La prima vedere, un acces de furie (denumit si tantrum) pare a fi o criza de nervi. Cu toate acestea, neurostiinta si-a adus contributia la intelegerea modului in care functioneaza creierul unui copil in timpul acestor episoade.
In realitate, copiii recurg la aceasta izbucnire emotionala deoarece nu au resursele necesare pentru a-si exprima sentimentele in alte moduri. Acest lucru se intampla deoarece creierul copiilor este inca in curs de dezvoltare, iar adultii trebuie sa fie ghizii lor in aceasta etapa.
Creierul unui copil in timpul unui tantrum
Creierul uman este impartit in trei structuri diferite, in el coexistand diferite grade de evolutie:
- Creierul reptilian: este responsabil de supravietuirea noastra si, prin urmare, este ghidat de instincte pentru a indeplini functii vitale, cum ar fi respiratia.
- Creierul emotional: dupa cum sugereaza si numele sau, acesta este responsabil de facilitarea emotiilor si ne ajuta sa ne dam seama ce ne face placere si ce nu ne face placere.
- Creierul rational: acesta ne da acces la organizare, planificare si luarea de decizii.
In primii trei ani de viata, predomina creierul reptilian si emotional. Dupa varsta de trei ani incepe sa se dezvolte creierul rational, insa este un proces de durata. Astfel, atunci cand un copil este furios, este dificil sa ii cerem sa rationeze ca un adult, iar parintii trebuie sa se gandeasca la strategii care sa le permita sa ia contact cu creierul emotional si reptilian al copilului.
In plus, in astfel de momente, in sange este prezent cortizolul, hormonul responsabil de vigilenta si stres. Din acest motiv, este necesar sa intelegem ca in spatele comportamentului copilului se afla mult mai mult decat vointa.
Ce trebuie sa faceti atunci cand un copil face un tantrum
Acum ca stii cum functioneaza creierul copilului in timpul unui tantrum si ca cei mici nu au capacitatea de a gandi rational, este important sa stii cum sa gestionezi corect un tantrum. Iata cateva sfaturi care iti pot fi de folos:
1. Acorda-i timp pentru a se descarca si a se calma. Este important sa lasi copilul sa se descarce cand are un tantrum. Nu incerca sa-i distragi atentia sau sa grabesti procesul.
2. Pastreaza-ti calmul. Cand adultii devin furiosi in timpul unui tantrum, vor transmite acest lucru copiilor si, in loc sa-l calmeze, adauga si mai multa tensiune. Este dificil, insa rabdarea este cheia.
3. Stai alaturi de copil. Este important ca in timpul unui tantrum sa stai alaturi de copil si sa ii vorbesti calm. Nu incerca sa-l imbratisezi cu forta, daca nu vrea. Cand le arati empatie si le recunosti sentimentele, copiii vor fi capabili sa inteleaga, treptat, emotiile si sa isi controleze comportamentul.
4. Anticipeaza evenimentele. Crizele de furie sunt legate de nevoile copiilor. De exemplu, pot face o criza de furie in magazin in momentul in care vede o jucarie pe care o doreste si nu i-o cumperi. Prin urmare, daca trebuie sa mergi la cumparaturi si nu ai cu cine sa-l lasi acasa, evita sa treci pe langa raionul cu jucarii.
De asemenea, daca copilul are un anumit program de somn in timpul zilei, respecta-l intotdeauna si nu organiza activitati pentru el in acel moment.
Tine minte: cele mai multe tantrumuri au legatura cu nevoile de baza, nesatisfacute precum: hrana, odihna, siguranta si afectiunea.
5. Evita amenintarile, manipularea si violenta. Este obisnuit sa auzim un parinte spunandu-i unui copil: "ori te opresti din plans, ori te las aici". Este cel mai mare rau pe care i-l poti face unui copil. In momentul in care copiii au o izbucnire emotionala este cel in care au cea mai mare nevoie de parintii lor. Prin urmare, nu folosi amenintarile, manipularea si volenta in gestionarea tantrumurilor.
Sursa foto: pexels.com