- Cum s-o ajut pe fetita mea?Am o fetita in varsta de 2 ani si 4 luni care de cateva zile nu mai vrea sa faca la olita. Se vede ca incearca prin acest refuz sa ne comunice ceva dar nu reusesc s-o inteleg. O iubim foarte mult si in fiecare zi ii spunem aceasta. Cand nu reusim sa ne intelegem cu ea o tinem in camera ei iar cand se calmeaza ne ducem la ea. Este adevarat ca in ultimele trei luni a luat patru antibiotice si ca toata aceasta perioada a fost dificila pt ea dar nu mai stiu cum sa procedez. Ea merge la cresa in fiecare zi iar seara o luam acasa. Vreau, daca se poate, sa-mi recomandati carti pe care sa le citesc si sa pot sa imbunatatesc comunicarea cu ea. Va multumesc.
Raspuns:Multi copii se comporta exact ca fetita dumneavoastra: dupa o perioada in care accepta olita, urmeaza perioada de refuz. Pentru copil, a-si face nevoile atunci cand adultii o cer se transforma intr-un mod de recompensare (a copilului pentru mama); reprezinta un semn de buna intelegere cu mama, in timp ce refuzul de a se supune cererii acesteia echivaleaza cu a o pedepsi sau cu a nu se intelege cu ea.
Prin dobandirea disciplinei sfincterelor copilul descopera una din fatetele puterii sale, aceea a posesiunii: materiile fecale, pe care le elimina sau nu. Astfel, ceea ce elimina la cererea parintilor devine un "cadou" pe care il ofera cu placere, sau refuza sa-l ofere, deci o parghie cu ajutorul careia copilul isi manevreaza afectiv parintii.
Refuzul utilizarii olitei este oricum o etapa tranzitorie in procesul de disciplinare a functionarii sfincterelor. De aceea trebuie sa va inarmati cu rabdare si diplomatie. Nu fortati copilul sa utilizeze olita si nu insistati! Totul trebuie sa fie ca o joaca. O strategie ar fi sa mergeti cu fetita la un magazin unde puteti gasi mai multe modele de olite unde ea va decide care ii place mai mult, si pe aceea o veti cumpara.
In prealabil o pregatiti pentru aceasta incursiune la magazin, transformand totul intr-un eveniment special unde ea va avea libertatea de alegere, pentru ca ea va fi fericita beneficiara (utilizatoare) a pretioasei olite alese. Puteti sa o “amenintati” ca daca ea nu foloseste olita proaspat cumparata, o veti folosi dumneavoastra pentru ca va place foarte mult! Trebuie sa tineti cont si de faptul ca in ultimele luni fetita a luat antibiotice, deci ati conditionat-o permanent in aceasta perioada. Ca urmare, refuzul ei de a face la olita poate fi interpretat ca o modalitate prin care ea va conditioneaza pe dumneavoastra.
O carte accesibila parintilor, in care sunt abordate multe aspecte legate de psihologia copilului este chiar: "Psihologia copilului mic" de Mihaela Minulescu (psiholog)
Diana Paula Stoian,
Specialist in Psihologia Copilului
Detalii specialist