Clovnii sunt aproape nelipsiti de la petrecerile pentru copii. De altfel, singurul lucru pe care copiii mici si-l amintesc de la petrecerile pentru copii nu este cadoul sau mancarea, ci clovnul. Desi majoritatea copiilor adora clovnii, unii se sperie de ei si dezvolta ceea ce se cheama fobia de clovni, adica o teama intensa fata de aceste personaje. Aceasta ii poate urmari toata copilaria.
Ce este fobia de clovni?
Fobia de clovni este o tulburare de personalitate comuna printre copii. Ca si alte fobii, si aceasta este dezvoltata de inconstient ca un mecanism de aparare.
Este o fobie comuna la copii, in special la cei cu varste cuprinse intre 2 si 7 ani.
Cum se manifesta teama de clovni la copii?
Atunci cand se afla in preajma sau in fata unui clovn copilul poate manifesta:
-
respiratie accelerata;
-
senzatie de sufocare;
-
anxietate;
-
puls neregulat;
-
transpiratie;
-
tremurat la nivelul mainilor si picioare;
-
gura uscata;
-
plans etc.
Care sunt cauzele fricii de clovni la copii?
Orice abordare psihologica a unei fobii nu poate pleca decat de la ideea ca in fapt nu este vorba despre frica de acel obiect sau persoana in sine, ci despre o teama deplasata dintr-un alt context.
Ca si alte frici, ea nu exprima neaparat teama copilului fata de acea persoana care intruchipeaza clovnul, ci mai degraba de modul in care arata clovnul (destul de infricosator, caricatural). Infatisarea covnului il determina pe copil sa retraiasca anumite emotii pe care le-a simtit intr-un alt context care i-a produs frica.
Cum putem ajuta copilul sa treaca peste frica de clovni?
Inainte de a lua anumite masuri imediate, ca de exemplu de a ne asigura ca este imediat indepartat de acel clovn, sau ca nu va mai fi in preajma clovnilor, este util sa oferi ocazia copilului sa poata exprima ceea ce vede si ce simte.
Ii poti pune mai multe intrebari micutului pentru a sonda adevarata origine a fricii lui:
-
cu ce asociaza acea imagine?
-
de cine ii aduce aminte?
-
ce anume ii produce frica?
-
cand s-a mai simtit asa?
Astfel putem afla mult mai multe lucruri despre teama sa, decat pur si simplu indepartandu-l de obiectul care a produs-o. Eliminarea clovnului din peisaj nu este decat o solutie temporara, frica va reveni cu prima ocazie in care copilul va fi pus iar in fata unui clovn.
Daca frica se manifesta sever, iar copilul nu depaseste frica pe masura ce creste, poti apela la un psihoterapeut pentru a afla adevarata cauza a fricii.