Preferinta pentru o anumita culoare - in haine, mancare, creioane colorate etc. - este normala in dezvoltarea copilului prescolar. Culorile sunt un univers fascinant pentru micutul tau, iar una dintre ele ar putea deveni metoda lui de a face fata necunoscutului si de a dobandi un pic de control asupra unei lumi destul de confuze pentru el.
De ce are copilul preferinta pentru o culoare?
Cu fiecare zi care trece, copilul tau se confrunta cu experiente noi. Ia contact cu lucruri si activitati care i se pot parea grele, infricosatoare si chiar nocive pentru el. Micutul este bombardat zilnic de informatii si experiente carora trebuie sa le faca fata. Si pentru asta, copilul isi gaseste diverse mecanisme de aparare care sa il ajute sa le traverseze cu succes.
Copilul de varsta prescolara are tendinta de a crea "reguli de viata" proprii, inflexibile. Ele nu par sa aiba niciun sens pentru adulti. Comportamentul acesta incepe sa se formeze de pe la 2 anisori, dar este cu adevarat pus in practica abia intre 2 si 3 ani, poate si mai tarziu.
Pentru a intelege mai bine, specialistii te supun unui exercitiu imaginar. Sa zicem ca te trezesti la un moment dat in Roma, Italia. Probabil ca te sperii ingrozitor, nu stii pe unde sa o apuci, iar atunci cand descoperi un traseu util pentru a ajunge la restaurant sau la ambasada, il folosesti mereu pe acelasi. Chiar daca exista rute mai scurte, tu folosesti zilnic acelasi traseu, pentru ca este singurul pe care il stii si iti ofera siguranta si confort. Acelasi lucru se intampla si cu copiii mici. Odata ce descopera o "ruta" sau un model de a depasi anumite situatii noi, il folosesc doar pe acela. In acest caz este vorba despre o culoare preferata.
Copilul si-a ales culoarea, mecanismul lui de a rezolva toate situatiile tensionate sau evenimentele neasteptate. Insa de aici si pana ca aceasta metoda sa poata functiona este cale lunga.
Aceste modele alese de copii nu sunt intotdeauna practice pentru tine, ca parinte. Nu intotdeauna poti gasi alimente sau bauturi rosii, verzi sau mov cu care sa ii satisfaci dorintele. Si chiar daca gasesti, apare pericolul deficientelor sau carentelor nutritionale din cauza evitarii unor alimente sau bauturi. Iar atunci cand nu poti furniza micutului ceea ce doreste, incep crizele de isterie.
Ce faci cand nu ii poti oferi lucruri in culoarea preferata?
Daca te afli in situatia in care nu poti satisface cererile copilului si ai parte de un mic scandal este important sa ii arati ca intelegi si respecti dorinta lui. Incearca sa ai o atitudine blanda, dar si o voce emotionanta si sa ii arati ca iei in serios suferinta lui.
In masura in care copilul isi da seama ca se simte inteles, va deveni mai calm si mai deschis la explicatii si alte sugestii. De exemplu, daca micutul tau vrea numai lucruri galbene, iar tu vrei sa il faci sa manance broccoli, ii poti propune o idee. Spune-i ca stii ca broccoli este verde, dar ca il poate papa intr-un bol galben si cu lingurita in aceeasi culoare. Te poti folosi de astfel de trucuri pentru a o scoate la capat cu micutul.
Daca aceste trucuri nu functioneaza, atunci fii ferma si impune-te. Stai linistita, pentru ca aceasta atitudine nu dureaza la nesfarsit. Pe masura ce copilul creste si se dezvolta, acest mecanism de aparare incepe sa fie inlocuit cu alte solutii, mai practice si mai utile, in rezolvarea problemelor cu care se confrunta.