Muzica actioneaza pozitiv asupra dezvoltarii copilului, mai ales daca aceasta este armonioasa si melodioasa. S-a observat faptul ca muzica are un efect linistitor, calmant asupra copiilor, de aceea este recomnadata la orice varsta.
Beneficiile muzicii asupra copilului mic
Nou-nascutul, sugarul si copilul mai mare reactioneaza asemanator la ascultarea muzicii, la fel ca si adultii de altfel. Toata lumea a experimentat ascultarea diferitelor stiluri muzicale, in diferite etape evolutive.
Stim ca muzica lenta, armonioasa cu tonalitati joase are efect calmant, relaxant si chiar sedativ asupra adultilor. Dimpotriva muzica cu ritmuri rapide, tonalitati diferite, zgomotoasa, nu este pe placul oricui si creste adrenalina dand o stare de agitatie si uneori chiar discomfort.
Acest lucru nu difera foarte mult nici in randul copiilor mici.
Cel mai des intalnite sunt cantecele de leagan, folosite de majoritatea parintilor sau bunicilor atunci cand incearca sa adoarma copilul seara sau atunci cand acesta se trezeste noaptea si incepe sa planga.
Muzica are un efect pozitiv chiar si asupra nou-nascutilor prematur. S-au efectuat mai multe studii medicale in acest sens. Unul dintre acestea a aratat faptul ca ascultarea unei muzici linistitoare timp de 40 de minute zilnic are efecte pozitive asupra dezvoltarii nou-nascutului prematur, astfel ca dupa 4 zile de la inceperea experimentului, s-a observat o crestere in greutate, o scadere a tensiunii arteriale si o accelerare a frecventei cardiace.
Muzica influenteaza pozitiv chiar si parintii sau educatorii copilului ingrijit, in primul rand datorita efectului relaxant si calmant al acesteia. Muzica alunga depresia si anxietatea, relaxeaza musculatura si indeamna la dans care la randul lui are un efect pozitiv asupra organismului si pshicului.
Poate muzica sa-l faca mai destept pe copil?
Este o intrebarea care a fost discutata si analizata de nenumarate ori, insa nici in momentul de fata nu exista un studiu care sa demonstreze clar efectul pozitiv al muzicii asupra coeficientul de inteligenta.
Unii experti sustin faptul ca abilitatea de a canta la un instrument muzical, stimuleaza inteligenta, astfel ca un copil care canta la vioara sau pian va rezolva mult mai repede o problema la matematica decat unul care nu are aceste aptitudini. Cu toate acestea, este destul de greu sa concluzionam acest lucru in cazul copiilor mici sau nou-nascutilor, pentru ca acest gen de studii sunt greu de realizat la aceasta varsta.
Un studiu realizat pe un grup de copii de 4 ani care pot sa cante la pian a aratat faptul ca acestia au dobandit abilitati speciale de intelegere a spatiului tridimensional.
Copii mici au o memorie muzicala excelenta. De multe ori acestia isi dau seama daca o piesa binecunoscuta nu este interpretata corect. Afirmatia nu este valabila in cazul tuturor copiilor de 4-5 luni si este destul de greu de demonstrat.
Locul muzicii in viata copilului
Muzica poate sa inlocuiasca cu succes alte activitati precum privitul televizorului sau jocurile pe calculator.Instalarea unui sistem audio sau a unui instrument muzical, poate stimula apetitul pentru muzica, cantat sau dans.
Muzica trebuie sa fie prezenta cat mai mult in viata de zi cu zi, orice activitate poate fi acompaniata de un ritm particular. Gustul pentru muzica nu este innascut ci trebuie cultivat in timp. Talentul de a canta sau a interpreta muzica la un anumit instrument este insa innascut, dar trebuie explorat in timp util pentru a obtine rezultate exceptionale.
Muzica lenta, ascultata in surdina inainte de culcare, relaxeaza si calmeaza copilul mic. Acesta se va obisnui sa asculte muzica preferata inainte de culcare, de aceea parintii pot sa instaleze un CD in camera. Nu se cunoaste mecanismul exact al actiunii sedative a muzicii, insa se observa o scadere a tensiunii arteriale, a pulsului si a starii generale de agitatie.
Unele mame prefera sa le cante copiilor, acest lucru fiind indicat din 2 motive. Primul este acela ca nou-nascutul recunoaste vocea familiara a mamei cu care deja s-a obisnuit si in al doilea rand cantatul are un efect pozitiv antidepresiv si asupra mamei.
Cu toate ca un recital nocturn este obositor uneori pentru mama, cantecele de leagan interpretate de aceasta par sa fie mai eficiente decata cele inregistrate pe un CD.
Asocierea dansului sau a unei mimici distractive cantecelor interpretate pot sa stimuleze pozitiv spiritul artistic, teatral al mamei cat si a copilului.
Unii copii prefera sa-si compuna si interpreteze singuri muzica pe care vor sa o asculte. Dintre instrumentele cele mai indragite la aceste varte mici, amintim, pianul sau orga, tobele, xilofonul, urmand ca apoi odata cu cresterea in varsta sa fie atras si de alte instrumente precum vioara, instrumentele de suflat si de ce nu calculatorul (muzica electronica).
Abilitatea de a canta cu adevarat la un instrument muzical nu apare decat dupa varsta de 3 ani (la acesta varsta creierul este suficient devoltat si maturat pentru a desfasura activitati complexe), insa nu este niciodata prea devreme sa lasam copilul sa se joace si sa exploreze instrumentele muzicale.