Povestea de seara pentru copii

/ / Modificat: 2024-09-19
Povestea de seara pentru copii

Povestea de seara spusa copilului poate fi un moment relaxant dar si educativ pentru micutul tau. Nu-i citesti copilului tau inainte de culcare? Oboseala sau indispozitia ta ii dauneaza foarte mult. Esti prea obosit si nu mai ai timp sa ii citesti copilului? Sau pur si simplu aceasta activitate nu te atrage?

Greseala parintilor nu consta numai in faptul ca nu le citesc celor mici, ci si ca, atunci cand fac acest lucru, nu isi dau interesul. Timpul estimativ pe care o mama il petrece citind este de 10-15 minute, prea putin comparativ cu timpul pe care cel mic il petrece in fata televizorului.

Sfaturi practice care te scot din incurcatura atunci cand spui o poveste

Ia-ti povestea foarte in serios.

Nu conteaza cat de absurda sau repetitiva este, daca este destul de buna pentru a fi povestita, atunci este o poveste reala si trebuie tratata cu respect. Daca tu nu poti sa crezi in ea, nu o povesti. Daca o spui cu jumatate de convingere, te vei simti rusinata si acest lucru iti va influenta acuratetea povestirii si imaginatia.

Nu te grabi. Atunci cand spui sau citesti o poveste aloca-ti timp suficient. Trebuie sa punctezi fiecare moment important si sa nu te stresezi din cauza timpului, scurtant finalul pentru a termina mai repede povestirea. Nu lungi totusi povestea la nesfarsit.  

Daca ai omis o parte neimportanta a povestii, treci pur si simplu peste, daca ai omis o parte mai importanta a povestii, incearca sa o inserezi mai tarziu in actiune ca si cum acesta ar fi fost scopul initial.

Umorul bata-l vina! Umorul pe care il inteleg si apreciaza copiii este diferit de cel pe care il gusta adultii. Copiilor le place anticipatia umorului. Inainte de a-i spune gluma, pregateste-l: destinde atmosfera, zambeste, chicoteste etc. Spune-i in mod subtil ca se apropie "timpul sa rada".

Avantajele cititului

Cititul cu voce tare este cea mai buna cale de a ajuta copilul sa-si dezvolte vocabularul, sa vorbeasca fluent si sa poata citi singur. Astfel ii furnizezi cunostintele necesare pentru a-i pune bazele culturii generale. In plus, citind cu voce tare si pe un ton cald, de nenumarate ori, creierul copilului percepe actiunea de a citi ca pe un lucru firesc si placut.

La 7 ani, micutul care provine dintr-o familie in care cartile sunt sfinte a auzit deja 45 de milioane de cuvinte, in timp ce un copil de a carui educatie nu s-a ocupat nimeni in mod special a auzit numai 13 milioane de cuvinte. Diferenta este enorma.

Sunt de preferat povestile cu tenta morala

Copiii iubesc povestile si isi trag invatamintele din ele. Asa cum un copil invata din experiente reale, el poate invata si din povestile spuse de parinti sau de alte persoane adulte. Prin povesti el va avea "revelatii" de ordin moral pe care alminteri le-ar trai mult mai tarziu: va descoperi sentimentule iubirii, intelegerii, trimfului, dar si pe cele de frica, dezamagire.

Cum abordam problema violentei, mortii, tristetii, esecului?

Tine minte ca miturile, basmele, povestile populare au un spectru larg de varietate, de la cele mai inofensive pana la cele cu adevarat greu de digerat. Povestile de genul "Capra cu trei iezi", deja clasice, sunt destul de violente in mesajul transmis, desi deja nu le mai percepem asa.

Sa ne aducem aminte ca lupul dupa ce a mancat iezii le-a pus capetele "cu dintii ranjiti in feresti", dupa care a uns toti peretii cu sange. In spiritul razbunarii, capra i-a intins lupului capcana cu praznicul, arzandu-l de viu. Ai grija cum abordezi asemenea povesti pentru copii.

Si povestile "Fetita cu chibrituri" sau "Puiul" au finaluri foarte triste. Trebuie sa fii foarte atenta la felul in care pui problema mortii in fata copiilor. Vorbeste cu ei despre felul in care se simt dupa ce le-ai citit o astfel de poveste.

Atunci cand alegi cartile de povesti, acorda mare atentie ilustratiilor. Alege ilustratii placut colorate, care ii fac dreptate povestii si nu o trivializeaza.

Conceptele de bine si rau nu pot exista unul fara celalat

Nu trebuie sa fii tentata sa explici scolareste "morala" povestii pentru ca picii isi vor pierde curand interesul. Pe de alta parte, este foarte bine daca povestea se transforma la final intr-o discutie. Ai grija doar ca intrebarile copiilor sa fie spontane si sa porneasca din curiozitate. Ocazional, poti sa le pui si tu o intrebare, doua, despre actiunile sau motivatiile unui personaj, dar nu exagera.

Binele si raul sunt concepte care reprezinta reguli esentiale de comportament fara de care nu poate exista nicio societate. Intelegerea conceptelor de bine si rau are si o functie de maturizare a gandirii ce nu trebuie ignorata. Copilul se va simti mai in siguranta stiind ca exista reguli pe care toata lumea ar trebui sa le respecte, si ca, mai pe sleau, daca cineva nu le respecta inseamna ca este "personajul negativ" si ca de cele mai multe ori va suferi consecintele faptelor sale. Povestile ce incorporeaza conceptele de bine si rau, mai ales basmele, ii fac pe copii sa isi doreasca sa fie personajele pozitive care au parte de finalul fericit.

Pentru ca lectiile morale din basme sunt usor de inteles pentru copii, ele sunt considerate exemple potrivite pentru prichindei. Alege basme clasice, ca "Alba ca Zapada" fratilor Grimm, "Cenusareasa" lui Perrault si "Frumoasa Adormita".

Copiii sunt foarte impresionabili la varste fragede si invata intuitiv. Este benefic pentru ei sa fie expusi la conceptele de bine si rau pentru ca ei sa isi dezvolte constiinta morala. Vor fi cu siguranta mai atrasi de personajele pozitive, care sunt si protagonistii povestii. Toate cele trei basme de mai sus sunt denumite dupa protagonisti si toate au final fericit in favoarea personajelor pozitive. Personajele negative de obicei isi primesc pedeapsa la final si se caiesc, cateodata, pentru ce au facut.

Atentie la detalii

Unele povesti au fost initial destinate adultilor, dar le-au fost inlaturate partile violente. Alte povesti au fost, in schimb, imbogatite cu mai multa violenta pentru ca morala sa fie mai transparenta pentru copii.

Unele povesti contin teme din viata adultilor: incestul, violenta, adulterul etc. In general, familiile "vitrege" si in special mamele vitrege sunt portretizate ca fiind rele, asa ca ai grija cum abordezi problema astfel incat copilul sa inteleaga diferenta dintre real si fictiv.

Sursa foto: freepik

Taguri Povesti educatie copii Povesti culcare copii Poveste

Articole recomandate

Citeste si despre