In timpul cresterii copiii trec prin diferite etape. In unele dintre acestea sunt mai ascultatori in timp ce in altele apar scenele de rebeliune. Una dintre aceste etape in care copilul devine rebel si nu mai asculta este la varsta de trei ani.
Copiii neascultatori la varsta de 3 ani: un fenomen natural si sanatos
In primul rand, este necesar sa intelegem ca varsta de 3 ani este o etapa deosebit de complicata. La aceasta varsta, copiii au dezvoltat deja multe abilitati motorii si cognitive si doresc sa le puna in practica.
La aceasta varsta micutii pot merge, pot alerga, pot sari si isi pot exprima opinia. Si mai presus de toate isi doresc sa se afirme. Tocmai de aceea, la varsta de trei ani apar adesea refuzurile. Este perioada in care copiii il iau pe “Nu” in brate, ceea ce poate deveni exasperant pentru parinti.
Insa este important sa constientizezi ca refuzul, opozitia si sfidarile, dar si nevoia mai mare de independenta este normala. Copiii nu reactioneaza cu rautate iar scopul lor nu este sa te enerveze. Ei incep pur si simplu sa exploreze si sa inteleaga lumea, iar indrumarea este cea care ii va ajuta sa faca acest lucru.
Ce trebuie sa faci cand micutul tau este neascultator
Este important ca parintii sa-si passtreze calmul si sa trateze copilul ca pe un egal. Nu trebuie sa devina nici extrem de permisivi, dar nici autoritari. Iata cum poti obtine un echilibru benefic in cresterea copilului:
Stabileste reguli si limite clare
Pentru a se supune, copiii trebuie sa stie ce se asteapta de la ei in orice moment. Incepe prin a stabili reguli clare si concise si asigura-te ca micutul le intelege si le tine minte. Pentru a face acest lucru, explica-i fiecare regula pe care ai stabilit-o si care sunt motivele pentru care lucrurile trebuie sa fie facute in acel mod.
Rutinele sunt, de asemenea, aliati excelenti, deoarece le ofera copiilor siguranta si ii ajuta sa-si aminteasca ce trebuie sa faca in orice moment. De exemplu, acestea le permite sa anticipeze spalatul pe maini inainte de a manca sau spalatul pe dinti inainte de a merge la culcare.
Consecventa si munca in echipa
Cheia pentru a-i face pe copii sa se supuna este de a gasi coerenta si consecventa in mediul lor. Aceasta inseamna ca trebuie sa existe consecinte clare pentru fiecare comportament, deoarece acestea vor aparea intotdeauna.
De exemplu, daca am hotarat ca micutul se va uita la televizor doar o ora pe zi, nu putem ceda insistentelor acestuia de a se uita la desene pentru o perioada mai lunga de timp. Aceste reguli trebuie respectate de toti cei care stau cu micutii, inculsiv bunicii sau bonele.
Educatie pozitiva
Cei mai multi copii care au varsta de 3 ani aud de zeci de ori zilnic cuvantul “NU” rostit de parinti. “Nu alerga”, “Nu scrie pe pereti”, “Nu te certa cu fratele tau” si lista poate continua. Copiii se obisnuiesc cu aceste lucruri si nu le mai baga in seama. Tocmai de aceea este important sa-i spuni ce consecinte are comportamentul sau. De exemplu, Nu pune mana pe soba deoarece te vei arde. O alta abordare este folosirea unor expresii pozitive. In loc sa-i spui “nu lasa jucariile imprastiate”, spune-i “strange jucariile cand termini”.
Empatie si respect
Este important sa tratezi copilul cu empatie si respect in orice circumstante. De exemplu, daca micutul tau adora sa manance bunatati, nu trebuie sa cedezi, dar nici sa-i spui ca nu are voie sau ca nu aveti. O abordare mult buna si la care copiii reactioneaza pozitiv este una empatica si respectuasa. Ii poti spune “Stiu ce simti. Te inteleg perfect. Si eu imi doresc sa mananc fursecuri, dar nu este sanatos sa mancam mereu dulciuri”.
Acelasi lucru este valabil si daca micutul are un acees de furie. Nu trebuie sa tipi la el sau sa iesi din camera si sa-l lasi singur. Este important sa stie ca esti langa el si sa nu se simta abandonat. De asemenea, este imortant sa ii validezi emotiile si sa il ajuti sa le inteleaga si sa le gestioneze.
FOTO: freepik.com