In zilele noastre traim in ceea ce se numeste "satul global", ceea ce arata cat de mult a devenit totul mai accesibil. Pe masura ce lumea noastra devine tot mai mica, capacitatea de a vorbi mai multe limbi este cu siguranta un avantaj. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa depasesti obstacolele comune in calea bilingvismului si sa cresti un copil bilingv fara prea mult efort.
Arata acelasi respect
In primul rand, asigura-te ca nu acorzi, fara sa iti dai seama, o "superioritate" nejustificata uneia dintre limbi. Invata-ti copilul ca fiecare limba isi are locul ei in lume si ca este importanta in felul ei.
Asigura-te ca ai un plan
Chiar daca doua limbi sunt vorbite la fel de des in casa ta, nu va functiona daca presupui ca cel mic le va invata. Trebuie sa fii organizat, cu obiective clare. Un efort pe jumatate nu va da rezultate.
Nu astepta
Copilul nu este niciodata prea mic sau prea mare pentru a invata o limba noua. Cu cat incepi mai devreme, cu atat mai bine. Chiar si bebelusii pot distinge intre diferite limbi, asa ca ai un invatacel in devenire inca de la inceput!
Fa-ti timp
Ai facut un plan, dar trebuie sa iti faci timp pentru a-l pune in aplicare. Asigura-te ca ii acorzi prioritate si organizezi in mod corespunzator intervale de timp in timpul zilei si in weekend.
Obtine companie
Totul este mult mai bine atunci cand exista cineva cu care sa il impartasesti! Aranjeaza intalniri de joaca cu copii care vorbesc deja a doua limba pe care vrei sa o introduci copilului tau. Sau, altfel, trimite-i la cursuri care folosesc aceasta a doua limba ca mijloc principal.
FOTO: freepik.com