Copilul tau musca? Cum il poti dezvata de acest obicei?

/ / Modificat: 2022-10-23
Copilul tau musca? Cum il poti dezvata de acest obicei?

De la varsta de un an, multi copii invata sa isi exprime sentimentele si emotiile prin lovire, zgariere sau muscatura. Acest lucru este normal, dar problema este atunci cand devine un comportament obisnuit. In acest caz, trebuie sa iti convingi copilul sa nu mai muste pentru totdeauna. Pentru a face acest lucru, iata cateva sfaturi care te vor ajuta.

De ce musca copiii mici?

Subiectul muscaturii la copiii mici a fost studiat de pediatri si psihologi. Aceste studii au ajuns la concluzia ca exista mai multe motive pentru care copiii mici musca. Unele dintre acestea sunt urmatoarele:

  • Obtinerea de atentie si solicitarea de afectiune.
  • Exprima emotii si sentimente precum anxietatea, frustrarea, gelozia sau tristetea.
  • Explorarea lumii prin muscaturi.
  • Curiozitatea de a vedea care este reactia celeilalte persoane (plans, tipete sau plans, printre altele).
  • Suprastimulare sau lipsa de stimulare.

Probleme biologice: se poate datora, printre altele, faptului ca le este foame, le ies dintii sau au un disconfort bucal.

Cum il poti dezvata de acest obicei

Odata ce ai reusit sa identifici cauza, poti sti ce trebuie sa faci pentru a-ti impiedica copilul sa muste intentionat alti copii sau adulti. Ia aminte!

Anticiparea evenimentelor

Daca muscatul altor persoane a devenit un eveniment obisnuit pentru copilul tau, poti incerca sa gasesti un model si sa anticipezi evenimentele. Atunci cand te confrunti cu un comportament repetitiv, pune-ti intrebari precum: “isi musca colegii de la gradinita sau doar pe unul anume?”, “care sunt activitatile care induc acest comportament?” sau “ce exprima copilul atunci cand musca?”

Ofera-i alternative

In cazul in care copilul tau musca alti copii sau persoane din cauza dentitiei, asigura-te ca ai intotdeauna la dispozitie o jucarie, un inel de dentitie sau mancare pentru a-i distrage atentia de la disconfort. Acest lucru il va impiedica sa muste alte persoane.

Ramai intotdeauna calm

Daca copilul incepe sa muste un alt copil din cauza furiei sau a frustrarii, ramai intotdeauna calma si nu tipa la el. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa il indepartati din zona si sa ii explici cu calm faptul ca comportamentul lui este inacceptabil, deoarece raneste si provoaca durere unei alte persoane.

Linisteste-l pe copil, dar nu-i valida comportamentul

Atunci cand iti mustrezi copilul pentru comportamentul neadecvat (muscarea unui alt copil sau a unei persoane), el se va simti probabil confuz, frustrat si furios. In acest moment, ar trebui sa-i oferi sprijin emotional. De exemplu, il poti imbratisa pentru a-l calma. Spune-i ca ii intelegeti emotiile, dar nu ii valida comportamentul ci invata-l sa se exprime intr-un alt mod.

Invata-ti copilul sa fie empatic

Impreuna cu copilul tau, abordati copilul sau adultul care a fost muscat si pune-l pe copil sa-l intrebe  cum se simte si cum il poate ajuta. Ideea este ca cel mic sa inteleaga ca cealalta persoana a simtit durere. Acest lucru ii invata sa fie empatic si sa se puna in locul celeilalte persoane. Apoi ar trebui sa il incurajezi sa isi ceara scuze pentru ceea ce s-a intamplat.

Vorbeste cu micutul tau despre motivele comportamentului sau

Dupa ce momentul s-a incheiat, iar copilul este calm, vorbeste cu el despre ceea ce s-a intamplat. Pune-i intrebari adecvate varstei lui. Ideea este de a-ti ajuta copilul sa inteleaga ce a simtit in situatia respectiva in care nu a putut gestiona lucrurile in alt mod. Ce l-a facut sa muste pe cineva sau chiar pe tine. 

FOTO: freepik.com

Taguri Muscat copil Obiceiuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre