8 moduri prin care ajuti copilul sa vorbeasca mai repede

/ / Modificat: 2015-01-12
8 moduri prin care ajuti copilul sa vorbeasca mai repede

Vorbirea este un proces care se dezvolta progresiv la copii. Insa de cand sunt bebelusi, micutii incep sa dea primele semne de limbaj prin gangureli, scancete si balbaieli, pentru ca mai apoi sa te suprinda rapid cu primul "maaa-maa" care te induioseaza pana la lacrimi. De pe la 1 an in sus este timpul sa il ajuti pe copil sa vorbeasca mai repede.

Incurajeaza-l sa se uite mereu la tine cand ii vorbesti

Inca de cand e mic e bine sa ii vorbesti copilului stand cu fata astfel incat sa aiba posibilitatea sa te iti vada expresia fetei si miscarea buzelor. Pastreaza acest obicei si cand creste si vorbeste-i mereu acordandu-i atentia necesara si nu facand altceva in acelasi timp. Specialistii sustin ca cei mici vorbesc mai repede si mai usor daca observa miscarea buzelor si felul in care se rostesc cuvintele.

Foloseste cuvinte scurte, simple si concise

Copilul mic nu reuseste sa inteleaga si sa retina cuvinte greoaie. De aceea, este bine sa i te adresezi in termeni cat mai simpli si mai clari. De exemplu, da-i indicatii simple ca "vino", "stai", "ia jucaria", "vrei apa". Cu cat sunt mai simple, cu atat micutul tau le va imita mai curand!

Repeta-i constant cuvinte uzuale

Foloseste un anumit numar de cuvinte pe care vrei sa le invete cat mai des. Nu le modifica forma si nici nu folosi sinonime ale lor. Introdu-le in situatii comune! De exemplu "ia jucaria", "vrei papa", "hai la mami", "mama", "tata" etc. Creeaza propozitii simple si repeta-le! Micutul va ajunge sa le pronunte singur intr-o zi.

Vorbeste cat mai mult cu el

Nu numai atunci cand vrei ceva sau ai treaba cu el! Fa-o constant, chiar si atunci cand gatesti, calci sau speli! Comunicarea naste comunicare! Iar micile palavre intre voi, chiar daca tu vorbesti mai mult, il incurajeaza sa-ti raspunda si sa se exprime mai bine in timp.

Citeste-i cat mai mult si incurajeaza-l sa iubeasca cartile si literatura

Unul dintre beneficiile literaturii sau cititului la copii mici este dezvoltarea mai rapida a limbajului. Citeste-i copilului cel putin 30 de minute in fiecare zi, chiar mai mult daca se poate. La inceput este recomandabil sa ii citesti aceeasi poveste zi de zi.

In felul acesta aplici regula repetitiei in dezvoltarea vorbirii. El aude mereu aceleasi cuvinte, explicatii si va reusi sa le si vorbeasca si sa le adauge in vocabularul propriu in timp.

Cand se uita la imagini, arata-i si pronunta-i in acelasi timp ceea ce vede si incurajeaza-l si pe el sa iti arate unde sunt localizate in poza anumite personaje.

Numeste toate obiectele din jur cu care intra in contact

Vorbeste-i si numeste-i toate lucrurile cu care intra in contact aratandu-i-l apoi in fata. Chiar si atunci cand mananca sau cand il schimbi, spune-i si arata-i atunci cand incearca sa prinda rapid scutecelul, si sa-l si pape eventual, ca "asta este un scutec si nu este de mancare asa cum este banana aceasta sau biscuitele".

De asemenea, in timp ce ii dai jucarii, numeste-le si spune-i care sunt masinute, care sunt animalute etc. Asocierea imaginii cu termenii potriviti il ajuta sa vorbeasca mai repede si mai corect.

Limiteaza timpul la tv al copilului

Evita sa folosesti televizorul pe post de bona sau de metoda de calmare a bebelusului. E posibil sa fii fascinata de faptul ca micutul tau imita atat de bine dansurile din videoclipuri sau ca este pasionat de reclame. Insa te-ai putea trezi ca peste putin timp nu il vei mai putea lua din fata televizorului, devenind dependent de acesta. Este nociv sa il obisnuiesti cu televizorul de mic. Inlocuieste-l cu povesti, jocuri interactive si compania altor copii! Numai asa vei incuraja vorbirea micutului tau!

Canta-i si pune-i muzica cat mai des

Este si mai indicat sa fredonezi in acelasi timp ce ruleaza o melodie pe CD pentru a accentua si mai mult cuvintele. De asemenea, incearca sa canti in fata lui pentru a-ti putea urmari buzele si felul in care o faci. Cel mic va dori atat de mult sa te acompanieze, incat ti-ar putea face concurenta la voce mai curand de cat crezi.

Taguri Vorbire copii Dezvoltare limbaj

Articole recomandate

Citeste si despre