Daca esti proaspat parinte, nu ai nevoie sa citesti ultimele studii ca sa intelegi toate modalitatile prin care lipsa somnului iti inflenteaza sanatatea mentala, fizica si cognitiva. Din pacate, pentru multi dintre parinti, somnul si calitatea acestuia, ramane o problema chiar si dupa ce bebelusul creste.
Poate ca toddlerul tau este in perioada in care invata sa faca la olita, ceea ce inseamna ca trebuie sa te trezesti in timpul noptii si sa il duci la toaleta, sau poate ca viseaza urat si te trezeste din somn pentru ca are nevoie de alinare.
Sau poate ca esti una dintre multele mamici care atunci cand si-a adus bebelusul acasa de la maternitate a inceput sa doarma cu el in pat si nu a scapat de obicei nici dupa cativa ani, in ciuda incercarilor repetate.
Care sunt implicatiile lipsei de odihna pe termen lung?
Cercetarile recente au relevat ca lipsa somnului de calitate poate sa afecteze memoria, abilitatea de a-ti aminiti ceva anume la un anumit moment dat, cum ar fi o lista de cumparaturi sau poate cum sa ajungi din punctul A in punctul B.
Problemele constante atunci cand vine vorba de somn, pot sa dezechilibreze ritmul circadian, ceea ce influenteaza negativ imunitatea organismului, lasandu-l vulnerabil in fata virusilor pe care copiii ii aduc acasa din colectivitate, cresc sansele dobandirii unor afectiuni precum diabetul de tip 2, a depresiei sau a bolilor cardiovasculare.
In mod evident, somul este un factor extrem de important atunci cand vorbim de starea de sanatate generala, asa ca ce poti face in privinta tuturor trezirilor nocturne pentru a merge cu copilul la toaleta, a-l linisti dupa un cosmar, sau a-l ingriji atunci cand este bolnav?
Igiena somnului
Un somn bun nu consta doar in cate ore dormi pe noapte; atunci cand un copil stie ca se va intampla ceva in timpul noptii, creierul sau nu este relaxat cand adoarme. Creierul controleaza corpul asa ca atunci cand nu este relaxat la culcare, copilul nu va avea un ciclu de somn complet pentru ca nu doarme adanc, iar creierul ramane activ, anticipand trezirea de mai tarziu.
Asa ca, desi copilul tau doarme suficiente ore in timpul noptii, nepunand la socoteala minutele in care se trzeste sa mearga la toaleta sau sa se catere la tine in pat dupa ce a visat urat, calitatea somnului sau (si al tau) este mai scazuta din cauza anticipatiei produsa de trezire.
Ore de culcare bine determinate si respectate
O rutina a somnului este vitala daca iti doresti ca prichindelul tau si cu tine sa va odihniti cum trebuie. Cateva povesti inainte de culcare, in pat, intr-o atmosfera linistita si relaxanta ar trebui sa fie suficient pentru un somn odihnitor, in special daca ora de culcare este respectata.
Daca copilul tau are un program incarcat cu activitati extrascolare dupa amiaza si seara, asigura-te ca isi face temele din timp si ca ia cina cat mai devreme, astfel incat atunci cand ajunge acasa la ora 8 seara de la meciul de volei de exemplu, sa se poata pregati de somn cat mai repede.
Asta nu inseamna ca nu vor exista si nopti albe, atunci cand copilul este bolnav sau cand are un cosmar, astfel de moment sunt prezumate din momentul in care ai devenit parinte, dar este important sa revi la rutina cat mai repede, imediat ce a trecut momentul de criza.
Nu iti neglija propria ora de culcare
Daca iti obisnuiesti copilul cu rutina de seara si cu ore de culcare determinate, asta va insemna si un somn mai odihnitor pentru tine. Nu uita insa ca rutina si ora de somn ti se aplica si tie, deci sa urmaresti serialul favorit pe Netflix pana la miezul noptii nu este cea mai buna optiune daca iti doresti sa fi odihnita.