe cei din jurul lor refuzand sa incerce alimente noi sau mentinand obiceiuri alimentare nesanatoase, cu atat este mai probabil sa imite aceste comportamente.

 

- O problema medicala. Jennifer Anderson, MSPH, RDN, dietetician autorizat si fondator al Kids Eat in Color, spune ca ar putea exista motive medicale si fiziologice in spatele unor obiceiuri alimentare pretentioase mai grave. Acestea pot include experiente medicale anterioare, alergii, dificultati de neurodivergenta si de procesare senzoriala, precum si dificultati motorii orale care inhiba capacitatea de a mesteca sau de a inghiti in mod corespunzator.

 

Cum sa ajuti copilul pretentios sa incerce alimente noi

Cheia pentru a iti ajuta cu succes copilul pretentios sa incerce alimente noi este sa pastrezi lucrurile usoare, spune Rappaport. "Primul pas este intotdeauna sa elimini orice presiune si sa opresti orice lupta care ar putea avea loc la mese", spune ea. Cu alte cuvinte, mita, imboldul si hranirea fortata aproape intotdeauna se intorc impotriva rezultatului. "Odata ce acest lucru este realizat si un copil se simte in siguranta si confortabil, ii incurajam pe parinti sa exploateze puterea unui program si a unei rutine consecvente care prioritizeaza aducerea copilului la masa in mod corespunzator infometat."

 

Specialistul mai recomanda sa se urmeze modelul Diviziunea responsabilitatii in alimentatie dezvoltat de Ellyn Satter, un respectat dietetician-nutritionist inregistrat. In cadrul acestei abordari populare, parintii stabilesc ce, cand si unde mananca copiii, in timp ce copiii sunt responsabili pentru cat mananca. "Este vorba despre a stabili ca veti avea mese in familie si ca va fi mancare pe masa, dar ca este dreptul copilului sa aleaga cat sa manance din orice", spune Pearson. Modelul Solid Starts recomanda, de asemenea, aceasta abordare.

 

Atunci cand le ofera mancare mancaciosilor pretentiosi, Melanie Potock, specialist in alimentatie pediatrica si coautor al cartii Raising a Healthy, Happy Eater, se bazeaza pe ceea ce ea numeste "cei trei E-uri usori".

- Expune. Continua sa expui mancaciosii pretentiosi la alimente noi, nu numai prin servirea de lucruri diferite, ci si prin experiente precum gradinaritul sau mersul la magazinul alimentar.

- Exploreaza. Lasa copiii sa exploreze alimentele, permitandu-le sa se distreze si sa se murdareasca cu ele. Nu te sfii sa-i implici pe cei mici in pregatirea si gatitul mesei.

- Extinde. Odata ce curiozitatea alimentara a copiilor este stabilita, spune Potock, este mult mai usor sa o dezvolti si sa incepi sa introduci alimente noi.

 

Sfaturi pentru copiii pretentiosi de la parinti trecuti prin astfel de situatii

 

Inca incerci sa iti dai seama cum sa ii prezenti copilului pretentios alimente noi? Mesele sanatoase pentru mancaciosii pretentiosi incep cu un mediu primitor si calm. Incearca aceste tactici de la experti si colegi parinti:

 

- Serviti mancarea in stil familial. Incearca sa serviti mesele in stil familial, ceea ce inseamna ca fiecare isi serveste portiile din acelasi platou. Este o tehnica care a functionat bine pentru Ashley J., mama a trei copii. "In cea mai mare parte, copiii aleg ce vor si cat de mult", spune ea. "Fetita mea de 4 ani este o mancatoare aventuroasa si uimitor de sanatoasa. Copilul meu de 2 ani este foarte pretentios si anxios la mancare, dar ii place sa-si serveasca singur portiile. Nu mananca intotdeauna, dar consider ca a pus salata in farfuria lui - si a incercat-o ocazional - este o victorie. In acest fel, si-a largit palatul si, desi mai are inca mult de mers, simt ca a facut progrese."

 

- Serviti mese cu mai multe feluri de mancare. "Intotdeauna am oferit mancarea in feluri, incepand cu ceea ce stiam ca copiii vor dori cel mai putin", spune Rachel F., mama a unui copil de 7 ani si 15 luni. "Daca era singurul lucru din farfurie, pareau mai inclinati sa il manance in loc sa il sara."

 

- Invata sa lasi lucrurile sa treaca. Copiii se hranesc cu nivelurile noastre de anxietate, asa ca unul dintre cele mai bune lucruri pe care le pot face parintii este sa nu faca mare caz de mancatul pretentios si sa renunte la control, recomanda Rappaport. Shannon F., mama a trei copii, a descoperit ca "a nu-si face griji" a fost cel mai bun lucru pentru familia ei. "Sa aleg ce alimente sa le ofer copiilor mei si cand - dar sa-i las pe ei sa decida ce si cat sa manance - este singurul lucru care m-a salvat de nebunia mofturilor copilului meu mijlociu", spune ea. In cele din urma, a invata cum sa te descurci cu cei care mananca mofturos se reduce adesea la intelegerea temperamentului copilului tau. Unii copii sunt pur si simplu mai incapatanati sau mai tematori decat altii.

 

https://www.thebump.com/a/picky-eaters

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil mofturos Alimente Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre