Cum se dezvolta inteligenta la copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani

/ / Modificat: 2021-06-24
Cum se dezvolta inteligenta la copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani

Domeniul cognitiv este un aspect esential al dezvoltarii copilului, in special intre 2 si 3 ani. Acum creierul se dezvolta rapid. Copiii isi consolideaza limbajul, incep sa inteleaga concepte abstracte, sa faca legaturi intre diferite lucruri, isi imbunatatesc capacitatea de atentie si de memorie si incep sa devina constienti de propriul corp.

Toate aceste progrese contribuie la dezvoltarea inteligentei, iar cele mai multe au loc in perioada 2-3 ani. Pana la varsta de 7 ani, copiii experimenteaza o serie de schimbari unice si extraordinare, dar cele mai multe dintre acestea se intampla la varsta de 2-3 ani.

Incepand cu varsta de doi ani, creierul copilului cantareste deja 75% din greutatea totala pe care acesta o va avea la maturitate. Cu toate acestea, creierul continua sa creasca si sa-si extinda functiile. Acest lucru se datoreaza proliferarii crescute a neuronilor si procesului de mielinizare. Prin urmare gandirea devine mai rapida si mai reflexiva, insa procesul dureaza multi ani.

Cea mai importanta schimbare care apare la copiii intre 2 si 3 ani in legatura cu dezvoltarea inteligentei este modul in care acestia invata: trec de la incercare si eroare la invatare prin observare. Parintii devin exemplul, modelul demn de urmat. Acum, copiii sunt capabili sa-si formeze imagini mentale cu lucruri sau actiuni. Acest lucru ii ajuta sa inteleaga lumea mult mai bine, desi aceasta intelegere este inca colorata de o fantezie debordanta. Prin urmare, in aceasta etapa, apar gandirea magica si jocul simbolic.

Realitate sau fantezie?

Copiii de 2 pana la 3 ani pot incepe sa aiba prieteni imaginari, iar asta nu trebuie sa te ingrijoreze. Acest lucru are legatura cu modul lor de a intelege lumea, deoarece inca confunda realitatea cu fantezia.

In timpul jocului, se joaca pentru a reprezenta situatii reale din viata de zi cu zi (se preface ca este medic, profesor, sau chiar parinte).  De asemenea, incep sa foloseasca secvente logice de actiuni simple, cum ar fi hranirea papusii lor preferate si apoi punerea acesteia in pat si stingerea luminii ca papusa sa poata dormi.

Aceste jocuri devin din ce in ce mai complexe si mai elaborate si este ceva obisnuit ca un copil sa isi reproduca propria rutina personala.

Devine mai vorbaret

Copilul de 2-3 ani invata, de asemenea, sa se exprime mai bine si intelege principalele constructii gramaticale.

De asemenea, datorita dezvoltarii vorbirii, el este capabil sa distinga expresiile temporale (acum, mai tarziu, etc.) si sa inteleaga sensul de azi si de maine. De exemplu, el intelege perfect cand ii spunem: “Dupa ce mananci, ne jucam”.

Devine un mic geniu

Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani pot denumi obiecte pe care le-au vazut, dar care nu mai sunt in raza lor vizuala. De asemenea, pot asocia anumite sunete cu anumite animale sau obiecte. De exemplu, cand parintii intreaba „Cum face cainele?”, copilul raspunde “Ham, ham”.

Tot incepand cu aceasta varsta sunt capabili sa faca puzzle-uri sau sa grupeze obiecte dupa forma, dimensiune si culoare. La aceasta varsta sunt capabili sa recunoasca 3 pana la 6 culori. De asemenea pot identifica diverse animale.

Tot la aceasta varsta incep sa-si recunoasca numele si sa stie cum ii cheama cand sunt intebati.

Pun accent pe propria persoana

Prin dobandirea unei mai mari constiinte de sine, copiii intre 2 si 3 ani recunosc si disting si partile corpurilor, putand numi si diferentia mainile, picioarele, ochii, nasul, gura etc. In plus, incepand de la aceasta varsta poate face diferenta dintre fete si baieti.

Articole recomandate

Citeste si despre